ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: «Λάδι στη φωτιά» από τη στρατιωτική κλιμάκωση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΙΣΡΑΗΛ

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία
  • Τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, με την εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη «στρατηγική συμμαχία και τις στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις με το Ισραήλ, τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» σε ΝΑΤΟική αποστολή παρακολούθησης του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Δυναμώνει κι άλλο η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μετά την προχτεσινή επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία, που είχε ως «παράπλευρη απώλεια» την κατάρριψη ενός ρωσικού αναγνωριστικού, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και απειλές για αντίποινα.
  • Διεκδικώντας τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Με τη συμμετοχή της στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, εκθέτει το λαό σε μεγάλους κινδύνους.
ΣΥΡΙΑ: Επικίνδυνη εμπλοκή στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση
  • Κατάρριψη από τη συριακή αεράμυνα ρωσικού αεροσκάφους, που χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα» από ισραηλινά μαχητικά για να αποφύγουν τα πυρά των Σύρων
  • Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» με ευθύνη της κυβέρνησης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Νέο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία ρίχνει η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Δευτέρας σε εγκαταστάσεις συριακής στρατιωτικής βιομηχανίας στη Λαττάκεια, καθώς προκάλεσε την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας και την παράπλευρη συντριβή ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20» με 15 στρατιωτικούς, αφού το αεροσκάφος αυτό χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα» από τα μαχητικά του Ισραήλ για να αποφύγουν τα πυρά του συριακού στρατού. Επίσης, από την επιδρομή σκοτώθηκαν δύο Σύροι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10. Όχι τυχαία, η επίθεση εξαπολύθηκε ελάχιστες ώρες μετά από τη συμφωνία – συμβιβασμό Ρωσίας – Τουρκίας για δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», αφοπλισμό και απομάκρυνση τζιχαντιστών από τη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία κατέληξαν οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, και πάλι, στην Ανατολική Μεσόγειο η στρατιωτική κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και συμμάχων), στις οποίες συμμετέχει, προσφάτως, και η ελληνική φρεγάτα «ΕΛΛΗ» με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα και η Ρωσία αναπτύσσει σημαντικές ναυτικές και άλλες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η σύγκρουση για την «επόμενη μέρα» στη Συρία αφορά ένα ευρύτερο παζάρι για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, στρατηγικών περιοχών, ενεργειακών πόρων και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Τα γεγονότα

Η ισραηλινή επιδρομή έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας (γύρω στις 11 μ.μ.) στη Λαττάκεια, μία σχετικώς ασυνήθιστη περιοχή για τα δεδομένα των – πάνω από 200 μέσα στο τελευταίο 18μηνο – ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία, εξαιτίας της σημαντικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο εκεί λιμάνι και την παρακείμενη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ. «Κρίσιμος στόχος» ήταν στρατιωτική βιομηχανική εγκατάσταση του συριακού στρατού, επειδή κατά την ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση «Times of Israel», εκεί φτιάχνονταν «φονικά όπλα ακριβείας που επρόκειτο, εκ μέρους της (σ.σ. λιβανέζικης οργάνωσης) Χεζμπολάχ, να μεταφερθούν στον Λίβανο»…

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι στην επιδρομή συμμετείχαν 4 ισραηλινά μαχητικά τύπου «F-16», αν και αρχικά υποστηρίχτηκε ότι η επιχείρηση έγινε από τη θάλασσα με τη συμμετοχή και γαλλικής φρεγάτας (κάτι που το Παρίσι διέψευσε). Η εμφάνιση των ισραηλινών μαχητικών στον συριακό εναέριο χώρο προκάλεσε άμεσα την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν ως «ασπίδα – κάλυμμα» το (μεγαλύτερο σε μέγεθος) ρωσικό αναγνωριστικό «Il-20», που γύριζε στη βάση του, με αποτέλεσμα ένας από τους συριακούς πυραύλους «S-200» να χτυπήσει και να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος προκαλώντας τη συντριβή του στη θάλασσα, περίπου 27 χλμ. δυτικά της πόλης Μπανίγιας. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έφυγαν πριν από τη συντριβή του «Il-20».

Μερικές ώρες μετά από τη συντριβή του αεροσκάφους, οκτώ ρωσικά πλοία και ένα υποβρύχιο εντόπισαν θραύσματα του «Ιl-20» και τμήματα από τις σορούς των άτυχων στρατιωτικών.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν είχαν (φανερά τουλάχιστον…) ανάμειξη στην επίθεση. Αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «ατυχή». Είπε επίσης πως υπενθυμίζει «την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης, ειρηνικής και πολιτικής επίλυσης στις άρρηκτα συνδεδεμένες συγκρούσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών με τραγικό αποτέλεσμα». Ζήτησε επίσης τον τερματισμό της «προκλητικής» μεταφοράς όπλων από το Ιράν μέσω της Συρίας.

Οι αντιδράσεις σε Ρωσία και Ισραήλ

Το συμβάν αξιολογήθηκε ως ισραηλινή «προβοκάτσια» από στελέχη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επικοινώνησε άμεσα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ζητώντας εξηγήσεις, μεταξύ άλλων και γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο ρωσικός στρατός για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνο ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το ρωσικό μεταγωγικό. Ο Σόιγκου τόνισε πως θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο» για την κατάρριψη και απείλησε με «πιθανά αντίποινα». Παράλληλα, Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» δήλωσε: «Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ. 15 Ρώσοι φαντάροι σκοτώθηκαν εξαιτίας των ανεύθυνων ενεργειών του ισραηλινού στρατού».

Ο Λίμπερμαν απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό. Το ίδιο έκανε και εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, μέχρι που οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις ανάγκασαν τον ισραηλινό στρατό να εκδώσει μία ανακοίνωση, που αφενός επιβεβαίωνε μία ακόμη επίθεση στη Συρία, αφετέρου προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην κυβέρνηση Ασαντ, επειδή… χρησιμοποίησε την αεράμυνα για να αμυνθεί!

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα… Θεωρεί το καθεστώς του Ασαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι’ αυτά τα επεισόδια», ανέφερε η ανακοίνωση, που κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» πως είναι «συνυπεύθυνοι για το ατυχές περιστατικό».

Ακολούθως, ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρέσβης στη Ρωσία Κέρεν Κόεν Γκατ κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις μετά την αποχώρησή του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου, σημείωσε ότι πρόκειται για «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων». Ανήγγειλε πως θα ληφθούν μέτρα θωράκισης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται «για βήματα που όλοι θα προσέξουν»…

ΗΠΑ, ΕΕ, Ιράν για τη συμφωνία στο Ιντλίμπ

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους συνέπεσε με την επίτευξη ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ, με τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.

Η συμφωνία, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση των βαρέων όπλων από τις περισσότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών έως τα μέσα Οκτώβρη, προκάλεσε υποτονικές αντιδράσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και καλωσορίζουν τις προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας να αποτρέψουν τη βία στο Ιντλίμπ». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως η αποκλιμάκωση «θα είναι μόνιμη».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία «θα εγγυάται την προστασία των ζωών και των πολιτικών υποδομών, καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση χωρίς εμπόδια και αδιάλειπτη».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε τη συμφωνία ως «καλό σημάδι», προσθέτοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί, γιατί «έχουμε δει επίσης τα τελευταία χρόνια συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν».

Τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για το Ιντλίμπ χαιρέτισε το Ιράν ως «σημαντικό βήμα για την επίλυση του ζητήματος που προκαλούν οι τρομοκρατικές ομάδες που παραμένουν στη Συρία».

Νωρίτερα χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα ενισχύσει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ. Πρόσθεσε πως στις περιπολίες θα συμμετάσχουν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι θα κρατήσει τα όπλα της «η μετριοπαθής αντιπολίτευση» (π.χ. μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»), που έσπευσαν να πανηγυρίσουν ότι «ο Ασαντ δεν θα μπορεί να ελέγχει όλη τη Συρία». Η Τουρκία πάντως ισχυρίζεται ότι η περιοχή «θα εκκαθαριστεί από τους ριζοσπάστες».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Σε ετοιμότητα ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα

Ενδεικτικά τα σενάρια για δημιουργία γαλλικής βάσης κοντά στη Λάρνακα

Εντείνουν τις παρεμβάσεις τους τα επιτελεία ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό για να ενισχύσουν την επιρροή και το ρόλο τους στη φλέγουσα Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στη Λευκωσία, «φουντώνουν» ξανά σενάρια ακόμα και για δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης κοντά στη Λάρνακα, με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται στην Κύπρο και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προκειμένου να «σφραγιστεί» ακόμα πιο επίσημα η σύσφιξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων. Βασικό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζεται η επικαιροποιημένη γαλλοκυπριακή «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας», που ήρθε στο προσκήνιο και πέρυσι την άνοιξη, όταν στην κυπριακή Βουλή είχε κατατεθεί νομοσχέδιο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως «η υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», η «αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας» και η έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων». Ενώ τον Αύγουστο του 2017 η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είχε επιλέξει την Κύπρο για να κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία της και επιθεωρώντας τότε τη γαλλική φρεγάτα «Λανγκντόκ», που έπλεε στα ανοιχτά της Κύπρου, σημείωνε την «καίρια γεωστρατηγική θέση» του νησιού, κάτι που είχε δώσει αφορμή σε πολλούς να επισημάνουν το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Γαλλία για επέκταση της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού της ειδικά στο Μαρί, τροφοδοτώντας από τότε σενάρια για δημιουργία «γαλλικής βάσης».

Καταλυτικές φυσικά θα είναι οι επιλογές και κινήσεις της Τουρκίας, της οποίας ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε προχτές το ενδεχόμενο δημιουργίας και τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο νησί, σχολιάζοντας όλο νόημα: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα βάσης στην “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Γιατί; Από τα δικά μας εδάφη για να φτάσουμε εκεί, στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζήτημα λεπτών. Για εμάς είναι κοντινή απόσταση. Αλλά για την Ελλάδα δεν είναι τόσο κοντά. Επομένως δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε βάση εκεί. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό έχει μόνο ψυχολογική διάσταση. Από αυτήν την άποψη, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, τότε μπορούμε να ιδρύσουμε και βάση…».

«Ρητορικές εξάρσεις» βλέπει η Αθήνα

Στην Αθήνα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποβαθμίζοντας για άλλη μια φορά την τουρκική επιθετικότητα, είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν προσφέρει «καλές υπηρεσίες με το να κλιμακώνει διαρκώς την αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Για να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή, συμπλήρωσε, πρέπει «να μειωθούν αυτές οι ρητορικές εξάρσεις, να μην λαμβάνονται προκλητικές πρωτοβουλίες και να ακολουθήσουμε όλοι το δρόμο του διπλωματικού διαλόγου». Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων «από εκεί που σταμάτησαν μετά την πρόταση Γκουτέρες» και ότι «αυτήν τη στιγμή, η “μπάλα” βρίσκεται στην πλευρά του κ. Ερντογάν, στην τουρκική πλευρά».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, υποστήριξε ότι μια νέα αποτυχία των συνομιλιών στο Κυπριακό ενδέχεται να αλλάξει άρδην τη βάση του διαλόγου. Κατά τ’ άλλα, υπογράμμισε τη σημασία συμφωνιών όπως αυτή που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου, για τη μεταφορά κυπριακού αερίου σε τερματικό σταθμό στην Αίγυπτο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Χωμένη μέχρι τα μπούνια σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, την ώρα που σε Ανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια καίει το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στο φόντο και της πρόσφατης επίσκεψης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Ντάνφορντ, που διαπίστωσε ότι οι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους» και ότι «αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάσετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για την ακόμα μεγαλύτερη «αναβάθμιση» σε όλα τα επίπεδα της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Ηδη πάνω στην εκτίμηση Ελλήνων και Αμερικανών επιτελών ότι η Σούδα είναι πλέον «κορεσμένη» από «δραστηριότητες», οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να απλώνουν δυνάμεις τους σε όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, στη νευραλγική (από άποψη τοποθεσίας όσο και δυνατοτήτων υποστήριξης) Αεροπορική Βάση Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV, πολύ μεγαλύτερα από τα …συνήθη drones) τύπου «MQ-9 Reaper», πολεμικές μηχανές για τον έλεγχο εκτεταμένων ζωνών από την Αφρική στο νότο, έως τη Διώρυγα του Σουέζ στα ανατολικά και έως τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια βάση φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για έστω περιοδική στάθμευση μαχητικών «F22» (όπως έγινε πρόσφατα), ενώ οι πληροφορίες μιλάνε για «αξιοποίησή» της σε πρώτη φάση για στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ, που, κατά κανόνα, τα πρώτα χρησιμοποιούν σήμερα τη Σούδα, τα δεύτερα το Ακτιο.

