ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ : Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις με χάρτες και ασκήσεις

Ετοιμάζεται η επέμβαση στη Λιβύη.

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειες για τετελεσμένα που θα ενισχύσουν την υπεράσπιση ευρύτερα των γεωπολιτικών της συμφερόντων, επενδύοντας και στο σκληρό παζάρι της με ισχυρά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κ.τ.λ.).

Μετά από το επίσημο αίτημα που υπέβαλε στις 26/12 ο υπουργός Εσωτερικών της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» Φ. Σάρατζ, Φάθι Μπασάγκα, για τουρκική στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που κλιμάκωσε από τις 12 Δεκέμβρη τη νέα επίθεση για τον έλεγχο της Τρίπολης, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του (τουρκικού) κοινοβουλίου», στις 7 Γενάρη. Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, γίνεται αρχικά λόγος για αποστολή μισθοφόρων για λογαριασμό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης είναι πολυδιάστατες και πως οι διαδικασίες για τη συμφωνία της 27ης Νοέμβρη είχαν ξεκινήσει επί Καντάφι, τονίζοντας προς όσους δυσαρεστήθηκαν για την ολοκλήρωσή της «ό,τι και να κάνετε, εμείς τις υπογραφές τις ρίξαμε, αυτήν τη δουλειά την τελειώσαμε». Επισήμανε δε ότι «εάν εμείς δεν κάναμε αυτό το βήμα, σχεδιαζόταν ένα παιχνίδι που θα φυλάκιζε την Τουρκία στη Μεσόγειο μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ασφαλώς δεν θα μέναμε απαθείς θεατές σε αυτά τα παιχνίδια που θα μας έφερναν σε κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ρίξουμε καν παραγάδι στη θάλασσα…».

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη με τις αξιώσεις της Άγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ακόμα μια φορά κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και διεκδικώντας για λογαριασμό του τουρκικού κεφαλαίου ένα τεράστιο μέρος της περιοχής. Αναλύσεις συνόδευσαν τη δημοσίευση του νέου χάρτη με επισημάνσεις του τύπου «η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους», αλλά και με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, Τούρκοι αστοί αναλυτές και στρατιωτικοί εκτιμούν ότι προέχει η διαμόρφωση των στρατιωτικών βάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο (βλέπε βάση για drones στο Λευκόνοικο αλλά και ναυτική βάση κοντά στην Αμμόχωστο). Ακόμα, σε χάρτες «στοχοθετήθηκαν» ως περιοχές με πλεονεκτήματα για να φιλοξενηθούν τουρκικά στρατεύματα σε Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα (λιβυκές πόλεις), ενώ στο επίκεντρο τέθηκε και η επιδίωξη για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τυνησία.

Ο – γνωστός πια για τις τοποθετήσεις του – αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκουρντενίζ υπερθεμάτισε ειδικά για την αξία της ναυτικής βάσης στο ψευδοκράτος, αναφέροντας ότι «η μόνη βάση που διαθέτουμε στην Ανατ. Μεσόγειο είναι μεταξύ Μούγλα και Μαρμαρίδος, η ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία απέχει 350 ναυτικά μίλια από την Κύπρο. Επομένως, αν χρειαστεί η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος να επέμβουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ένα πολεμικό πλοίο θα αργούσε πολύ μέχρι να φτάσει από τη βάση Ακσάζ. Ενώ μία βάση στην Αμμόχωστο, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει τον ανεφοδιασμό των πλοίων και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη και προμήθειες, θα αύξανε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Εξάλλου, θα ήταν και μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να περάσει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα…».

Στο μεταξύ, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις ασκήσεις στην περιοχή, με διάφορους «εταίρους» με τους οποίους διατηρούν κατά τα άλλα διάφορες διαφωνίες. Επίσημη ανάρτηση στο διαδίκτυο αναφερόταν στην άσκηση «Μεσογειακή Ασπίδα» (OMS), την οποία η Άγκυρα συνδέει με την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα την Πέμπτη 26 Δεκέμβρη οι τουρκικές φρεγάτες «TCG GIRESUN», «TCG GOKOVA», «TCG GOKSU» και «TCG SALIHREIS» συμμετείχαν σε θαλάσσιες αλλά και εναέριες ασκήσεις με τη φρεγάτα του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «ITS ZEFFIRO», πραγματοποιώντας και επίσκεψη στη ναυτική βάση Ακσάζ.

Στην Τυνησία ο Ερντογάν για τη Λιβύη

Στο μεταξύ, στις 25/12 ο Ερντογάν βρέθηκε στην Τυνησία για συνάντηση με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Καΐς Σαΐντ. Εκεί ο Ερντογάν φάνηκε να επιδιώκει δεσμεύσεις ή έστω διευκολύνσεις από την Τυνησία για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη. Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης της Τυνησίας, και μετά από τις πληροφορίες που διέρρευσαν τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ήταν ότι «η Τυνησία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε κανέναν συνασπισμό και αρνείται να φτιάξει οποιαδήποτε συμμαχία» και συμπλήρωνε ότι «το εθνικό έδαφος τελεί υπό τυνησιακή κυριαρχία».

