ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : Απαράδεκτο μνημόνιο Ελλάδας – ΗΠΑ για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Ετεροβαρές και στην ουσία αποικιοκρατικού τύπου μνημόνιο χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής την «Κύρωση της διά ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων συμφωνίας περί παρατάσεως του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ» Ελλάδας και ΗΠΑ «σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα μ.Χ. της Ελληνικής Δημοκρατίας», το οποίο ψηφίστηκε χτες με διευρυμένη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για συμφωνία που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα – ΗΠΑ για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια και τώρα προβλέπεται η ανανέωσή της έως το 2021. Το ΚΚΕ, όπως ακριβώς έπραξε την πρώτη φορά που ήρθε η συμφωνία αυτή στη Βουλή, έτσι και τώρα καταψήφισε, καθώς, όπως ανέδειξε o Γ. Δελής ως ειδικός αγορητής του Κόμματος, με το μνημόνιο αυτό «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μεν να αποδεικνύει ότι παίρνει μέτρα κατά της παράνομης εξαγωγής, με άλλα λόγια να προφυλάσσει το νόμιμο εμπόριο των αρχαιοτήτων έναντι του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, ενώ αντιθέτως δεν κατατίθεται κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ τήρησαν αυτήν τη συμφωνία, δηλαδή να περιορίσουν τις εισαγωγές τέτοιου υλικού ή πόσα αντικείμενα επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της. Τίποτα από αυτά, αφού σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σύμβαση, πουθενά δεν υπάρχει έστω μια γραμμή που να επιβάλλει στις ΗΠΑ να δίνουν λογαριασμό στην Ελλάδα για το τι έκαναν σχετικά με τα ζητήματα αυτά».

Εξάλλου, σημείωσε ο Γ. Δελής, η αποτίμηση της συμφωνίας για τα πρώτα 5 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, είναι η επιστροφή από τις ΗΠΑ μόλις 15 ασημένιων νομισμάτων και τμήματος μιας σαρκοφάγου. Ενώ δεν υπάρχει, τόνισε, «κανένα στοιχείο αν οι ΗΠΑ περιόρισαν τις εισαγωγές αρχαιολογικού και βυζαντινού υλικού».

Σχολιάζοντας ακόμα τις αναφορές της υπουργού ότι βασικός στόχος του μνημονίου είναι η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, που είναι προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής προς τις ΗΠΑ, ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «ασφαλώς, λέμε εμείς, και πρέπει η λαθρανασκαφή αρχαιοτήτων, όπως και η αρχαιοκαπηλία, να παταχθούν και να εκλείψουν. Το παράνομο εμπόριο, όμως, αρχαιοτήτων δεν αναπτύσσεται άραγε δίπλα στο νόμιμο εμπόριο αυτών των αρχαιοτήτων; Στους μεγάλους οίκους δημοπρασιών, αλλά και ορισμένων μουσείων δεν είναι που εκβάλλουν και οι δυο τελικά αυτές εμπορικές δραστηριότητες;».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Το κόμμα Βελόπουλου καταψήφισε, ζητώντας ορισμένες βελτιώσεις στη συμφωνία.

Νέα ευρήματα ανασύρθηκαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ευρήματα, όπως οστά, τα οποία πρέπει να αναλυθούν, χάλκινα καρφιά από το πλοίο, καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος, άγνωστης προς το παρόν χρήσης, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της φετινής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο εμβληματικό ναυάγιο των Αντικυθήρων. Μιας έρευνας που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ενεργοποιήθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο του 2019, με αποκλειστική πλέον ελληνική συμμετοχή υπό την διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας».

«Επιπρόσθετα ανελκύστηκε πλαστικός κάλαθος διαστάσεων 110x110x45 εκατοστών, γεμάτος με τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμούς και σώματα σωζόμενα από την κοιλία του αγγείου ως τη βάση. Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των βάσεων των αμφορέων, που προέρχονται από τη νήσο Κω, εντοπίστηκε και ένας τύπος διαφορετικός, η προέλευση του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή και απαιτείται η ταύτισή του. Επιφανειακά επί του βυθού από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκαν τρεις λαιμοί αμφορέων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιταλία και ενός κώου, καθώς και ένας ακέραιος κώος αμφορέας ελλιπής ως προς τη μία λαβή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ένα τμήμα ξύλου πιθανώς στατικό στοιχείο του ναυαγίου που φέρει 4 χάλκινα καρφιά. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση. Με την παρούσα έρευνα συμπληρώθηκε με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας η σχεδιαστική αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, η οποία παρέμενε ημιτελής», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.