Μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα απαιτώντας ό,τι τους έχει αφαιρεθεί (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Με μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδες συνταξιούχοι από την κεντρική και νότια Ελλάδα, έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση που οργάνωσαν το πρωί της Τρίτης 20 Νοέμβρη στην Αθήνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ/ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ/ΤΕΕ.

Με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, τα μαχητικά τους συνθήματα, χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» και με μια φωνή ξεκαθάρισαν:

«Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

Διατράνωσαν την απαίτησή τους για επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών που τους επέβαλλαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), την κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος και του επαίσχυντου νόμου Κατρούγκαλου, διεκδίκησαν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης.

https://youtu.be/gJuKblKy1MA

Όπως ανέφερε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: «Αυτή είναι η 143η κινητοποίηση σε αυτόν τον μεγάλο αγωνιστικό Μαραθώνιο που ξεκινήσαμε. Αυτή είναι η απάντηση των συνταξιούχων. Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα…» Για να προσθέσει, πως το γεγονός, ότι όλοι σήμερα συζητάνε για την «προσωπική διαφορά» των παλιών συνταξιούχων, όλες οι τελευταίες εξελίξεις, είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα, της πίεσης που ασκεί αυτός ο αγώνας που δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα (δείτε βίντεο).

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα που δεν έχει ιερό και όσιο, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ σημείωσε: «Με θράσος απύθμενο εμφανίζονται κιόλας ως “κοινωνικά ευαίσθητοι” και γαλαντόμοι: Θα διανείμουν λένε το “κοινωνικό μέρισμα” από 300 ευρώ και πως ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και κάποιοι συνταξιούχοι, όταν τη δεκαετία των μνημονίων μας αφαίρεσαν 78 δισ. ευρώ… Όμως εμείς δεν πληρώσαμε εισφορές για να κοιτάμε στα γεράματά μας αν θα μας δώσουν φιλοδωρήματα. Εμείς πληρώσαμε για όλα αυτά που μας έκοψαν. Αυτά δεν τα ξεχνάμε και τα διεκδικούμε μέχρι και το τελευταίο σεντς. Και τα διεκδικούμε όχι με αιτήσεις και αγωγές. Η δική μας αίτηση, κατατίθεται στην “πλατφόρμα” του ιερού πεζοδρομίου. Είναι η συμμετοχή μας στον μαραθώνιο αγώνα μέχρι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και τα άλλα μνημονιακά τερατουργήματα» (δείτε βίντεο).

Αν και η συγκέντρωση γίνονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπως είπε ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου «εμείς δεν κλαίμε τη μοίρα μας. Εμείς αγωνιζόμαστε!» Μιλώντας για το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτούν καμία αναβολή αλλά μόνο οριστική ακύρωση του μέτρου, ενώ ζήτησε να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου (δείτε βίντεο).

Ο Γιώργος Πεπόνης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κατήγγειλε όλους αυτούς που ζητάνε να εφαρμοστεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σημειώνοντας πως «ξεχνάνε ότι ο πλούτος που παράγεται προήλθε από τη δική μας δουλειά. Έχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι συγκεκριμένες και εννοείται περιορισμένες. Οι δικοί μας αγώνες θα τους κάνουν να ξεδεσμευτούν…» (δείτε βίντεο).

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Γεωργία Παπαδάκου πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, (δείτε βίντεο), ο Αριστοτέλης Κάντας από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, (δείτε βίντεο), ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας (δείτε βίντεο) και ο Γιώργος Δημητρουλής από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, (δείτε βίντεο).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με το σύνθημα: «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», να κυριαρχεί, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετά το τέλος της συγκέντρωσης κατευθύνθηκαν προς τη βουλή. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Δήμος Κουμπούρης τους κάλεσε να δώσουν και πάλι «το παρών» στις 15 Δεκέμβρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12:30 και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να σταθούν δίπλα στους εργάτες στις 28 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Όπως τόνισε: «Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους ότι με τη βία μας άρπαξαν οι κυβερνήσεις για να τα δώσουν στους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές». Μιλώντας για τη σημασία αυτού του αγώνα σημείωσε πως «το συνταξιουχικό κίνημα οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, οργιά με την οργιά και με την πάλη μας θα βγει στη στεριά. Θα βγούμε στη στεριά!» (Δείτε πάνω στο κεντρικό video).

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από τη βουλή έδωσε «το παρών» ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΣΕΑ επέδωσε στα κόμματα, πλην της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», υπόμνημα με τα αιτήματά τους και είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Πετρόπουλο.

Τη Δευτέρα έγινε μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωσης με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • Ό,τι τους έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Άμεση απόδοση των δώρων.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ό,τι ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.