ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ : Δικαστική απόφαση – «γάντι» για τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον 7 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβληθεί στην Ελλάδα, καθώς έκρινε «παράνομες» τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» (ΕΝΑΕ – Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) κατά την περίοδο 1996 – 2003. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή το 2014, η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να «ανακτήσει» τις κρατικές ενισχύσεις που είχε χορηγήσει στην ΕΝΑΕ, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, το 2012.

Η υπόθεση κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε το 2008, όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε τα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα μεταξύ 1996 και 2003 υπέρ των ναυπηγείων (εισφορές κεφαλαίου, παροχή εγγυήσεων και χορήγηση δανείων) «ενισχύσεις μη συμβατές προς τους κανόνες της ΕΕ» για τις κρατικές επιδοτήσεις και ζητούσε την άμεση ανάκτησή τους. Θυμίζουμε ότι η ΕΝΑΕ ιδιωτικοποιήθηκε το 2001 και το 2005 πωλήθηκε στην «ThyssenKrupp AG», η οποία ακολούθως πούλησε το 75,1% των μετοχών της στην «Abu Dhabi Mar».

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε νέο επιχειρηματικό όμιλο και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συστηματικές επαφές με επενδυτές για τη μεταβίβασή τους, με πιο πιθανό υποψήφιο αγοραστή αυτήν τη στιγμή την αμερικανική «ONEX Group», η οποία έχει ήδη εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Σύρου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιχείρησης Π. Ξενοκώστας είχε καταθέσει επίσημη πρόταση εξαγοράς του Σκαραμαγκά, «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γ. Ρος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ.

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι η εξέλιξη «ήταν αναμενόμενη και δικαιώνει απόλυτα την επιλογή της κυβέρνησης να θέσει τα Ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης». Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά τη μη συμμόρφωση της χώρας μας ως προς την απόφαση της Επιτροπής του 2008 περί κρατικών ενισχύσεων στην ΕΝΑΕ και αναδεικνύει την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες «ανάκτησης», που «θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το εξάμηνο κι έτσι θα αντιμετωπιστεί ριζικά το όλο θέμα», προϊδεάζοντας έτσι για τις επενδυτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ποσό που «παράνομα» έλαβε η ΕΝΑΕ από το ελληνικό κράτος υπολογίζεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.