Με περιορισμούς θα ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φυλακές της ΕΕ,περιμένοντας το άσυλο

«Θα εφαρμόσουμε το μοντέλο των ελεγχόμενων δομών. Και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. (..) Θα εγκαταστήσουμε μέσα στο 2020 νέα περίφραξη και συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου με κάρτες και βιομετρικά στοιχεία σε όλες ανεξάρτητα τις δομές. Έτσι το δικαίωμα εισόδου και εξόδου από τις δομές θα ασκείται με οργανωμένο τρόπο».

Αυτό υπογράμμισε, κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας ότι τα νέα κέντρα, θα λειτουργούν ουσιαστικά ως φυλακές των χιλιάδων ξεριζωμένων, με βάση τους σχεδιασμούς της ΕΕ που αποδέχονται και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ζώντας σε καθεστώς περιορισμών, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα περιμένουν πίσω από τα συρματοπλέγματα για να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου. Αλλά και όταν αυτή γίνει αποδεκτή, όπως οι εξελίξεις δείχνουν, μετά θα πετάγονται στο δρόμο περιμένοντας το προνοιακό επίδομα για να ζήσουν, αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μάθουν ελληνικά και να βρουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Για τους υπόλοιπους δε που δεν θα γίνονται δεκτοί, κυβερνητικός στόχος είναι: «… για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και στόχος μας είναι οι επιστροφές και απελάσεις», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός. Μάλιστα, για να είναι σίγουρο το ελληνικό κράτος ότι οι ξεριζωμένοι που θα περιμένουν τη σχετική απόφαση, με βάση τις πρόσφατες αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν το δικαίωμα στο άσυλο, θα εγκαταστήσει και wifi στις δομές «ώστε με μία νέα εφαρμογή να μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τους αιτούντες άσυλο, να μπορούμε να επιδώσουμε, ψηφιακά πλέον, τις αποφάσεις ασύλου», όπως ανέφερε ο Ν. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης προανήγγειλε, επίσης, ότι από τις σημερινές 93 δομές, οι 60 που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες θα κλείσουν μέσα στο 2020 και οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Μέχρι τώρα, το 82% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης διαχειρίζονταν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, είπε ο Ν. Μηταράκης. «Επιλογή μας είναι η συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου, τους συμβασιούχους και τους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου, με τους νέους διοικητές των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας», εξήγησε ο Ν. Μηταράκης. «Ο διορισμός σας συνδέεται με την ανάκτηση του ελέγχου των δομών φιλοξενίας από την Ελληνική Πολιτεία». Αναφερόμενος στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, όπου 31.000 αποφάσεις έχουν εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο, περιέγραψε, ότι τους νέους διοικητές περιμένουν 40.000 αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές, που θα πρέπει να επιδώσουν στις δομές.