Σε ό,τι αφορά το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει υποσχεθεί στον Σάρατζ η Αγκυρα, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ανέφερε την Πέμπτη πως δεν πρόκειται για τουρκικά στρατεύματα που θα συμμετάσχουν άμεσα σε συγκρούσεις με το στρατό του στρατηγού Χάφταρ.

Οι πληροφορίες του «Μπλούμπεργκ» αναφέρουν ότι οι όροι της τουρκικής «υποστήριξης» συμπεριλαμβάνουν: «Τη δημιουργία λιβυκής επίλεκτης δύναμης που θα απαντά αμέσως σε απειλές, στην ανάπτυξη χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών οχημάτων και όπλων, σε κοινές ασκήσεις, σε ανταλλαγή πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας, μυστικών υπηρεσιών και επιχειρησιακή συνεργασία».

Οι επικοινωνίες Τραμπ, Σίσι, Κόντε και η στάση του Κρεμλίνου

Οι κινήσεις της Τουρκίας για προώθηση του στρατιωτικού και πολιτικού ρόλου στις επικείμενες εξελίξεις στη Λιβύη θορύβησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του επισημάνει «το ρόλο του στρατηγού Χάφταρ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ο Σίσι τού τόνισε επίσης «τη σημασία περιορισμού των ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συμφώνησαν πως απορρίπτουν «την εκμετάλλευση της κατάστασης στη Λιβύη» και απηύθυναν έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να αναλάβουν βήματα για την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.

Ο Σίσι νωρίτερα μίλησε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, θυμίζοντάς του «τη σταθερή θέση του Καΐρου υπέρ του στρατηγού Χάφταρ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη τρομοκρατικών οργανώσεων όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Ρωσίας συζητήθηκε «η σημασία αποτροπής κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Λιβύη» μέσω της επικείμενης διεθνούς συνόδου στο Βερολίνο που προετοιμάζεται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Στη σύνοδο του Βερολίνου, όμως, για την ώρα, δεν προβλέπεται να προσκληθούν χώρες της περιοχής όπως η Τυνησία, η Αλγερία και η Ελλάδα…

Δηλώσεις για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη έκανε την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πιστεύουμε ότι η ξένη ανάμειξη δύσκολα θα βοηθήσει την κατάσταση στη Λιβύη… Οι όποιες δραστηριότητες γίνουν πρέπει να διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και να βοηθήσουν τα μέρη να βρουν λύση και αυτό το χαιρετίζει η Ρωσία», τόνισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας με νόημα ότι η Μόσχα «μπορεί να χαιρετίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».

Α. Μ. – Δ. Ο.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Πυκνές εξελίξεις, βαριά ατζέντα με ευρωατλαντική σφραγίδα

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, βρέθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Κάσο, από όπου έστειλε ξανά μήνυμα προς την αστική τάξη της Τουρκίας ότι «με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».

Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί στη λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σε αυτό το πλαίσιο είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «για ανταλλαγή ευχών», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Αργότερα ο Ν. Δένδιας έγινε δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε μια συνάντηση όπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης – εκλεγμένος με τη στήριξη του CHP – Ε. Ιμάμογλου.

Παραμονές Χριστουγέννων ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκ. Στεφανής, επισκέφτηκε τις νήσους Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω, ζώνη όπου τις τελευταίες μέρες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ προχωρά και σε υπερπτήσεις. Ενδεικτικά, στις 24/12 έγιναν 7 υπερπτήσεις σε Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Παναγιά και Οινούσσες, ενώ και την Παρασκευή έκαναν υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά, Οινούσσες και άλλα νησιά.

Στις 2 Γενάρη θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «EastMed». Η συμφωνία θα υπογραφεί, καταρχάς, από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της και από την Ιταλία σε μετέπειτα χρόνο, με την αιτιολογία πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το σημείο κατάληξης του αγωγού στο έδαφός της κι ενώ σε προηγούμενες φάσεις η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο.

Ακολουθεί τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο στις 4 ή 5 Γενάρη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί και εδώ να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι οι συμμαχίες του κεφαλαίου που μπλέκουν ακόμα βαθύτερα το λαό στη δίνη των ανταγωνισμών κατοχυρώνουν τάχα τα συμφέροντά του.

Στη συνέχεια, στις 7 Γενάρη ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με θέμα μεταξύ άλλων και τις τέτοιες εξελίξεις. Την ίδια μέρα θα παραβρεθεί, θα μιλήσει και θα δεχτεί ερωτήσεις σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού ινστιτούτου «Atlantic Council», με θέμα «τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το 2020 και τα επόμενα χρόνια».

Στις 8 Γενάρη υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες εξετάζουν το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ, θέμα που «τρέχει» 15 χρόνια τώρα, μετρά ήδη 10 γύρους διερευνητικών επαφών, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις και για «μερική» οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Αντίστοιχη συνάντηση επίκειται και με την πλευρά της Ιταλίας.

Τέλος, στα τέλη Γενάρη – κατά πάσα πιθανότητα στις 29 του μήνα, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – αναμένεται επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 28-29/12/2019