Με πειθαρχικές διώξεις και μεθοδεύσεις εφοπλιστές και ΥΝΑ προσπαθούν να εμποδίσουν τις εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, που γίνονται την Τετάρτη 16 Μάη!

Παρέμβαση από την ΠΕΜΕΝ για την αναβολή της συνεδρίασης του ΣΕΝ

“Με αφορμή την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης στις 14/5/2018 λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΝ/Ασπροπύργου που εκπροσωπείται στο ΣΝΕ, το οποίο ζητάει την αναβολή της συνεδρίασης λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης του, σε μία περίοδο αρχαιρεσιών του Σπουδαστικού Συλλόγου και εξετάσεων”.

Τα παραπάνω τονίζει σε έγγραφό της, 14 Μάη, προς τον Γενικό Γραμματέα και την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Εκπαίδευης Ναυτικών και την ΠΝΟ, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Ε.Ν. και προσθέτει: “Συμφωνούμε με τις θέσεις του Σπουδαστικού Συλλόγου και ζητάμε την αναβολή της συνεδρίασης.”

Επισυνάπτουμε την επιστολή του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ/Ασπροπύργου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προς: Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ)

Θέμα: Τοποθέτηση εκπροσώπου σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι σπουδαστές ενημερωνόμαστε την τελευταία στιγμή για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, την περίοδο μάλιστα, που προετοιμάζονται οι εκλογές του συλλόγου μας και είναι γεμάτη από εξετάσεις που καθορίζουν την επίδοση στα μαθήματα μας.

Ζητάμε την αναβολή της σχετικής συζήτησης γιατί για εμάς προέχει η συλλογική απόφαση των σπουδαστών μέσα από τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας.

Σε περίπτωση που αγνοήσετε το αίτημα μας, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης η ψήφος μας είναι αρνητική.

Διαφωνούμε με την πρόταση προς το Συμβούλιο για 1258 σπουδαστές (686 Π- 572 Μ) γιατί κριτήριο έχει την κερδοφορία των εφοπλιστών και όχι τις ανάγκες των νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. Δε θα πρέπει να μπαίνει κανένας εμπόδιο σε οποιοδήποτε νέο ή νέα επιθυμεί να γίνει Γ’ μηχανικός ή Γ’ πλοίαρχος. Συνεπώς δε θα πρέπει να υπάρχει άλλος περιορισμός, εκτός της επιθυμίας των εν δυνάμει σπουδαστών/σπουδαστριών. Είναι ευθύνη του υπουργείου να εξασφαλίσει πως κάθε σπουδαστής ή σπουδάστρια θα σπουδάσει και θα κάνει τα εκπαιδευτικά του/της ταξίδια με συγκροτημένα δικαιώματα, χωρίς εμπόδια, παίρνοντας τις ουσιαστικές γνώσεις που απαιτούνται για να κάνει το επάγγελμά του σωστά και υπεύθυνα.

Οι ελλείψεις στις ΑΕΝ πανελλαδικά χρονίζουν!

Τα ημίμετρα, όπως η πρόσληψη των μόλις οκτώ (08) μόνιμων καθηγητών σε όλη την Ελλάδα, ή το επίδομα – ψίχουλα των 600€/έτος, δηλαδή 1,64€/ημέρα, για τη σίτιση κάθε σπουδαστή, δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό.

Είναι ειρωνεία να συζητάμε σήμερα για αριθμό εισακτέων σπουδαστών για τις επόμενες χρονιές επί ενός εισηγητικού σημειώματος, που αναφέρει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη «η αδυναμία του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευση (ΚΝΕ) και οι περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης από τον τακτικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των Ακαδημιών», τη στιγμή που εξασφαλίζονται επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές και σύμφωνα με το νόμο του Νοέμβρη του 2017, η χρηματοδότηση των ενώσεων τους από το ΚΝΕ. Τονίζουμε ότι πολλοί σπουδαστές και σπουδάστριες δεν βρίσκουν εταιρία να μπαρκάρουν, αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα με τη φοίτηση τους με συνέπεια τη δυσκολία παρακολούθησης των μαθημάτων ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τη φοίτηση για οικονομικούς λόγους και το Υπουργείο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καθηγητές, σε βιβλία, σε κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, στα απαιτούμενα αναλώσιμα και εξοπλισμό για να γίνονται τα μαθήματα, στην κάλυψη της δωρεάν μετακίνησης, σίτισης και στέγασης των σπουδαστών.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι η επέμβαση των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης ΑΕΝ/Α σε καμία περίπτωση δε θα ανακόψει την προσπάθεια των σπουδαστών για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων για το περιεχόμενο της ναυτικής εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά ταξίδια και το μέλλον μας ως πλοίαρχοι και μηχανικοί.

Καταγγέλλουμε τη σύγκληση του Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου ΑΕΝ/Π/Α γιατί στόχο έχει τον εκφοβισμό των ίδιων των σπουδαστών. Η λειτουργία τέτοιων οργάνων είναι απαράδεκτη και απαιτούμε την κατάργησή τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί με τους σπουδαστές την άμεση υλοποίηση των παρακάτω:

 1. Αποκλειστικά Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
 2. Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ και κατάργηση του αναχρονιστικού Εσωτερικού Κανονισμού της σχολής. Καμία συμμετοχή των εφοπλιστών, του Υπουργείου, των λιμενικών, των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης της σχολής στις διαδικασίες του Σπουδαστικού Συλλόγου.
 3. Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
 4. Άμεσα και έγκαιρα βιβλία για όλα τα μαθήματα της σχολής. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των σημειώσεων και των φωτοτυπιών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα!
 5. Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με ΣΣΕ, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 6. Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών. Το σπουδαστικό πάσο να έχει ισχύ όπως και σε άλλες σχολές για εκπτώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, διάφορους άλλους φορείς, κ.α.
 7. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.
 8. Λειτουργία υποδομής με υπολογιστές για αναζήτηση πληροφοριών και την εκπόνηση εργασιών με σταθερή πρόσβαση στο Internet και ασύρματη σύνδεση WiFi σε όλους τους χώρους της σχολής.
 9. Να λειτουργήσει δωρεάν σίτιση με κανονικό γεύμα για όλους καθώς και στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.
 10. Όχι στην φοροαφαίμαξη των ναυτεργατών. Να φορολογηθούν οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
 11. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του της ΑΕΝ.
 12. Κατάργηση του Π.Δ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 13. Εισαγωγή όλων των ειδικών σχολείων στο πρόγραμμα σπουδών. Μέχρι τότε να διεξάγονται στην ώρα τους τα μαθήματα των ειδικών σχολείων για την έκδοση διπλώματος.( G.O., ΣΩΣΤΙΚΑ, ECDIS κ.α.).
 14. Λειτουργία χώρων αθλητισμού για αθλητικές ομάδες και πολιτισμού για θεατρικές, μουσικές ομάδες, κλπ.

Πειραιάς, 14 Μάη 2018

Ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου

Μανίνης Δημήτρης