ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 40 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες έγινε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζονται φόβοι ότι περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από αυτό το ναυάγιο, ενώ περίπου 60 άνθρωποι έχουν διασωθεί και μεταφέρονται στις ακτές.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, έχουν πνιγεί τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε ένα ναυάγιο.

Εκτός από τους δουλέμπορους, εγκληματικές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η λυκοσυμμαχία, που με την αντιμεταναστευτική πολιτική τους και τη λογική της «Ευρώπης – φρούριο» εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιλέγουν τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές. Όσο για αυτούς που κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εντός της Λιβύης, τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ, πέρα από τις άθλιες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, όπου άνθρωποι πωλούνται σαν εμπόρευμα, όπως συνέβαινε πριν αιώνες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)