
Λιγότερο από μια βδομάδα απομένει για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία. Την Πέμπτη 14 Ιούνη διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της τελικής φάσης, ανάμεσα στη διοργανώτρια και τη Σαουδική Αραβία για τον 1ο όμιλο. Ήδη όμως η διοργάνωση έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους μη αγωνιστικούς και όπως γράφει ο Γ. Κακουλίδης:
«Ήρθε η ώρα για τη διαφήμιση του μεγαλύτερου εμπορεύματος, που θα αποφέρει και τα μεγαλύτερα κέρδη: Του Μουντιάλ, της μεταφερόμενης Μέκκας του ποδοσφαίρου, η οποία τους συγκεντρώνει όλους, αφού μπροστά στην μπάλα νιώθουν ίσοι προς ίσους.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν πλέον ξεπεράσει ήρωες και αγίους και έχουν γίνει η ζωοδότρα δύναμη για την πλειοψηφία του κόσμου. Το γήπεδο είναι μια ανοιχτή περιοχή, όπου ο καθείς προσέρχεται για τη δική του ομάδα, τον προσωπικό του θεό, του οποίου γνωρίζει τα πάντα, κάθε λεπτομέρεια από τις προσωπικές ζωές των παικτών. Όποιος κάθεται στην κερκίδα είναι ελεύθερος να εκτονωθεί όπως νομίζει απέναντι στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, που ήδη σηκώνουν κεφάλι χωρίς να φοβούνται.
Θυμίζει κάτι από μάχη. Θα συγκρουστούν χώρες με διαφορετική γλώσσα, που θα έχουν ωστόσο κοινούς κώδικες συμπεριφοράς ως προς τον ενθουσιασμό, την απόλυτη συγκέντρωση και την ενίοτε εκτός ορίων εκτόνωση.»
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Επίδειξη δύναμης του ρωσικού οπλοστασίου!
Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο γύρω από τη διοργάνωση δεν έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες από τη ρωσική αστική τάξη σε επίπεδο εσωτερικής χρήσης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, για τη δική της επίδειξη δύναμης σε καίριους τομείς.
Tο Μουντιάλ και γενικά οι εξελίξεις γύρω από τον ρωσικό αθλητισμό (με τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου με αφορμή το σκάνδαλο ντόπινγκ) ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Για πολλούς μάλιστα δεν ήταν τυχαία η επιλογή να διεξαχθεί η κλήρωση της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης στο Κρεμλίνο, ενέργεια που εκτιμήθηκε εντός και εκτός Ρωσίας ότι ενίσχυσε την πολιτική χροιά της διοργάνωσης.
Παράλληλα, όπως συνέβη και με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014, με αφορμή το ζήτημα της ασφάλειας η διοργάνωση του Μουντιάλ αναμένεται να αξιοποιηθεί για την προβολή των πλέον εξελιγμένων οπλικών συστημάτων της Ρωσίας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η όξυνση των ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δώσει νέα «πνοή» στην αγορά ή την ανανέωση οπλοστασίων από μια σειρά χώρες.
Τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ, τανκ – ρομπότ, αντιαεροπορικά όπλα, σύγχρονα ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν πίσω από τη «βιτρίνα» των αγώνων, με σκοπό την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε «απειλής» για τη διοργάνωση, την ομαλή διεξαγωγή της και την αποφυγή ή αντιμετώπιση επεισοδίων.
- Επιλογές από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατο-Κύριακου 9-10 Ιούνη 2018.