ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ : Nέο εργατικό ατύχημα στο πλοίο «Olympus» στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας – Στάση εργασίας και συγκέντρωση 19 Ιούνη

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σήμερα Τρίτη 18 Ιούνη. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, το νέο εργατικό ατύχημα έγινε «στο πλοίο “OLYMPUS” στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελεί εργασίες η επιχείρηση “ΕΡΜΗΣ”. Πρόκειται για το ίδιο πλοίο που είχε γίνει άλλο εργατικό ατύχημα στις 12 Ιούνη 2019».

Συγκεκριμένα στο πλοίο «OLYMPUS», όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, «από εγκληματική παράλειψη, εφόσον σε άνοιγμα στο κεντρικό γκαράζ του Πλοίου που επικοινωνεί με το χώρο του μηχανοστασίου δεν υπήρχε σταθερό προστατευτικό ρέλι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ξέφυγε ένα βαρύ αντικείμενο (καβαλέτο) και έπεσε στον χώρο του μηχανοστασίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργαζόμενος».

Σημειώνεται ότι μπροστά στην καθημερινότητα των εργατικών ατυχημάτων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών προχωρούν σε στάση εργασίας την Πέμπτη 20 Ιούνη από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ., στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα Ναυπηγεία Φρατζή στο Πέραμα.

Στην ανακοίνωση των κλαδικών σωματείων αναφέρονται τα εξής:

«Δεν έχει προλάβει ακόμα να στεγνώσει το μελάνι από την τελευταία καταγγελία μας στις 12/6/2019 με την οποία καταγγείλαμε πολλαπλά εργατικά ατυχήματα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, άλλο ένα έρχεται να προστεθεί σήμερα Τρίτη 18 Ιούνη στο ίδιο πλοίο στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελεί εργασίες η επιχείρηση «Ερμής».

Συγκεκριμένα στο πλοίο “OLYMPUS”, από εγκληματική παράλειψη εφόσον σε άνοιγμα στο κεντρικό γκαράζ του πλοίου που επικοινωνεί με το χώρο του μηχανοστασίου δεν υπήρχε σταθερό προστατευτικό ρέλι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ξέφυγε ένα βαρύ αντικείμενο (καβαλέτο) και έπεσε στον χώρο του μηχανοστασίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργαζόμενος.

Όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αναδεικνύουν ότι πλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και αυτό σε συνδυασμό με την πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών, οδηγούν καθημερινά συναδέλφους στα νοσοκομεία ακόμα και με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Τα Σωματεία μας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες που προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας, παρά την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης και των οργάνων της για την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της Ν/ Ζώνης.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε για άλλη μια φορά να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής των εργαζομένων».

Στάση εργασίας και συγκέντρωση την Πέμπτη για τα εργατικά «ατυχήματα»

Στάση εργασίας την Πέμπτη 20 Ιούνη από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ. θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα Ναυπηγεία Φρατζή στο Πέραμα.

Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία σημειώνουν:

«Τα εργατικά ατυχήματα δίνουν σχεδόν καθημερινά το “παρών” στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Έχει γίνει κανόνας η πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών που σε συνδυασμό με την έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας οδηγούν καθημερινά συναδέλφους στα νοσοκομεία ακόμα και με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα Σωματεία μας έχουν καταγγείλει τρία σοβαρά περιστατικά.

  • Το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη 11 Ιούνη στο Ρ/Κ “ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΟΣ” στο χώρο των Ναυπηγείων ΦΡΑΤΖΗ, όπου απασχολείτο συνταξιούχος μεταλλεργάτης, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια απόκρυψης του ατυχήματος, καθώς αυτό συνηγορεί με την παράνομη απασχόληση συνταξιούχου και για το λόγο αυτό δεν δηλώθηκε από την επιχείρηση.
  • Την ίδια ημέρα σημειώθηκε έκρηξη σε κότερο στο Ναυπηγείο ΨΑΡΡΟΥ στο Πέραμα, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς συνέβη την ώρα του διαλείμματος.
  • Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο πλοίο “OLYMPUS” στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελεί εργασίες η επιχείρηση “ARCO ΕΠΕ”, εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά η οποία δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του.

Είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης αφού ακόμα εκκρεμεί η συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας μετά το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα που έγινε στις 20 Μαΐου 2019, η οποία και αναβλήθηκε με το πρόσχημα ότι πάμε για εκλογές και η σημερινή ηγεσία των υπουργείων δεν είναι αρμόδια να συζητήσει μαζί μας την ίδια ώρα που περνούσε από τη Βουλή εκατοντάδες τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η πραγματικότητα είναι ότι όποια και να είναι η κυβέρνηση στις 8 Ιούλη, θα είναι σταθερά στο πλευρό των εφοπλιστών και των εργολάβων για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους πάνω στα κορμιά μας.

Απαιτούμε άμεσα

  1. Ενίσχυση των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας και την επαναφορά της καθημερινής τους λειτουργίας.
  2. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα, αφού η Σύμβαση δεν είναι μόνο το μεροκάματο και το ωράριο, αλλά περιέχει μία σειρά μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων.
  3. Άμεση παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όλων των εγκλημάτων που συντελούνται στο όνομα της κερδοφορίας τους.

Τα Σωματεία μας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες που προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας, παρά την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης και των οργάνων της για την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».