Νέο εργατικό “ατύχημα” και απειλές κατά των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη!

Δεν πέρασε μια μέρα από την καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Πέμπτη 24/5, για τις μεθοδεύσεις εφοπλιστών και εργολάβων, έχοντας συμμάχους και τις κυβερνήσεις, να υπονομεύσουν τη δράση και τη λειτουργία των μικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ένα νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο της Ν/Ζώνης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25/5 το απόγευμα, ένας σωληνουργός, εργαζόμενος στο συνεργείο της εταιρείας «Λουγγή», τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από μεγάλο ύψος σκαλωσιάς, στο επισκευαζόμενο στην πλωτή δεξαμενή της Ζώνης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ». Ο τραυματίας, φέρει πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και το σώμα και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,

Με αφορμή το σοβαρό εργατικό “ατύχημα” και με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργώντο πρωί του Σαββάτου έγινε συγκέντρωση των εργαζόμενων στην Πύλη της Ζώνης.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας δεν θα δεχθεί την υπονόμευση της λειτουργίας των μικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία της 30ής Μάη και τις κινητοποιήσεις για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.

Καταγγελία για απειλές κατά των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Ν/Ζώνης από το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Αφορμή για τη νέα καταγγελία του Συνδικάτου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «είναι το περιστατικό που συνέβη μέσα στο Λιμεναρχείο του Περάματος την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που γινόταν στο πλοίο “STRATEGIC ENDEAVOR”, όπου μεταξύ άλλων εργαζόταν και το συνεργείο της επιχείρησης “ΧΙΛΙΟΣ Α.”, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος.

Στη διαδικασία της σύνταξης του δελτίου ελέγχου που βεβαίωνε την παράβαση, μέσα στο Λιμεναρχείο Περάματος, ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην μικτή Επιτροπή Ελέγχου, απειλήθηκε ευθέως από τον παραπάνω εργοδότη για την ζωή της οικογένειας του και του ίδιου.

Άμεσα καταγγέλθηκε το παραπάνω περιστατικό, αφού επαναλαμβάνουμε ότι έγινε μέσα στο Λιμεναρχείο Περάματος, ειδοποιήθηκε ο Εισαγγελέας και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τον παραπάνω εργοδότη, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής να συλληφθεί».

Το κλαδικό Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, «Η λειτουργία των μικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είναι μια κατάκτηση των εργαζόμενων η οποία συνέβαλλε στο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με σημαντικά αποτελέσματα στη δράση τους.

Από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα, εφοπλιστές και εργολάβοι, έχοντας σύμμαχους και τις κυβερνήσεις, προσπάθησαν με μια σειρά μεθοδεύσεις να υπονομεύσουν την δράση τους, την λειτουργία τους, να τις απαξιώσουν, για να μπορούν να αλωνίζουν στον χώρο και προκειμένου να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, να βάζουν καθημερινά την ζωή των εργαζόμενων σε κίνδυνο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που συμμετέχουν στις Επιτροπές έχουν δεχτεί απειλές από την εργοδοσία, όταν κατά την διάρκεια των ελέγχων κατήγγειλαν την έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, όταν διαπιστωνόταν ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και μια σειρά άλλες παραβάσεις που προκύπτουν καθημερινά.

Από την πλευρά των Σωματείων μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, μέσα από την λειτουργία των μικτών Επιτροπών Ελέγχου.

Κατά τη γνώμη μας η στάση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, δίνει αέρα στους εργοδότες καθημερινά να αδιαφορούν για τις ζωές των εργαζόμενων, έχοντας τα τραγικά αποτελέσματα που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει».