ΝΑΤΟική συνεκπαίδευση σε πολεμικά σενάρια με προβιά την «πολιτική προστασία» και συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος

Με το μανδύα της «αντιμετώπισης καταστροφών» και με ομπρέλα το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στρατιωτικοποιεί παραπέρα τα Σώματα Ασφαλείας και ενσωματώνει τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας στα επικίνδυνα επιχειρησιακά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Στα πλαίσια αυτά ολοκληρώθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού στο Ελληνικό η συνεκπαίδευση, που ξεκίνησε από το ΚΕΝΑΠ στη βάση της Σούδας.

Στην άσκηση συμμετείχαν η ΕΚΑΜ από την Ελληνική Αστυνομία, η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του αμερικανικού Στρατού.

Η πρώτη φάση της συνεκπαίδευσης προέβλεπε την αντιμετώπιση πειρατείας από στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) σε πλοίο ανοιχτά της Κρήτης, ενώ το σενάριο με το οποίο ολοκληρώνεται, προβλέπει την «αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών» και την «προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές».

Εντυπωσιασμένος από την κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ και ικανοποιημένος από την συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίσθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης κατέδειξε τη διάθεση της κυβέρνησης να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή εμπλέκοντας τη χώρα σε ισχυρούς ανταγωνισμούς και σε ενδεχόμενες συγκρούσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η ελληνική αστική τάξη.

Δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει διαδραματίσει σημαντική συνεισφορά στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ» και ευχαρίστησε τον αμερικανό πρέσβη για την συνεισφορά του στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και ανέφερε επίσης ότι η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και υπαρκτή είναι και αναγνωρίζεται.

 

Συγκέντρωση καταδίκης από την ΕΕΔΥΕ στο Ελληνικό

Κινητοποίηση ενάντια στην κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ πραγματοποίησαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), συνδικάτα και φορείς.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει γίνει ο σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή μας, εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Πρόσθεσε ότι ΕΕΔΥΕ αγωνίζεται για να σταματήσει κάθε εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να επιστρέψουν όλοι οι ένστολοι από αποστολές στο εξωτερικό. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και να αποδεσμευθεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Τάσσου

«Αυτές τις μέρες από το βόρειο ως το νότιο άκρο της Ευρώπης οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ πραγματοποιούν ασκήσεις – πρόβες πολέμου.

Στο βορρά, στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας πραγματοποιείται η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η «TRIDENT JUNCTURE 18», με περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, 250 αεροσκάφη, 65 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με 4 «F-16» και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της 337 Μοίρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, και σημαντικό αριθμό ανώτερων αξιωματικών και των τριών όπλων.

Στόχος της άσκησης «TRIDENT JUNCTURE 18» είναι η επίδειξη δύναμης στη Ρωσία, και αφορά τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που είναι και η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στο άλλο άκρο, το νότο, πραγματοποιείται στη χώρα μας η άσκηση «JACKAL STONE 2018», που είναι η μεγαλύτερη «αντιτρομοκρατική» άσκηση που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό χώρο. Βασικό σενάριο της άσκησης είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.

Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν η ΕΚΑΜ από την Ελληνική Αστυνομία, η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του αμερικανικού Στρατού.

Όπως διαφημίζεται η άσκηση Jackal Stone, όπου και αν γίνεται, πέρυσι έγινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και πρόπερσι στη Γεωργία, σαν στόχους έχει την ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη. Αλήθεια; και αν είναι έτσι για ποιους; Μα για το κεφάλαιο και τους αστούς, δηλαδή το 1% του πληθυσμού, του οποίου το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι, ώστε αυτοί να μπορούν αδιατάρακτα να εκμεταλλεύονται το 99% του πληθυσμού, που σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ανασφάλεια, αστάθεια και πόλεμο.

Όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ, μιλούν για τρομοκρατία, και «ασύμμετρες» απειλές, πασπαλισμένες με τη δήθεν προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές, στην πραγματικότητα δεν αναφέρονται μόνο, ούτε κυρίως στην Ισλαμική τρομοκρατία, που αυτοί άλλωστε εξέθρεψαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, και συνεχίζουν να το κάνουν όταν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα τους. Όσο για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές ποσώς τους ενδιαφέρει, και αυτό φαίνεται και από τα κονδύλια που διαθέτουν για αυτό σκοπό. Ο πραγματικός τους στόχος είναι το λαϊκό κίνημα και όποιος αντιστέκεται στα σχέδια τους, ο εχθρός λαός όλων των ιμπεριαλιστών.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει γίνει ο σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή μας, εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στρατιωτικοποιεί παραπέρα τα Σώματα Ασφαλείας και ενσωματώνει τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας στα επικίνδυνα επιχειρησιακά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που στην ουσία αποτελούν πρόβες πολέμου, ενάντια τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στους άλλους λαούς της περιοχής.

Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης στη χώρα μας, η ΕΕΔΥΕ, αγωνίζεται μαζί με τα άλλα ταξικά κινήματα και δυνάμεις, για:

  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι ένστολοι από αποστολές στο εξωτερικό.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις, και να καταργηθεί κάθε είδους συμφωνία, που επιτρέπει τη χρήση ελληνικού εδάφους, θάλασσας και αέρα από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ και ΕΕ ήταν και είναι επιθετικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που διέπραξαν και διαπράττουν εγκλήματα ενάντια στους λαούς και στην ειρήνη. Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή σ’ αυτούς όχι μόνο ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη δεν εγγυάται στους λαούς, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».