ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΣΚ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλοι στις κινητοποιήσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων του Πειραιά στις 5 και 11 Ιούνη

Με το σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά», οι εκλεγμένοι της ΔΕΣΚ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλούν τους εργαζόμενους του Πειραιά να δώσουν μαζικό – μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που καλούν δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς:

  • Την Παρασκευή 5/6 στις 20.00 – Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και ημέρα δράσης ενάντια στους σχεδιασμούς της «COSCO» και άλλων επιχειρηματικών ομίλων στον Πειραιά – στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα (πλ. Ηρώων).
  • Την Πέμπτη 11/6 σε συγκέντρωση, στην πλατεία Κοραή, στις 19.30 για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση, για να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ, για να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους του Πειραιά».

Στην ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις με αφορμή και τη συνεδρίαση του ΕΚ Πειραιά στις 28 Μάη, αναφέρουν τα εξής:

«Η ΔΕΣΚ, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο ΕΚΠ χαιρετίζουν τις μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων του τουρισμού – επισιτισμού που συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους και που στην χθεσινή τους κινητοποίηση δέχτηκαν την καταστολή της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων του κλάδου σε όλη την Ελλάδα δέχεται μαζική αλληλεγγύη από σωματεία και μαζικούς φορείς. Στον Πειραιά παραφωνία ήταν οι δυνάμεις της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚΠ και στον ΠΑΣΕΝΤ αλλά και η ΤΑΣ (παράταξη Νταλακογιώργου) που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή την κινητοποίηση, όπως αρνήθηκε ο ΠΑΣΕΝΤ το αίτημα δεκάδων εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία να πάρουν μέρος στην χθεσινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

Η πάλη των εργαζόμενων στον τουρισμό, στο φάρμακο, στο μέταλλο, στο λιμάνι, η πάλη των ναυτεργατών, των υγειονομικών, των εμποροϋπαλλήλων, όσων αγωνίζονται σήμερα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά την κρίση, για να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι εισόδημα δείχνουν το δρόμο. Το δρόμο της οργάνωσης στα σωματεία και στην οργάνωση της πάλης για όσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους.

Αυτή η μεγάλη αναντιστοιχία, της ανάγκης οι εργαζόμενοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και της καραντίνας που επιδιώκει να επιβάλει στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες ο εργοδοτικός και κυβερνητικός επιβεβαιώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Όχι τυχαία, μία ημέρα μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ που έδωσε γραμμή απραξίας στα συνδικάτα και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΔΕΣΚ έθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης, διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων που συμβάλει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Η πρόταση της ΔΕΣΚ έγινε με βάση την απόφαση της σύσκεψης 13 σωματείων του Πειραιά που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο ήδη αποδέχονται και αλλά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του Πειραιά.

Η ΔΕΣΚ κάλεσε επίσης το ΔΣ να αποφασίσει τη διεξαγωγή του τακτικού απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ώστε τα παραπάνω ζητήματα να απασχολήσουν το σύνολο των συνδικάτων και των σωματείων που βρίσκονται στη δύναμή του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση μέσα στους χώρους δουλειάς, στο χώρο ευθύνης του κάθε σωματείου.

Οι παραπάνω προτάσεις της ΔΕΣΚ αντιμετώπισαν τη αντίδραση από τις υπόλοιπες παρατάξεις και καταψηφίστηκαν. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής:

