Νέες τουρκικές προκλήσεις και συμμετοχή πλοίου των ΗΠΑ σε τουρκική άσκηση στο Καστελόριζο

Με τη συμμετοχή αντιτορπιλικού των ΗΠΑ η τουρκική ναυτική άσκηση ανοιχτά του Καστελόριζου

Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αναδεικνύεται η επικινδυνότητα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να ανάγει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως εγγυητές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και μετατροπής της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Όπως διαφήμισε ο αμερικανικός 6ος Στόλος, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter», συχνός επισκέπτης της Σούδας, των ελληνικών νησιών, αλλά και «πρωταγωνιστής» των αμερικανικών επιδρομών στη Συρία, συμμετείχε στη ναυτική άσκηση που πραγματοποίησε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοιχτά του Καστελόριζου, χθες Παρασκευή 4 Γενάρη.

Η άσκηση είχε αναγγελθεί στις 27 Δεκέμβρη με την Navtex 1427/18 και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαφημίσει τη συμμετοχή «συμμαχικής ναυτικής μονάδας». Σήμερα η Διοίκηση του 6ου στόλου των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες από τη συμμετοχή του «USS Porter», στην άσκηση, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εμφάνισε το αμερικανικό σκάφος να πλέει μαζί με δύο τουρκικές φρεγάτες και ανέφερε ότι στην άσκηση πήρε μέρος ένα τουρκικό ελικόπτερο και δύο «F-16».

Νέες Navtex που δεσμεύουν το Καστελόριζο για ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι μόλις ολοκληρώθηκε η προηγούμενη στρατιωτική άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, η Άγκυρα δέσμευσε και πάλι την περιοχή, αυτήν τη φορά για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0039/19 δεσμεύει όλη την θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για τις 8 Γενάρη για τη διενέργεια άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, ενώ με την εξίσου παράτυπη NAVTEX 0028/19 δεσμεύει περιοχή, ανοιχτά της Ρω, μέρος της οποίας εμπίπτει στον ελληνικό χώρο δικαιοδοσίας, για ασκήσεις με πυρά στις 7, 8, 9 και 11 Γενάρη.

Εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του «Μπαρμπαρός» σε περιοχές ελληνικής και κυπριακής δικαιοδοσίας.

Παρασκευή 4 Γενάρη το πρωί, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών από το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» – από χτες κιόλας – σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, που ξεμπροστιάζει και όσους επιμένουν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και άλλες λυκοπαρέες μπορεί να «φρενάρει» την τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές αφορά την αποστολή του «Μπαρμπαρός» και των συνοδευτικών πλοίων «M/V TANUX-1» και «R/V Apollo Moon» από χτες μέχρι και αύριο, Σάββατο 5 Γενάρη. Σημειωτέον ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει και στην αναγγελία, χτες, «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου». Πριν κάποιες μέρες η Άγκυρα είχε ανακοινώσει και στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως οι Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και Αμυνας Χ. Ακάρ, διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως η Τουρκία θα διαφυλάξει με όλα τα μέσα την «ασφάλεια» και τα «δικαιώματά» της και ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα» στην περιοχή.

Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει «τετελεσμένα» στο Αιγαίο, καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση να «συγκρατήσει» το «κακομαθημένο παιδί», τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, ειδεμή θα «προκληθεί κάποιο ατύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας», κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησαν ότι «τα μόνα τετελεσμένα στο Αιγαίο είναι όσα απορρέουν από τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου» και ότι οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί «το μόνο που καταδεικνύουν είναι την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς, η οποία συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και να παραμένει στο περιθώριο του Διεθνούς Δικαίου». Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να επιδιώκει τη συνεργασία μέσω του διαλόγου. Δεν θα παρασυρθεί σε τέτοιου είδους αδιέξοδες ρητορικές εξάρσεις».

Ο Π. Καμμένος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε: «Κύριε Τσαβούσογλου, σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις. Είναι το δώρο ότι κάνω καλά τη δουλειά μου. Θα συνεχίσει η Ελλάδα το έργο αυτό επιδιώκοντας την Ειρήνη, υπερασπιζόμενη την Κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες».

Εξάλλου, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «News 24/7», κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει στην πολιτική της «μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου, την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις».

Παράλληλα, στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού της κυβέρνησης που ανάγει ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πρόσθεσε ότι «τέτοιες κινήσεις οδηγούν σε απομόνωση. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε ότι ειδικά για τα θέματα των οικονομικών ζωνών, η Τουρκία βρίσκεται σε μία μειοψηφία του ενός».

Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, έστω κι αν εκτίμησε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αποσκοπεί σε «γκριζοποίηση» της περιοχής. Παρέπεμψε και σε αυτή την περίπτωση ως απάντηση, στα τριμερή και πολυμερή σχήματα που στήνει η κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ευλογίες των Αμερικανών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η πρεμούρα για «διευθέτηση» του Κυπριακού, με όποιο σχήμα νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Σε αυτό το πνεύμα, κι ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για κάποιου τύπου ΝΑΤΟική «ομπρέλα» στο νησί, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε «να σταματήσει το πλήρως αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων που δίνει παρεμβατικά δικαιώματα σε μια χώρα απέναντι σε μια άλλη (…) και επίσης να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ εκτίμησε εκ νέου ότι θα βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και σημείωσε ότι «οι συνταγματικές τροποποιήσεις (της ΠΓΔΜ) ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά».

Ενώ σε σχέση με τις διευθετήσεις με την Αλβανία ο Γ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε πως μετά και τη δολοφονία του ομογενούς «είχαμε μια ψύχρανση του κλίματος, που νομίζω όμως ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η δική μας προσπάθεια είναι ακριβώς να ξαναφέρουμε το επίπεδο των συζητήσεων εκεί που ήταν και να προχωρήσουμε για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων».