ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : Οι ΗΠΑ επιμένουν να καλούν «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση»

Και νέο γεωτρύπανο στέλνει η Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την αποστολή του «σαφή έκφραση της αποφασιστικότητάς μας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΓΚΥΡΑ.

Στην προκλητική γραμμή των «ίσων αποστάσεων» συνεχίζουν να κινούνται οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα σε κυπριακή ΑΟΖ – Μεσόγειο – Αιγαίο, διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους, όπως οι αστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, πασχίζουν να προβάλλουν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Ενδεικτική είναι και μια ακόμα τοποθέτηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο, εξέφρασε ξανά τη γνωστή «ανησυχία», απευθύνοντας ωστόσο αμέσως μετά έκκληση σε «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Επίσης, εκφράζοντας ανησυχία και για τα συμφέροντα της Τουρκίας (με την οποία άλλωστε οι ΗΠΑ κλιμακώνουν ένα σύνθετο παζάρι σε πολλά μέτωπα), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση», για να καταλήξει ότι ζητούμενο είναι ένας συμβιβασμός, από τον οποίο φυσικά τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν πολλαπλά οφέλη, επαναλαμβάνοντας: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ολα αυτά, ενώ χτες η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στα ανοιχτά της Κύπρου, του «Γιαβούζ», μέχρι τις αρχές Ιούλη. Μάλιστα, σε τελετή απόπλου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε ότι η αποστολή του «Γιαβούζ» «αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας». Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, διευκρίνισε ότι οι εργασίες του θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και το σχέδιο είναι να φτάσει μέχρι τα 3.300 μέτρα βάθος.

Για «αντι-κυρώσεις» μιλά ο Ερντογάν

Στο φόντο των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, «”τρέχουν” στο φουλ» και μια σειρά από κόντρες με την Τουρκία, όπως αυτή με τις ΗΠΑ, γύρω από τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών συστημάτων «S-400», για την οποία η Ουάσιγκτον αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας. Σε αυτήν τη βάση, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε (ανώνυμα) στην ιστοσελίδα «Hellas Journal» ότι «οι “S-400” είναι μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών και των πιλότων μας. Τα βήματα που θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε εάν η Τουρκία αποκτήσει τους “S-400” θα είναι οδυνηρά και δαπανηρά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εμείς δεν μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους μας…».

Πάντως, ο Ερντογάν είπε χτες ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά ενώ επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος μιας τόσο αλληλέγγυας ΝΑΤΟικής χώρας με όλες τις εφαρμογές που έκανε μέχρι σήμερα εντός του ΝΑΤΟ» και προειδοποίησε ότι «και εμείς θα έχουμε ειδικές αντίθετες κυρώσεις».

Με «μοχλό» τις ενεργειακές συμφωνίες

Στο μεταξύ, μια σειρά από γεωτρύπανα συγκεντρώνονται ή / και επιχειρούν ήδη στα ανοικτά της Κύπρου και όλη την περιοχή για λογαριασμό ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, με όλες τις πλευρές να επιμένουν πως οι υδρογονάνθρακες της περιοχής αποκτούν κρίσιμο ρόλο στα σχέδια για την «απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, για τη χάραξη νέων διαδρόμων Ενέργειας μεταξύ Ανατολής – Δύσης κ.τ.λ. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε νέες διευκολύνσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδιασμών που «τρέχουν» στην ΑΟΖ της, στην οποία έχουν αποκτήσει «πάτημα» κολοσσοί όπως οι «ExxonMobil», «Total», «Εni».

Ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία διεισδύουν στην περιοχή τέτοια συμφέροντα, είναι και η απόφαση που πήρε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, για να μπορεί στο εξής να δίνει παράταση σε εταιρείες υδρογονανθράκων που έχουν υπογράψει συμβόλαια για έρευνα και εκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν ολοκληρώνεται π.χ. ο αρχικά σχεδιασμένος αριθμός των γεωτρήσεων, για λόγους όπως η εμφάνιση «γεωλογικών επιπλοκών» ή ανάγκης για νέες έρευνες λόγω νέων γεωλογικών ευρημάτων κ.τ.λ. Σημειώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από εντατικές επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη πολυεθνικών που έχουν συμβόλαια στην Κύπρο, αναφέροντας γενικά ότι εκφράζεται «μεγάλο ενδιαφέρον» και για «υπογραφή περαιτέρω συμβολαίων».

Βαρώσια και «εναλλακτικές ιδέες»

Εξίσου ενδεικτικές του έντονου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο είναι και οι ανακοινώσεις που έκανε η κατοχική κυβέρνηση, συγκροτώντας «επιστημονική επιτροπή» που θα δρομολογήσει την αξιοποίηση του «φιλέτου» των Βαρωσίων και όλης της περιφέρειας Αμμοχώστου, που μέχρι την εισβολή αποτελούσε μεγάλο τουριστικό θέρετρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αξιοποίησή της είχε τεθεί και σε πολλούς από τους γύρους συνομιλιών για το Κυπριακό που ξεκίνησαν μετά την εκλογή Ακιντζί (άνοιξη 2015) στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) των δύο κοινοτήτων.

