ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ»: Χρήμα στους εφοπλιστές, κάλπικες υποσχέσεις στους νησιώτες

Ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ στους νησιώτες θα μείνουν μόνο οι κάλπικες υποσχέσεις και ο αυξημένος ΦΠΑ.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλη σε 40 περίπου νησιά. Το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υποτίθεται πως το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» θα εξασφαλίσει ότι οι νησιώτες θα απολαμβάνουν προϊόντα και μεταφορές ανάλογου κόστους με τους κατοίκους των ηπειρωτικών περιοχών. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τα 60 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν το 2018 ή τα 150 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν το 2019, που θα γενικευτεί το μέτρο.

Εξίσου, ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» θα αποτελέσει ένα «αντιστάθμισμα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αφού δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαν στο εισόδημά τους οι νησιώτες από τα μνημονιακά μέτρα και από τις γενικευμένες ανατιμήσεις προϊόντων που έφερε ο αυξημένος ΦΠΑ.

Το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους νησιώτες ότι οι εφοπλιστές δεν θα αυξήσουν τα εισιτήρια. Μάλιστα, αφού ένα μέρος του κόστους του εισιτηρίου θα επιστρέφεται στους κατοίκους των νησιών με τη μορφή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», οι εφοπλιστές θα μπορούν κάλλιστα να ανεβάζουν τις τιμές με την εγγύηση του κράτους. Στην πραγματικότητα, το μέτρο θα λειτουργήσει ως μία επιπλέον κρατική επιδότηση προς τους εφοπλιστές, για να διατηρήσουν την ανεπαρκή κάλυψη των νησιών το χειμώνα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) ορίζονται τα νοικοκυριά που κατοικούν μόνιμα στα νησιά, άστεγοι, προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί και επιχειρήσεις. Για τη χορήγηση του ΑΝΗΚΟ, προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Τα ακριβή κριτήρια υπαγωγής του δικαιούχου στο πρόγραμμα ορίζονται με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας.