ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ : Να ανακληθεί τώρα η απόλυση εργαζόμενου από τη MSC

Την απόλυση εργαζόμενου από τη MSC καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προκλητική και αναίτια απόλυση του συνάδελφου την Παρασκευή 28/06. Η απόλυση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η εργοδοσία της MSC θέλει να εξασφαλίσει ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο που κανένας δεν θα σηκώνει κεφάλι απέναντι στην ακόμα χειρότερη επίθεση που μας ετοιμάζει, για να μπορεί να διασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη. Για αυτό ανακοίνωσαν τη “λήξη της συνεργασίας” στο συνάδελφο που συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο και είχε πρωτοπόρα στάση στη δουλειά του καλώντας σε οργάνωση των εργαζόμενων, διεκδικώντας την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ για όλους χωρίς διακρίσεις.

Η συγκεκριμένη απόλυση όπως και άλλες στο παρελθόν γκρεμίζουν όσα διαφημίζει η εργοδοσία και τα στελέχη της για τις “αξίες της εταιρείας”, για τις άριστες εργασιακές σχέσεις και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Στερούν το δικαίωμα στη δουλειά σε όποιον εργαζόμενο αντιστέκεται και μιλάει για δικαιώματα, σε όποιον δεν φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Φτάνουν στο σημείο να μιλάνε για ”έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά”, όταν εδώ και τρεις μήνες οι υπερωρίες είναι ο κανόνας και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, αλλά το μόνο που εισπράττουν οι εργαζόμενοι είναι παρατηρήσεις και απειλές!!!! Μιλάνε για τις “αξίες της εταιρείας” αυτοί που πριν λίγες μέρες σε αντάλλαγμα για την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούμαστε ζήτησαν προφορική εγγύηση από όλους τους εργαζόμενους για υπερωρίες δύο και τριών ωρών όταν μας ζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αξιοποιεί μάλιστα τους νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ περί δοκιμαστικού χρόνου ώστε να μη δικαιούνται οι εργαζόμενοι ούτε την ελάχιστη αποζημίωση, αφού ο συνάδελφος απολύεται τρεις μόλις ημέρες πριν συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας.

Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε την τρομοκρατία, την εξύβριση, τις προσβολές, που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, για ένα μισθό των 580 ευρώ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάτω από την ίδια στέγη υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος της κερδοφορίας τους που πατάει πάνω στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα για να εξασφαλιστούν τα 32 δισ. ευρώ των κερδών της MSC. Και από την άλλη εμείς που παράγουμε όλον αυτόν τον πλούτο καθημερινά και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα σε αυτές τις συνθήκες. Αποδεικνύεται ξανά πως το χάσμα ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους είναι αγεφύρωτο.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου!!! Οι παγωμένοι μισθοί στις κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφει από το 2012 η εργοδοτική ένωση της ΔΝΕ με την πλειοψηφία του ΠΑΣΕΝΤ, η κατάργηση της σταθερής εργάσιμης εβδομάδας από Δευτέρα έως Παρασκευή για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, δείχνουν ότι η εργοδοσία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το καθεστώς του Service Center για να επιτεθεί στα δικαιώματα παλιών και νέων συναδέλφων.

Η επίθεση της εργοδοσίας έχει τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για δήθεν εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων και το “θαύμα της ναυτιλίας”, της αντιπολίτευσης της ΝΔ που θέλει να συνεχίσει τα έργα των προηγούμενων μιλώντας για 7μερη εργασία, αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τα λαλίστατα κατά τα άλλα στελέχη της “συνδικαλιστικής μαφίας”, που ξέρουν στα κανάλια να επιτίθενται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, χάνουν τη μιλιά τους όταν στέκονται μπροστά στην εργοδοσία και τα κέρδη της.

Ακολουθούν πιστά τις εντολές της όταν αρνούνται να καλύψουν τους εκατοντάδες εργαζόμενους του Service Center και των άλλων αντίστοιχων θυγατρικών. Δεν θέλουν να έχουμε συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, αρνούνται την ένταξή μας στην κλαδική ΣΣΕ, δηλαδή να έχουμε αύξηση σχεδόν 300  ευρώ το μήνα στο βασικό μισθό των νέων εργαζομένων.

Όλοι στον αγώνα! Κανένας μόνος του!

Στο πλευρό σου είναι η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων. Οργανώνει τον αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα που εμείς βιώνουμε. Με καταγγελίες και παρεμβάσεις στην εργοδοσία και την Επιθεώρηση Εργασίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, για τους μισθούς πείνας, παλεύει για την εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για ένα σωματείο μαζικό και αγωνιστικό.

Σήμερα ρεαλιστικό δεν είναι να ζούμε με ψίχουλα και να γυρνάμε δεκαετίες πίσω όπως μας πλασάρουν κυβερνήσεις και εργοδότες. Ρεαλιστικό είναι να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για μισθούς που θα ανταποκρίνονται στον πλούτο που εμείς παράγουμε ενώ κάποιοι λίγο πλουτίζουν. Ρεαλιστικό είναι να έχουμε αποκλειστικά δημόσια Υγεία και Παιδεία, ελεύθερο χρόνο για αναψυχή, να μην πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή και να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να έχουμε φθηνή λαϊκή στέγη με αντισεισμική θωράκιση.

Παλεύουμε για:

  • Εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με πρώτο κατώτερο μισθό 1.074,70 ευρώ.
  • Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τήρηση του ωραρίου και των διαλειμμάτων. Χώροι υγιεινής και διαλείμματος.
  • Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών».