ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ για τις μετακινήσεις των φοιτητών

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ πραγματοποίησαν την Παρασκευή 5 Οκτώβρη εκλεγμένοι εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων που συσπειρώνονται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αιτήματα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων που οδηγούν στην Πανεπιστημιούπολη και στην Πολυτεχνειούπολη (250, 608, 221, 220, 242) με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Επίσης να μπορούν οι πρωτοετείς φοιτητές όλων των σχολών να μετακινούνται με μειωμένο κόμιστρο ή κάρτα, με την επίδειξη της βεβαίωσης σπουδών μέχρι να εκδοθούν τα πάσο τους.

Στα συγκεκριμένα αιτήματα η διοίκηση του ΟΑΣΑ δεσμεύτηκε ότι όλοι οι πρωτοετείς θα μπορούν να μετακινούνται με την επίδειξη της βεβαίωσης σπουδών με μισό κόμιστρο ή κάρτα, όπως όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές και ότι θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης με τις παραπάνω γραμμές λεωφορείων από την επόμενη βδομάδα.

Το ΜΑΣ τονίζει ότι «οι δεσμεύσεις που λάβαμε είναι ένα πρώτο βήμα, που όμως αποδεικνύει ότι ούτε και τα “αυτονόητα” δεν μπορούμε να έχουμε αν δεν τα διεκδικήσουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να μας εφησυχάζουν.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει αποδεχτεί πλήρως και προχωρά ακόμα περισσότερο μαζί με την κυβέρνηση την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, αποτελέσματα της οποίας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα φοιτητές και εργαζόμενοι. Οι ίδιοι θεωρούν τις ανάγκες μας για δωρεάν μετακινήσεις “κόστος” και αρνούνται την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας που ανοίγει το δρόμο στα μονοπώλια να πάρουν νέα “φιλέτα” στις αστικές συγκοινωνίες.

Τώρα λοιπόν χρειάζεται περισσότεροι να οργανώσουμε τον αγώνα μέσα από τους συλλόγους μας. Να απαντήσουμε στην κυβέρνηση και όσους βάζουν πλάτη στην πολιτική της:

Δεν τσιμπάμε στα ψέματά τους! Λεφτά υπάρχουν για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, το ΝΑΤΟ, ενώ για την Εκπαίδευση, τις μετακινήσεις και τις ανάγκες μας δεν υπάρχει “σάλιο”!

Συνεχίζουμε, περισσότεροι, πιο αποφασιστικά! Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές!
  • Να μπουν επιπλέον γραμμές από το κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη!
  • Όχι στη λειτουργία του ΟΑΣΑ με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Οι μετακινήσεις είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Προσλήψεις οδηγών και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες σε οχήματα και προσωπικό!
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα προς τους φοιτητές που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν εισιτήριο για τα ΜΜΜ!»