  • Η ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ – ομάδα Βασιλόπουλου ανακάλυψε (στα λόγια, αφού στην πράξη είναι εξαφανισμένοι) οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς μόνο το τελευταίο δίμηνο, θέλοντας να ξεπλύνει τον αντεργατικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια που έδωσε τη σκυτάλη στη ΝΔ να συνεχίσει και να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση. Την ίδια στιγμή αποθεώνει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου κατακρίνοντας ορισμένες μόνο πτυχές που δήθεν αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για λογική επικίνδυνη που στηρίζει την στρατηγική του κεφαλαίου απ’ τη σκοπιά των ξαναζεσταμένων συνθημάτων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσαρμοσμένα στις σύγχρονες συνθήκες. Όσο για το τακτικό συνέδριο είπε ότι “όσο ισχύει η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων δεν γίνεται συνέδριο”.
  • Η ΤΑΣ (παράταξη Νταλακογιώργου), απέδειξε ακόμα μια φορά ότι βασικός και κύριος αντίπαλός του είναι τα σωματεία που αγωνίζονται και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για να καλύψει τις πομπές του, το γεγονός δηλαδή ότι αρνήθηκε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις σωματείων όπως των υγειονομικών στις 28 Απρίλη και του τουρισμού στις 28 Μάη έκανε βρώμικη επίθεση στην ΕΝΕΔΕΠ, του μαχητικού σωματείου που δρα αγωνιστικά μέσα στον όμιλο της “COSCO”, λέγοντας ψέματα για δήθεν απεργοσπασία την 1η Μάη. Η ίδια η συμμετοχή εκατοντάδων λιμενεργατών στην απεργία βέβαια τον διαψεύδει. Θυμήθηκε μάλλον την εποχή που χαρακτήριζε τις απεργίες των ναυτεργατών στα κρουαζιερόπλοια, ενάντια στο καμποτάζ, ως “εξαλλοσύνες”. Είναι προφανής η αλλεργία του σε αγώνες που αντιπαλεύουν την στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων τους. Όσο για το συνέδριο, ισχυρίστηκε όπως και η ΠΑΣΚΕ ότι “δεν συντρέχει λόγος για να γίνει τώρα, ας γίνει Σεπτέμβρη”.

Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν, που “δια περιφοράς” συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για το λιμάνι, σε ένα πλαίσιο που βρίθει αντιφάσεων (π.χ. δεν είναι με τους εργολάβους της “COSCO” άλλα είναι με τους εργολάβους της Ζώνης και φυσικά σε συνθήκες που ανθίζει η εργολαβική εργασία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα), αναπαράγουν τα από χρόνια χρεοκοπημένα διλήμματα ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστούν είτε σε μια κρατική είτε σε μια ιδιωτική επιχείρηση (π.χ. για το λιμάνι), είτε σε μια μεσαία είτε σε μια μεγάλη επιχείρηση (π.χ. για τη ΝΕΖ), μέσα στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ανάλογα κάθε φορά με τις κόντρες των επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι επιτίθενται με λύσσα την σύγχρονη ανάγκη της εργατικής τάξης και του λαού του Πειραιά για λιμάνι – λαϊκή περιουσία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζομένους του.

Επιβεβαιώθηκε ότι οι δυνάμεις της ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ), ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ και ΤΑΣ θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στα συνδικάτα, επιδιώκοντας να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και να αντιμετωπίσουν ότι τους χαλά τα σχέδια. Αυτή η στάση τους είναι επιζήμια και πρέπει να καταδικαστεί από την εργατική τάξη του Πειραιά.

Όμως οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν. Τώρα χτυπάνε τους εργαζόμενους οι επιπτώσεις της κρίσης, τώρα στην ακτοπλοΐα δουλεύει περίπου το 36% των ναυτεργατών που δούλευαν πέρσι, τώρα οι δουλειές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν μειωθεί ξανά. Τώρα στον επισιτισμό – τουρισμό η ανεργία αγγίζει το 90%. Τώρα κλείνουν εργοστάσια όπως η “ΠΙΤΣΟΣ”. Τώρα κυριαρχεί η εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ, τώρα γενικεύεται η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της τηλεργασίας. Τώρα, χρειάζεται διεκδίκηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τώρα χρειάζονται να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσουν παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης κ.λπ.

Η ΔΕΣΚ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο ΕΚΠ καλούμε τους εργαζόμενους του Πειραιά να δώσουν μαζικό – μαχητικό παρών στις κινητοποιήσεις που καλούν δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς:

  • Την Παρασκευή 5/6 στις 20.00 – Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και ημέρα δράσης ενάντια στους σχεδιασμούς της “COSCO” και άλλων επιχειρηματικών ομίλων στον Πειραιά – στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα (πλ. Ηρώων).
  • Την Πέμπτη 11/6 σε συγκέντρωση, στην πλατεία Κοραή, στις 19.30 για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση, για να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ, για να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους του Πειραιά».