Ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι – ΠΑΜΕ: «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους»

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με ναυάγιο και νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 17 Μάρτη κοντά στο Αγαθονήσι. Από την επιχείρηση έρευνας είχαν ανασυρθεί μέχρι το μεσημέρι οι σοροί 16 ανθρώπων, ανάμεσά τους και τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Αρχικά τρία άτομα (δυο γυναίκες και ένας άνδρας) κατάφεραν να βγουν σώοι σε παραλία του νησιού και δήλωσαν ότι στη μηχανοκίνητη λέμβο που βυθίστηκε επέβαιναν άλλα 19 άτομα.

“Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, με νεκρούς πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας, που υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ακριβώς πριν δύο χρόνια, δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

“Τώρα, που έχουν “χτυπήσει κόκκινο” οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς”.

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την προηγούμενη μέρα η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, στις 21 Μάρτη, πραγματοποίησε Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, όπου με σύνθημα «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους», οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα για δυνάμωμα της οργάνωσης και κοινό αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ντόπιους και τους ξεριζωμένους από την εξαθλίωση και τον πόλεμο μετανάστες και πρόσφυγες.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Δ. Βίτσα, στον οποίο και παρέδωσε επιστολή, απαιτώντας μέτρα για την προστασία των μεταναστών εργατών, καθώς και των ανάπηρων εργατών ή των ανάπηρων παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας. Επίσης, ζήτησε τον απεγκλωβισμό των μεταναστών και προσφύγων από νησιά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Δ. Βίτσας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα της Γραμματείας Μεταναστών – Προσφύγων του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 20 Μάρτη, στο συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ.