
Η Γαλλία ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Μουντιάλ της Ρωσίας, επικρατώντας με 4-2 της Κροατίας και πέρασε στην ιστορία ως η 3η ομάδα με δύο Mundial, σ’ έναν τελικό που τα είχε όλα. Αυτογκόλ, πέναλτι, εισβολές οπαδών και «βροχή» τα γκολ σε ένα γήπεδο που «πνιγόταν» από τη βροχόπτωση.
Οι Κροάτες κέρδισαν τον σεβασμό όλων, όμως οι Γάλλοι είναι αυτοί που ανανέωσαν ένα ραντεβού 20 ετών, καθώς το 1998 «σήκωναν» στον ουρανό της χώρας τους το Παγκόσμιο Κύπελλο, και έγιναν η 3η Εθνική που κατακτά δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σήμερα, χρειάστηκαν το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς στο 19′ και το πέναλτι του Πέρισιτς στο 34′ (που το εκτέλεσε εύστοχα ο Γκριεζμάν), ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι «τρικολόρ». Κι αυτό γιατί οι Κροάτες πίεζαν αρκετά τους αντιπάλους τους και μάλιστα κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1, με τον Πέρισιτς στο 29′.
Στο 34′ ύστερα από κόρνερ, ο Ματουιντί πήρε κεφαλιά και ο Πέρισιτς βρήκε την μπάλα με το χέρι. Ο διαιτητής, Πιντάνα, πήγε στο VAR, έκρινε ότι υπάρχει παράβαση και έδειξε την βούλα, από την οποία τέσσερα λεπτά μετά ο Γκριζμάν νίκησε τον Σούμπασιτς για το 2-1 που ήταν το σκορ εντός πρώτου μέρους στο οποίο οι Κροάτες είχαν κατοχή 61% και οι Γάλλοι μία τελική προσπάθεια.
Στην επανάληψη οι Γάλλοι ανέβασαν ρυθμό, ο Πογκμπά βρήκε στόχο στο 59′ και ο Μπαπέ στο 65′, με σουτ έξω από την περιοχή, έκανε το 4-1. Ο Μάντζουκιτς ήταν αυτός που στο 69′ διαμόρφωσε το τελικό 4-2.
Τρίτος με τίτλο Mundial ως παίκτης και προπονητής έγινε ο Ντιντιέ Ντεσάν, φουλ για την Χρυσή Μπάλα ο Κιλιάν Μπαπέ που σκόραρε για 4η φορά και αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης του τουρνουά.
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55′ Ν’ Ζονζί), Ματουιντί (73′ Τολισό), Γκριζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81′ Φεκίρ).
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81′ Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71′ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.
Ο Μόντριτς της Κροατίας ήταν ο κορυφαίος για το φετινό Μουντιάλ και ο Χάρι Κέιν της Αγγλίας ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ, ενώ ο 19χρονος Μπαπέ της Γαλλίας αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης της διοργάνωσης.