ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Από αύριο Τετάρτη 18 Απρίλη  το ξημέρωμα η 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια – Υπονομευτικός ο ρόλος της ΠΝΟ

Απεργούν αύριο Τετάρτη για 24 ώρες, με προοπτική κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «σπάσει» την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους ναυτεργάτες, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα σε όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στις 5.30 το πρωί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει την πλήρη προώθηση της εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για την «απελευθέρωση» (άρση καμποτάζ) στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές.

Με πρόσχημα την «ανεπάρκεια» πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια, προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές θα μπορούν να δρομολογούν πλοία ανεξαρτήτως εθνικότητας και σημαίας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις ήδη αποδεκατισμένες οργανικές συνθέσεις, διευρύνοντας την ανασφάλιστη εργασία με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, αυξάνοντας ραγδαία και τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα δηλαδή που οι εφοπλιστές δρομολογούν και αποδρομολογούν τα πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους, πετώντας μαζικά τους ναυτεργάτες στην ανεργία και εγκαταλείποντας το χειμώνα νησιά στον εφιάλτη της απομόνωσης για μέρες, η κυβέρνηση όχι μόνο τους επιβραβεύει, αλλά τους δίνει και το δικαίωμα να δρομολογούν πλοία με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, σήμερα για τα πλοία των εσωτερικών θαλάσσιων, αύριο για όλους τους εργαζόμενους.

Υπονομευτικός ο ρόλος της ΠΝΟ, που ξεκίνησε τα πάρε-δώσε με το υπουργείο Ναυτιλίας

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, δηλαδή ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, έχει αρχίσει να υπονομεύει ευθέως την απεργία. Σε χτεσινή της επιστολή προς το υπουργείο, απαιτεί στα λόγια την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «σε διαφορετική περίπτωση, εάν το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση Απόφασης που θα επιτρέπει την εκτέλεση των ενδομεταφορών εμπορευμάτων με πλοία σημαίας τρίτων χωρών, αυτά θα πρέπει να στελεχώνονται υποχρεωτικά από ελληνικά πληρώματα, αμειβόμενα σύμφωνα με τις ΣΣΕ της ΠΝΟ, και να είναι ασφαλισμένα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία»!

Παίρνοντας την «πάσα», το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση χτες το απόγευμα στην οποία αναφέρει: «Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο γγ Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, αφού μελέτησαν τις προτάσεις που υπέβαλε η ΠΝΟ στο υπουργείο, σχετικά με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αποφάσισαν να τις ενσωματώσουν στο εν λόγω σχέδιο Απόφασης, όπως είχαν υποσχεθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη βδομάδα», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι προτάσεις.

Προσθέτει η ανακοίνωση πως υπουργός και γραμματέας «επαναλαμβάνουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει ανοιχτό στο διάλογο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών». Είναι φανερό ότι η άθλια στάση της ΠΝΟ είναι «πολιορκητικός κριός» για να συρθούν οι ναυτεργάτες σε συμβιβασμό με τα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος τους εφοπλιστές – κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με τις ανακοινώσεις τους απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, να πάρουν οι ναυτεργάτες στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας, να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη – σταθερή εργασία με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Στην Καβάλα

Στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών. Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.

  • Αναδημοσίευση από τον “Ριζοσπάστη”  της Τρίτης 17 Απρίλη 2018