Εξάλλου, από πλευράς υπουργείου Αμυνας φαίνεται να έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις στους Αμερικανούς να αξιοποιήσουν και άλλες τοποθεσίες, π.χ. την Κάρπαθο, την Κάλυμνο (για βάση ελικοπτέρων), τη Σκύρο (και τις υπάρχουσες εκεί εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζοντάς τες), το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι, στη Νότια Κρήτη.

Αντίστοιχα σχέδια, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έχουν Αμερικανοί και κυβερνώντες και για τη Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς η θέση «κουμπώνει» με τα ενεργειακά τους σχέδια, αγωγούς και χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με την αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα με το βλέμμα στη Ρωσία.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως χώρο συναρμολόγησης – αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων τους που διεκπεραιώθηκαν προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και έχουν ζητήσει να στήσουν εκεί μια μόνιμη εγκατάσταση, με χαρακτηριστικά προκεχωρημένης επιχειρησιακής βάσης.

Προτάσεις που, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα επιλεγεί, αναδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, την προθυμία της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά σε συνδυασμό και με άλλες δραστηριότητες, υποστηρικτικές στη δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων, όπως η ετήσια εκπαιδευτική άσκηση «Ηνίοχος», που γίνεται με επίκεντρο τη βάση της Ανδραβίδας και έχει αποσπάσει τα κολακευτικότερα των σχολίων από τους Αμερικανούς για τις δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχονται στους πιλότους των μαχητικών τους, ή τα αντίστοιχα σχέδια της κυβέρνησης για ανάδειξη της Καλαμάτας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο ιπταμένων, με αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων των ΗΠΑ με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Την περασμένη βδομάδα μια ακόμα τέτοια άσκηση με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έγινε στη Σούδα, ενώ σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» από τα μέσα Οκτώβρη έως το Νοέμβρη, με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί στη Β. Ελλάδα μεγάλης κλίμακας άσκηση με τη συμμετοχή 40 επιθετικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ και το συντονισμό της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney», που τις προηγούμενους μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ελικόπτερα θα παραμείνουν εκεί μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στη βάση στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ: Καμιά σκέψη για νέα βάση!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για δημιουργία νέας αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στο Τυμπάκι, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Καμιά σκέψη για δημιουργία νέας βάσης στο Τυμπάκι ή οπουδήποτε αλλού!

Να κλείσουν τώρα η βάση – ορμητήριο της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί λειτουργεί ως “βαποράκι” των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Η λεγόμενη “αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας” ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία, αυξάνονται οι αμερικανικές απειλές για χτύπημα στο Ιράν, μεθοδεύεται νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και αυξάνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο (…)

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής κι όχι παράγοντας σταθερότητας, όπως θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να καθησυχάζουν το λαό και τη νεολαία (…)

Η συζήτηση για “ανταλλάγματα” δεν αφορά το λαό και τη νεολαία! Κανένα όφελος, αντιθέτως τεράστια ζημιά θα έχουν, αν η Κρήτη και γενικότερα η Ελλάδα γίνει στόχος για στρατιωτικό χτύπημα σε ένα νέο μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Καλούμε το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών στην περιοχή μας.

Να παλέψει μαζικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι σημαιοφόρος των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και να απαιτήσει να μην υπάρξει εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Α/ΓΕΝ: Στις ΗΠΑ για τάξη και ασφάλεια…

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, προκειμένου να συμμετάσχει στο 23ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος, με τον εύγλωττο τίτλο «Ασφάλεια, Τάξη, Ευημερία» και αναμενόμενη τη συμμετοχή περισσότερων των 100 εθνικών αντιπροσωπειών.

Οπως λέγεται άλλωστε και επισήμως, σκοπός του Συμποσίου είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας των Ναυτικών και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων Αρχηγών αλλά και των εκπροσώπων Διεθνών Οργανισμών επί θεμάτων ναυτικής ισχύος και θαλάσσιας ασφάλειας», την ώρα που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και δεδομένη την πρεμούρα της κυβέρνησης να αναζητήσει εκεί μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς.

Εξάλλου, στο Γκρατς της Αυστρίας βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλ. Στεφανής, συμμετέχοντας στην 5η Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων.

  • Αναδημοσίευση από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 19/9/2018