Προκλητικά προνόμια στο νέο επιχειρηματία των Ναυπηγείων Σύρου προβλέπει η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης

«Εξυγίανση» της εταιρείας με διαγραφή και «κούρεμα» χρεών προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ και τράπεζες

Στις 6 Σεπτέμβρη ήταν να εκδικασθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση για την εξυγίανση της εταιρείας «Νεώριο Σύρου» που κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι και φέρει τη στήριξη των τραπεζών Άλφα και Τράπεζα Πειραιώς και του οργανισμού ΕΦΚΑ, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας.

Το σχέδιο εξυγίανσης -που έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το 75,71% των πιστωτών της «Νεώριο Σύρου»- προβλέπει προκλητική εύνοια για το νέο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις.

Επίσης, προβλέπει «κούρεμα» οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και «κούρεμα» σε μη ουσιώδεις προμηθευτές.

Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στις 30 Απρίλη 2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, η «Νεώριο Σύρου» θα περάσει στον έλεγχο της «Onex Ναυπηγεία Σύρου» του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το τέλος Ιούλη, έχει γίνει γνωστή η συμφωνία της «MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd.» με το Ναυπηγείο της Σύρου, αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή υπηρεσιών στα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο, με την αποκλειστική υποστήριξη Ελλήνων μηχανικών της «MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί πρότυπο για την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όπως ανέφερε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ανάπτυξη που βασίζεται στην παροχή προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο με τσακισμένα τα εργατικά δικαιώματα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με το ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για μετατροπή της Σύρου σε «κέντρο διερχομένων» ΑμερικανοΝΑΤΟικών και σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, με όσους κινδύνους για το λαό αυτό συνεπάγεται.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μισοβυθισμένη η πλωτή δεξαμενή Νο.1

Ημιβυθίστηκε τμήμα της πλωτής δεξαμενής 1 εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Άμεσα από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης και στην περιοχή έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη, δύο ρυμουλκά, καθώς και κλιμάκιο Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, ενώ με μέριμνα των υπεύθυνων των εγκαταστάσεων ναυπηγείων Ελευσίνας και της ανάδοχου εταιρείας απορρύπανσης πραγματοποιήθηκε πόντιση φραγμάτων περιμετρικά της ημιβυθισμένης δεξαμενής.

Επί της δεξαμενής δεν υπήρχε πλοίο και δεν απασχολούνταν εργαζόμενοι, ενώ από την ημιβύθιση δεν σημειώθηκε τραυματισμός και δεν προκλήθηκε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)