Μείωση των συντάξεων με τυράκι έκτακτο επίδομα θέλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Να εφαρμοστεί τόσο η μείωση των συντάξεων όσο και του αφορολόγητου ορίου, ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δηλώνει ότι η κυβέρνηση τις αξιοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ ζητά να εμφανίζει ως παραχολογία ακόμα και τα ψίχουλα, που και για προεκλογική σκοπιμότητα τάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στο «capital gr» συμβουλεύει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο να μην καταργήσει τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά ούτε καν να την αναστείλει και να ξεγελάσει τους φτωχότερους των φτωχών με ένα έκτακτο επίδομα. Δηλώνει πως «το πιο έξυπνο και ίσως το πιο σωστό θα ήταν αυτά να μην ανασταλούν, γιατί είναι διαρθρωτικά προβλήματα και όχι δημοσιονομικά. Και να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Και θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι αυτό θα γίνει…». Προσθέτει πως αν η κυβέρνηση «το σκεφτεί ωριμότερα, θα έκανε κάτι τέτοιο και όχι να διατηρήσει μια κατάσταση, που εκ των πραγμάτων δεν είναι διατηρήσιμη. Δεν μπορεί δηλαδή το ύψος της ασφαλιστικής δαπάνης να παραμείνει στο 16% του ΑΕΠ. Δεν γίνεται. Πρέπει να πέσει 4 μονάδες οπωσδήποτε».

Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας αναφέρει ότι «εμείς λέμε ότι η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση πρέπει να υπερισχύει των κλαδικών και από εκεί και πέρα, το σωστότερο είναι, μέσα στην ίδια την επιχείρηση, εργαζόμενοι και εργοδότες, ξέρουν πολύ καλά πόσο αντέχει η επιχείρηση να πληρώσει τους εργαζόμενους» και συμπληρώνει, «άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερες ναι, αλλά η επεκτασιμότητα και μάλιστα η άκριτη επεκτασιμότητα, χωρίς την αρχή της πλειοψηφίας και όλα αυτά που προβλέπει ο νόμος… αυτό είναι το επικίνδυνο». Ωστόσο εκτιμά ότι τα όσα λέει η κυβέρνηση είναι για να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει άκριτη επεκτασιμότητα. Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα. Το ότι γίνεται πανηγυρικά αυτή η επεκτασιμότητα, έχει και κάποιους λόγους, ας το πούμε έτσι, επικοινωνιακούς».

Επίσης στέλνει μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μην το παραξηλώσουν με την παροχολογία, δηλαδή με τις υποσχέσεις για ψίχουλα προς το λαό. Δηλώνει πως «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ενόψει ΔΕΘ είναι ότι χρειάζεται πολιτική ηρεμία, ότι δεν πρέπει να μπούμε σε συνθήκες πόλωσης, ότι χρειάζεται σύνεση στην παροχολογία», ενώ για τις επιχειρήσεις ζητά μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που δεν την κατατάσσει φυσικά στα περί παροχολογίας.