Τα σχέδια του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια – που φυσικά προχωρά μαζί με την Τουρκία – αφενός είναι ενδεικτικά των προσπαθειών του να δημιουργήσει τετελεσμένα, αφετέρου ασκούν νέα πίεση και για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία δύο κρατών, δηλαδή την ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού και άρα την εδραίωση των δεδομένων της τουρκικής κατοχής.

Αλλωστε, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του με τις οποίες είπε ότι τα κατοχικά – τουρκικά σχέδια για τα Βαρώσια θα προχωρήσουν αποφασιστικά, ξεκαθάρισε ότι αυτά αποτελούν και έκφραση περαιτέρω πιέσεων για τη διχοτόμηση του νησιού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Δεν υπάρχει ομοσπονδιακή βάση διευθέτησης στην Κύπρο. Αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νέες εναλλακτικές θα εμφανιστούν. Ο τουρκοκυπριακός “λαός” είναι έτοιμος για μια βιώσιμη συμφωνία στη βάση των δύο χωριστών κρατών. Μετά από όλο αυτόν τον καιρό, κανείς δεν μπορεί να εντάξει τους Τουρκοκύπριους σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία…». Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, εμφάνισε το πρόγραμμα της «κυβέρνησής» του ως πρωτοποριακό …επειδή είναι το πρώτο (τουρκοκυπριακό) που εμφανίζει τα «δύο κράτη» να ανοίγουν γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασαν δυσαρέσκεια, επειδή τα σχέδια για τα Βαρώσια θα προχωρήσουν «ως μονομερή», και ουσιαστικά ανησυχία ότι μπορεί να προκύψουν αποκλεισμοί από νέες μπίζνες. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η υπενθύμιση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη, ότι το ενδεχόμενο σύστασης κοινής επιτροπής για την αξιοποίηση της Αμμοχώστου είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,στην Κύπρο, το 2014, αλλά τότε – όπως είπε σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» – η τουρκοκυπριακή πλευρά σταμάτησε την όλη προσπάθεια, ζητώντας τον αποκλεισμό Ελληνοκυπρίων από μια τέτοια επιτροπή.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ :
«Αποκαλυπτήρια» για τον επικίνδυνο εφησυχασμό της κυβέρνησης

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει την ΕΕ ως τάχα «ασπίδα» ασφάλειας για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα, το κείμενο συμπερασμάτων της χτεσινής Συνόδου λέει ότι η ΕΕ «θα παρακολουθεί στενά»… το γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα «αποκαλυπτήρια» του επικίνδυνου εφησυχασμού που καλλιεργούν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, παρουσιάζοντας την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη ως τάχα «εγγύηση» για την ασφάλεια των λαών της περιοχής, όσο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, έγιναν ξανά χτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης έθεσαν το ζήτημα της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.Ετσι, παρότι οι κυβερνητικές πηγές και τα αστικά επιτελεία επιχειρούσαν όλη τη μέρα χτες να καλλιεργήσουν κλίμα περί «ξεκάθαρης καταδίκης» από την ΕΕ της τουρκικής επιθετικότητας, με βάση διαρροές του σχεδίου συμπερασμάτων των 28 (η Σύνοδος συνεχιζόταν έως αργά χτες το βράδυ), υπήρχε η εξής γενικόλογη διατύπωση: «Οσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Με δυο λόγια, την ώρα που η Τουρκία «γκριζάρει» την ΑΟΖ της Κύπρου, θέτοντας και τους όρους της για το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» με ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ότι… θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα λάβει «στοχευμένα μέτρα»…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ που επικαλούνταν διπλωματικές πηγές, η Σύνοδος έδωσε εντολή στην Κομισιόν και στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επανέλθει μέσα στον Ιούλη στο θέμα για να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα στην περίπτωση συνέχισης της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας. Τη σχετική έκθεση ανέλαβαν να εκπονήσουν η Φ. Μογκερίνι, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γ. Χαν και ο γγ της Κομισιόν Μ. Σελμάγερ.

Παράλληλα, την πλήρη επιβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού παζαριού όσο και τη δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων δίνει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Σύνοδο όπου – πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – είπε πως «τα μέτρα είναι αναγκαία για να τερματιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έτσι ώστε με ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου να βρεθεί χώρος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό».

