ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ : Τώρα οργάνωση της πάλης, για να πετύχει παντού η απεργία!

Μαζικά, μαχητικά διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου, Βρούτση – Αχτσιόγλου και όλων των μνημονιακών νόμων, υπογραφή ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών.

  • Καμιά αναμονή απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ, με ένταση της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, για τους «ματωμένους» στόχους του κεφαλαίου!
  • Φτάνει πια με τον εμπαιγμό «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω». Καμιά προσδοκία από τα παζάρια για τις συντάξεις, τα αναδρομικά, τα κοινωνικά επιδόματα, τον κατώτερο μισθό.
  • Να απαντηθούν με αποφασιστικότητα ο άθλιος ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η υπονομευτική στάση της απέναντι στο ενιαίο απεργιακό μέτωπο, που συγκροτούν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες «από τα κάτω» εκατοντάδες συνδικάτα.
  • Στις 14 Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Απεργία την ίδια μέρα στους οικοδόμους και την ιδιωτική Υγεία.
Εντείνεται η απεργιακή προετοιμασία με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!»

Δυναμικά στη μάχη της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, όπως και της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη, καθώς και των απεργιακών κινητοποιήσεων που οργανώνονται την ίδια μέρα σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, μπαίνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε όλη τη χώρα, βάζοντας ως προμετωπίδα της δράσης τους το σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων».

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες που πήραν όλο το προηγούμενο διάστημα, με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Δίνουν τη μάχη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό απεργιακό μέτωπο, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, κόντρα στην υπονομευτική τακτική των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πλέον η υπόθεση της απεργίας βρίσκεται στα χέρια των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς τα Συνδικάτα με σχέδιο και αποφασιστικότητα ξεδιπλώνουν τη δράση τους, οργανώνουν την καθημερινή δουλειά με αυτό το περιεχόμενο, προετοιμάζοντας την απεργιακή μάχη.

Απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη 14 Νοέμβρη

Σε απεργιακή συγκέντρωση στις 14 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν μια σειρά από σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο. Αποφάσεις με τις οποίες καλούν στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Ομόνοια έχουν πάρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» δρομολογεί λεωφορείο για την απεργιακή συγκέντρωση (αναχώρηση στις 9 π.μ. από την πύλη του νοσοκομείου – προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Μεταξουργείο). Παράλληλα, μπροστά στην απεργία οργανώνει μαζί με τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας εκδήλωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη Δευτέρα 12/11, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες περιοχές έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14/11: Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 10.30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια. Σάμος,10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ).

Πανοικοδομική απεργία με αιχμή την πάλη για κλαδική ΣΣΕ

Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων την Τετάρτη 14/11, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να μετατρέψουν την πανοικοδομική απεργία σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη οριστεί στις εξής πόλεις: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος απευθύνουν επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων νομού Αττικής.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι το εξής: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Κινητοποιήσεις για τις ΣΣΕ σε ιδιωτική Υγεία και Επισιτισμό – Τουρισμό

Τέλος, μέρα κλαδικής απεργίας είναι η Τετάρτη 14/11 και για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής τονίζει πως η επιτυχία της κλαδικής απεργίας μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28/11 και παλεύει για ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Το κλαδικό σωματείο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Metropolitan», στις 7 π.μ.

Κινητοποίηση την Τετάρτη 14/11 διοργανώνει και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, με στάση εργασίας (2 μ.μ. – 5 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 3 μ.μ. Το Συνδικάτο απαιτεί: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και οι μετατροπές στις Συμβάσεις. Να καταργηθούν οι δουλεμπορικές – εργολαβικές συμβάσεις. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.

  • Αναδημοσίευση από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 10-11 Νέμβρη 2018