ΟΜΙΛΙΑ του ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ στα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» : Διαφημίζει την «ιστορική ευκαιρία» που ανοίγεται για τα κέρδη των εφοπλιστών

Τις «άοκνες» προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, υλοποιώντας μέτρα που δεν τόλμησαν να φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαφήμισε στους εφοπλιστές ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις «νέες ευκαιρίες» που δημιουργούνται πάνω στα ερείπια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

Μιλώντας στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2018», αναφέρθηκε στα «τρία χρόνια δύσκολης και επίπονης προσπάθειας» που έκανε η σημερινή κυβέρνηση για να έρθει η «νέα εποχή» της ανάκαμψης. «Υλοποιήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», είπε, αναφερόμενος στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων «που δεν ήταν πάντοτε εύκολο να υλοποιηθούν», στην ανάκτηση της «εμπιστοσύνης» των εταίρων και των «αγορών» κλπ., που είναι «το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό είναι και «η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις». Επικαλούμενος τις «αναταράξεις» στην Ιταλία, υποστήριξε ότι «χρειάζεται να πηγαίνουμε με βήματα προσεκτικά και σταθερά»,αφού επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταργήσει κανένα μνημονιακό μέτρο, ενώ διόλου τυχαία η εξαγγελία περί «φοροελαφρύνσεων» έγινε ενώπιον των εφοπλιστών.

Δίνοντας στους εφοπλιστές ένα στίγμα της «λύσης» που παζαρεύει η κυβέρνηση για το χρέος, ανέφερε πως «δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει το χρόνο στην ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευθεί». Παράλληλα, καθησύχασε τους δανειστές πως «υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό» χωρίς να ζημιωθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης, ενώ αναγόρευσε τις «αγορές» σε κριτή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Όπως είπε, η «αξιοπιστία» αυτής της λύσης «δεν θα κριθεί από την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος», αλλά θα κριθεί από «τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στις ίδιες τις αγορές». Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της (…) χωρίς δεκανίκια, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης».

Αναφερόμενος στο «αναπτυξιακό σχέδιο» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και στο «νέο παραγωγικό πρότυπο» που «αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», υπογράμμισε πως η αύξηση των εξαγωγών «μπορεί να καταστεί βασική συνιστώσα του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας μας, μαζί με την ισορροπημένη κατανάλωση και τις επενδύσεις» και επομένως «διανοίγεται σήμερα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση της «γεωπολιτικής» θέσης της χώρας και στην ιδιωτικοποίηση υποδομών όπως τα λιμάνια, προκειμένου να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, κάτι που «κουμπώνει» με τις γενικότερες επιλογές του ελληνικού κεφαλαίου και δη του εφοπλιστικού, που έχει, όπως είπε, μια «ιστορική ευκαιρία» για αμοιβαία συνεργασία με τους άλλους ανερχόμενους κλάδους. Εγγυημένη κερδοφορία στους εφοπλιστές εξασφαλίζει και η λειτουργία της Ελλάδας ως «αξιόπιστου συνομιλητή» και ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, όπως ονόμασε ο πρωθυπουργός την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Ισχυροποιούμε τους δεσμούς ​της Ελλάδας με τους παραδοσιακούς​ της συμμάχους στη Δύση. Ταυτόχρονα, διευρύνουμε τις σχέσεις με τις δυνάμεις της Ασίας που ενισχύουν την παρουσία τους στις αγορές της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα δεν έλειψαν οι αναφορές και στο προηγούμενο «παραγωγικό μοντέλο», που «χρεοκόπησε και δεν πρέπει επ’ ουδενί να σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε σε αυτό», θέλοντας να υποδηλώσει στους εφοπλιστές ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις στα προ κρίσης επίπεδα. Μετά από όλα αυτά, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με αναφορά «στην αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση» της πολιτείας «να κάνουμε το παν» ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των πληρωμάτων των πλοίων…