ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ : Μαχητική συγκέντρωση και στάση εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα»

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα Ναυπηγεία Φραντζή στο Πέραμα, όπου πριν από μια βδομάδα έγινε σοβαρό εργατικό ατύχημα όταν μεταλλεργάτης συνταξιούχος υπέστη σοβαρά εγκαύματα πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης τόνισε ότι η κινητοποίηση αφορά το πιο ιερό δικαίωμα που έχει ο εργαζόμενος: Να γυρίζει στο σπίτι του, στην οικογένειά του μετά τη δουλειά, σώος και αβλαβής. Σημείωσε ότι η βασική αιτία των απανωτών σχεδόν καθημερινών εργατικών ατυχημάτων είναι το κυνήγι του κέρδους από την πλευρά της εργοδοσίας. Επισήμανε πως οι μεγαλοεργολάβοι δε συντηρούν εργαλεία, δεν ανανεώνουν αναλώσιμα με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα ,ενώ για να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους στη Ζώνη. Αυτό αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι ο τραυματίας μεταλλεργάτης είναι συνταξιούχος ανασφάλιστος.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης υπογράμμισε ότι μπορεί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ να σκοτώνονται μεταξύ τους, αλλά όταν έρθει η ώρα του διά ταύτα, δηλαδή μπροστά στη διεκδίκηση των εργαζομένων, ενώνονται και λένε ότι δεν τα σηκώνει αυτά η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ άνοιξε τη Βουλή λίγες μέρες πριν τη διάλυσή της για να περάσει μπαράζ μέτρων για τους εργοδότες, όσον αφορά την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης ως υποχρεωτικής παρέπεμψε τους εργαζόμενους στην επόμενη κυβέρνηση.

Εξήγγειλε νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιούνη με παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός της υπονόμευσης των ΣΣΕ από την εργοδοσία και την κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν σε κανέναν εργοδότη και σε καμία κυβέρνηση να παίζει με τη ζωή τους.