Με «ελπίδα» για μια «προοδευτική» ΕΕ που… θα «προστατέψει» την Κύπρο

Νωρίτερα, προσερχόμενος ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο εξέφρασε την «ελπίδα» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει «ξεκάθαρη απόφαση» σε ό,τι αφορά το ζήτημα που, όπως είπε, αφορά «το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», εκφράζοντας την ελπίδα «να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Διότι, παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα, ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις. Διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Νωρίτερα, μετέχοντας στη λεγόμενη προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES, σοσιαλδημοκράτες) συνομίλησε με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι. Σύμφωνα με όσα διαχέουν κυβερνητικές πηγές, ζήτησε «να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις». Συζήτησαν, επίσης, ποια «θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα», χωρίς, ωστόσο, να δίνουν προς τα έξω κάτι συγκεκριμένο.

Πριν από τη Σύνοδο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, «για να συντονίσουμε τη δράση μας, ώστε σήμερα (σ.σ. χτες) να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Οπως διαχεόταν, αργότερα, από κυβερνητικές πηγές, οι δύο τους συζήτησαν για τη «στρατηγική» που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία την επόμενη περίοδο.

Κάνουν το μαύρο άσπρο

Τη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της παρουσίασης της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως τάχα παραγόντων «ασφάλειας» και σταθερότητας για το λαό, συνέχισαν και χτες στις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο «ATTICA TV» και εκτιμώντας ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι «να προβάλει ισχύ και να “γκριζάρει” από πλευράς Διεθνούς Δικαίου περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ότι τάχα η Αγκυρα αποτυγχάνει «καθώς οι ενέργειές της καταγγέλλονται ως παράνομες και προκλητικές όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, απομονώνοντας έτσι τον ίδιο της τον εαυτό στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «παράλληλα με τα μηνύματα αποτροπής από την ΕΕ και από την ελληνική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να εκτονώνεται η ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τα ΜΟΕ». Διαδικασία που, όπως αποτυπώνουν οι εξελίξεις, γίνεται πάτημα για την προβολή διεκδικήσεων της Τουρκίας και την ενεργότερη αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή για «διευθετήσεις», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το λαό και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο αντίστοιχα.

Παράλληλα, ερωτηθείς περί πιθανότητας θερμού επεισοδίου, υποστήριξε ότι αυτό δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, «δεδομένου ότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο στο Αιγαίο, ενώ οι επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της θα είναι μεγάλες».

Κάνοντας εξάλλου το μαύρο άσπρο σε ό,τι αφορά τις χλιαρές όσο και αποκαλυπτικές «συστάσεις» της ΕΕ στην Τουρκία, χαρακτήρισε «ιστορικό» το «γεγονός» ότι «πρώτη φορά θα ληφθούν μέτρα» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ισχυριζόμενος πως «η ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη πείστηκαν ότι το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και η παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο δεν αποτελούν διμερή αλλά ευρωπαϊκά θέματα», ενώ τα ίδια επανέλαβε και αργότερα μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», κάνοντας λόγο για «νίκη της διπλωματίας της κυπριακής και της ελληνικής» και «συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα», τα οποία «έργα», κατά τον υπουργό, είναι ότι… «εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες»!

Την ίδια ώρα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου ενισχύονται από «τη γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας ως χώρας που λύνει προβλήματα», από τη βαθύτερη δηλαδή εμπλοκή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, θυμίζοντας και τις σχετικές υπηρεσίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την «εξαγωγή σταθερότητας» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

«Θα είμαστε μόνοι μας» σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου λέει ο Αποστολάκης

«Οταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίσουμε ότι καταρχήν θα είμαστε μόνοι μας», είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας στον «Alpha» για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο, παραδεχόμενος ουσιαστικά τον πραγματικό χαρακτήρα ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου οι λαοί δεν μπορούν να βρουν καμία «στήριξη». Εσπευσε, εξάλλου, να τονίσει πως «πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη».

«Ο κ. Ερντογάν δεν σταματάει τις προκλήσεις ούτε και τις δηλώσεις. Από ό,τι φαίνεται, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του», εκτίμησε παραπέρα ο υπουργός, προσθέτοντας πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν που δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».

Σε ερώτηση, τέλος, γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά. Η εκτίμησή του πάντως ήταν ότι δεν θα φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Ζυγισμένοι – στοιχισμένοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ζυγισμένοι – στοιχισμένοι στην «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης, που ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζει τις συμμαχίες του κεφαλαίου ως τάχα «εγγύηση» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, εμφανίστηκαν από τις Βρυξέλλες και οι επικεφαλής ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», πρόσθεσε, σε άλλο ένα ευχολόγιο προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ακόμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης του εξέφρασε τη στήριξή του και επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, «της ίδιας της ΕΕ» – όπως είπε – και να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά μετέχοντας στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι η σύγκληση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 21/6/2019