ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σε βάρος προσφύγων

Δολοφονικές επιθέσεις με ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και βεγγαλικά έγιναν το βράδυ της Κυριακής από φασιστοειδή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που διαμαρτύρονταν, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, για τον πολύχρονο εγκλωβισμό τους στα νησιά του Αιγαίου. Ολα ξεκίνησαν μετά τις 7.45 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε χώρο παρακείμενο της πλατείας Σαπφούς.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές στρατιωτικούς. Προφανώς, ορισμένοι, χρησιμοποιώντας ως «ταμπέλα» το θέμα των δύο στρατιωτικών, είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ετσι, μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή και η πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, 200-250 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία, απαιτώντας να αδειάσει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μετά τις 10 το βράδυ, οι συγκεντρωμένοι που έως τότε προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες ατόμων, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου. Τότε, τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερη έκταση, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, βεγγαλικά, πέτρες, καδρόνια και μάρμαρα, με βασικό στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλά παιδιά και γυναίκες, κάτι που ήταν ορατό από τους αδίστακτους επιτιθέμενους. Γύρω στις 11 το βράδυ, οι δράστες επιτέθηκαν από την πλευρά της αγοράς, ρίχνοντας πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών ναυτικές φωτοβολίδες και κροτίδες. Τα θύματα της επίθεσης είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τη ζωή τους, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες. Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα, απωθήθηκαν από το χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Αστυνομία άρπαξε την ευκαιρία, απομακρύνοντας και συλλαμβάνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που η πλειοψηφία τους προέρχονταν από το Αφγανιστάν, από την πλατεία. Στις 5.30 χτες το πρωί, με επιχείρηση – «σκούπα», σταδιακά τους επιβίβασαν καταναγκαστικά σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο, όπου συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απείθεια και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου. Πρόκειται για 120 μετανάστες και πρόσφυγες. Συνελήφθησαν δε και δυο ημεδαποί αλληλέγγυοι. Στο σύνολό τους κρατούνταν σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Μαζί τους ήταν και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους, με τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία για να ταυτοποιηθούν όσοι από τους δράστες πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα επεισόδια. Πάντως, το γεγονός ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εισαγγελέας.

Τέλος, στους 30 έφτασαν, κατά πληροφορίες, οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Την επίθεση καταδικάζει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, καλεί «τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό» και «να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας…».

Εξάλλου, χτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι 8.671 ξεριζωμένοι στη Λέσβο. Από αυτούς οι 6.602 βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 24 Απρίλη 2018