ΝΑΥΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: «Τρέχουν» σχέδια και ανταγωνισμοί, «στον αέρα» οι εργαζόμενοι

“Η προσπάθεια της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας από και προς την ΕΕ, οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για να πιάσουν κρίσιμα πόστα πάνω στους σχετικούς «δρόμους», αλλά και να ελέγξουν μια σειρά από στρατηγικής σημασίας υποδομές, όπως και μια σειρά από εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία και το εμπόριο (π.χ. Διεθνής Σύμβαση Διαχείρισης Θαλάσσιου Έρματος, το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ, οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες, η αύξηση στην Τουρκία των ασφαλίστρων για ναυπήγηση κ.ά.), αναζωπυρώνουν το διάστημα αυτό την «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα, όπως και τις συνακόλουθες αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων και τμημάτων του κεφαλαίου.

Πρόκειται για αντιπαραθέσεις και «παιχνίδια» που ανεξαρτήτως κατάληξης ετοιμάζονται να φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Εξάλλου, παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τα οποία η κυβέρνηση παλεύει για τη στράτευση των εργαζομένων στους στόχους των καπιταλιστών, οι εργαζόμενοι στον κλάδο, όπως και συνολικά, έχουν πικρή πείρα.

Εν αναμονή εξελίξεων στον Σκαραμαγκά

Επόμενος σταθμός των εξελίξεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι η 15η Μάρτη, μέρα που θα εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αγωγή που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου (28/6/2012) για την ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεων (του …1996) προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η οποία προβλέπει και την εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να επιβληθεί στην Ελλάδα ποινή ύψους 35.000 ευρώ, την οποία θα κληθεί να πληρώνει καθημερινά από την έκδοση της σχετικής απόφασης, αν γίνει αποδεκτή η προσφυγή της, μέχρι και τη μέρα που θα εφαρμόσει τελικά την απόφαση του 2012 για την ανάκτηση των επιδοτήσεων προς τα Ναυπηγεία, πρόστιμο που υπολογίζεται ότι σήμερα έχει φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας να τεθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, για να ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης και να αποφύγει τα πρόστιμα, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει κήρυξη διεθνούς διαγωνισμού μέσω του οποίου θα τεθεί σε πλειστηριασμό το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως προέβλεπε από την αρχή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τμήμα δηλαδή που επισκευάζει, μετασκευάζει και κατασκευάζει εμπορικά πλοία και μετά το στρατιωτικό τμήμα, που ήδη «τρέχει» τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την πλευρά τους οι σημερινοί ιδιοκτήτες, τα αραβογερμανικά μονοπώλια «Privinvest» και «Thyssen», αφού έχουν ήδη τσεπώσει κοντά 3 δισ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να έχουν παραδώσει ακόμα το έργο και αφήνοντας το εμπορικό τμήμα να ρημάζει από την υποσυντήρηση (ήδη η δεξαμενή Νο 3 είναι από τις 19 Γενάρη στον πάτο της θάλασσας, μαζί με δύο γερανούς του Ναυπηγείου), έχουν προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για αθέτηση συμφωνίας. Διεκδικούν ή 1 δισ. ευρώ αποζημίωση, ή να διατηρήσουν υπό την ιδιοκτησία τους το στρατιωτικό τμήμα του Ναυπηγείου και να τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση επιπλέον εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή κι άλλα δισεκατομμύρια.

Το διαιτητικό δικαστήριο έχει αποδεχτεί καταρχήν την προσφυγή, ωστόσο η κυβέρνηση έχει καταθέσει προσφυγή ακύρωσης και μάλιστα με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προφανώς λειτουργεί εκ μέρους άλλων ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Οπως και να εξελιχθεί αυτός ο «μύλος», τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φαίνεται να «τελειώνουν» σταδιακά. Αλλωστε, επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για κομμάτια του, όπως η «Cosco», η οποία φέρεται να έχει βάλει στο μάτι τη δεξαμενή Νο 5 του Ναυπηγείου, τη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, με δυνατότητα να «σηκώσει» πλοία μέχρι 500.000 τόνων.

Ναυπηγείο Σύρου

Επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταφορά του Νεωρίου Σύρου από τον Ταβουλάρη στην εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων «ONEX Shipyards» φέρεται από δημοσιεύματα στον ναυτιλιακό Τύπο ότι αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στις 29/1, ανάμεσα στον υποψήφιο αγοραστή, τις πιστώτριες τράπεζες και εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα που καθόρισαν προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα Μάρτη θα κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια αίτηση «εξυγίανσης», σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πρόταση της «ONEX» για την καταβολή 600 εκατ. ευρώ για τη μεταβίβαση της εταιρείας. Να σημειωθεί πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έχει δηλώσει ότι η «Ουάσιγκτον δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης».

Η εξήγηση που έχει δοθεί από δημοσιεύματα (π.χ. «Βήμα», 12/11/17) είναι ότι «με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να επιδεικνύει υψηλή δραστηριότητα στη Μεσόγειο, αμερικανικά σκάφη θα μπορούν να επισκευάζονται στη Σύρο, όπως επίσης σκάφη άλλων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ», και ότι «θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και την ανάγκη για επισκευές σε πλωτές εξέδρες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων». Εξάλλου ο εκπρόσωπος της «ONEX», Πάνος Ξενοκώστας, έχει δηλώσει ότι το συγκεκριμένο ναυπηγείο «έχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά», όπως το «γεωπολιτικό», γιατί βρίσκεται σε περιοχή ανοιχτής θάλασσας, στοιχείο που το καθιστά ελκυστικότερο σε περιπτώσεις επισκευών αμυντικού εξοπλισμού.

Για το Ναυπηγείο του Νεωρίου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον επίσης η «Cosco» και η κορεατική «Daewoo».

Μόνιμα θύματα οι εργαζόμενοι

Από όλο αυτό το «κουβάρι», οι μόνοι μόνιμα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία. Απληρωσιά, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις εργαζομένων, είναι μερικά από τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών σχεδιασμών στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ενδεικτικά, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι αραβογερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αποδεκάτισαν τις θέσεις εργασίας, αφήνοντας από 2.000, περίπου 850 εργαζόμενους. Από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει κανένα μισθό, ενώ από την ίδια χρονιά (2012) μέχρι το 2014 είχαν επιβάλει στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα.

Όμως και από το 2014, που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας την πληρωμή των εργαζομένων, τους επέβαλε ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώθηκε ο μισθός τους κατά 35%, καταργήθηκαν επιδόματα και μια σειρά δικαιωμάτων και βέβαια παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία στους παραπέρα σχεδιασμούς και τα παζάρια της για το Ναυπηγείο δεν φαίνεται να διασφαλίζει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Ο όμιλος Ταβουλάρη, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, αφού τσέπωσε κι αυτός δισεκατομμύρια «ζεστό» χρήμα από τα προγράμματα του ΠΝ, έχει αφήσει απλήρωτους κοντά ένα χρόνο τους εργαζόμενους στο Νεώριο, το οποίο δεν έχει πια ούτε ρεύμα, ενώ οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Ελευσίνας είναι στο ίδιο καθεστώς με αυτούς του Σκαραμαγκά, δηλαδή πληρώνονται το 65% περίπου του μισθού τους από το ΠΝ. Τώρα ο ίδιος παζαρεύει μαζί με την κυβέρνηση την πώληση των δύο ναυπηγείων, εξασφαλίζοντας νέα κεφάλαια για να συνεχίσει σε άλλο πεδίο τις μπίζνες του.

Ζ.

 Η διέξοδος στην οργάνωση, στη διεκδίκηση και την ανατροπή

Οι εξελίξεις, όσο και, πολύ περισσότερο, η πείρα που έχει συσσωρευτεί πρέπει να αξιοποιηθούν από τους εργαζόμενους, τόσο των Ναυπηγείων όσο και ευρύτερα.

Μαζί με την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δεδουλευμένων, να δυναμώνει και η συζήτηση για το τι φταίει. Να συνειδητοποιείται ότι η πραγματική αιτία βρίσκεται στην ίδια την οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Και γι’ αυτό, όσες υποσχέσεις «αναζωογόνησης» κι αν δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όποια κι αν είναι τα «επενδυτικά σχήματα», που θα πάρουν τις υποδομές αυτές, είτε είναι η CΟSCO, είτε το Πολεμικό Ναυτικό, είτε είναι Ελληνες, είτε ξένοι επιχειρηματίες, αυτοί θα νοιαστούν για το κέρδος τους και όχι για τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Και όσο περισσότερο θωρακίζουν την κερδοφορία τους, τόσο περισσότερο θα τσακίζουν τους εργαζόμενους.

Η συσπείρωση με το ΚΚΕ, η οργάνωση στο Συνδικάτο, η αγωνιστική διεκδίκηση στους τόπους δουλειάς, είναι προϋποθέσεις για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν.

Αξιοποιώντας την πείρα τους και τη συμμετοχή τους στην πάλη, να δουν την πραγματική διέξοδο, τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, να οργανωθεί αλλιώς η παραγωγή, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, για να αναπτυχθεί και η Ναυπηγική Βιομηχανία με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Αυτό απαιτεί την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Σε αυτήν την οικονομία – εξουσία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού, για τις ανάγκες της χώρας, προσφέροντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της νησιωτικής περιφέρειας και όλου του λαού.”

«Ριζοσπάστης», Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018