Συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών από το ΠΑΜΕ, τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Νοτίου Αιγαίου και το Ε.Κ. Ζακύνθου

ΠΑΜΕ: Στις 3 Σεπτέμβρη όλοι στο πλευρό των ναυτεργατών

Κάλεσμα στους εργαζομένους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και στη απεργία που κήρυξαν στις 3 Σεπτέμβρη απευθύνει το ΠΑΜΕ:

«Όλοι στην απεργία. Καμιά προπέλα να μη γυρίσει

Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες προχωρούν σε πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η ένταση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και των προκατόχων τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, πάει χέρι-χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά στο πλοίο “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής των 875 επιβαινόντων και των 141 μελών του πληρώματος.

Η θετική εξέλιξη του αγώνα των ναυτεργατών για ΣΣΕ με αυξήσεις και επαναφορά δικαιωμάτων θα συμβάλει και στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κλάδων.

Καλούμε τους εργαζομένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Να απομονώσουμε τις δυνάμεις που προωθούν για άλλη μια φορά τον “κοινωνικό αυτοματισμό”.

Κοινός μας αντίπαλός είναι η πολιτική των εφοπλιστών, του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους, που επιδεινώνουν διαρκώς τις συνθήκες ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Εντείνουν την εκμετάλλευση για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ που διεκδικούν:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν. 4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».
“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, με τις οποίες στρέφεται κατά της απεργίας των ναυτεργατών στις 3 Σεπτέμβρη, στηλιτεύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου:

«Δίχως να πει λέξη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ναυτεργατών, που τσακίζουν ανελέητα οι εφοπλιστές και τα κόμματά τους και μην μπορώντας να κρύψει την αποστροφή του για άλλη μια φορά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Περιφερειάρχης με δηλώσεις του στρέφεται κατά της απεργίας των ναυτεργατών.

Η έκκληση κ. Περιφερειάρχη για να μην πραγματοποιηθεί η απεργία, έχει συγκεκριμένη αντεργατική στόχευση, όταν:

Ο ρεαλισμός των εφοπλιστών αρχίζει και τελειώνει εκεί που θίγονται τα συμφέροντά τους.

Οι αποδεκτές λύσεις για τους εφοπλιστές είναι η ικανοποίηση των αξιώσεών τους για μεγαλύτερες μειώσεις μισθών των ναυτεργατών και ανασφάλιστη εργασία.

Ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων των εφοπλιστών είναι να δένουν τα καράβια τους το χειμώνα και να μένουν τα μικρά νησιά της Περιφέρειας χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Αναφαίρετο δικαίωμα των εφοπλιστών είναι να έχουν δρομολόγια “οδύσσειες” το καλοκαίρι, με τους ναυτεργάτες στο πόδι 72 ώρες τη βδομάδα, με απλήρωτες υπερωρίες, για να μην υποστούν πλήγμα τα κέρδη τους.

Την κοινωνική αλληλεγγύη οι εφοπλιστές την αντιλαμβάνονται ως επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων, για να δρομολογούν πλοία σε “άγονες γραμμές”, όπως λένε τα μικρά νησιά.

Οι συχνές μηχανικές βλάβες, που παρουσιάζουν τα ακτοπλοϊκά πλοία, είναι απόρροια της πολιτικής “ανόρθωσης” των κερδών των εφοπλιστών, γιατί μπορούν με την υπογραφή του υπουργείου Ναυτιλίας να έχουν εν πλω και χωρίς σταματημό γέρικα πλοία, εξαντλημένα, ενώ θα έπρεπε να είναι στο διαλυτήριο και να υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Κρίσιμης σημασίας λοιπόν ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, η τακτική, φθηνή και ασφαλής σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα και ναυτεργάτες με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Γι’ αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά οι νησιώτες την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία κυβερνήσεων και κεφαλαίου με όλα όσα έχουν χάσει μέχρι σήμερα, αντιλαμβάνονται τους αγώνες κάθε κλάδου εργαζομένων ως υπόθεση και της δικής τους αντίστασης.

Γι’ αυτό η αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων των νησιών στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών είναι το μόνο πλήγμα που βρίσκει στόχο την πολιτική που είναι ένοχη για τα κοινά δεινά νησιωτών – ναυτεργατών».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ:

“Η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών δεν είναι ξεκομμένη από τις παροχές στη θαλάσσια συγκοινωνία, που στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας δεν λογαριάζεται η ανθρώπινη ζωή, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα εξαντλητικά δρομολόγια, ιδιαίτερα τη θερινή σεζόν με τα ατελείωτα ωράρια”, τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και προσθέτει:

“Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα η διεκδίκηση για ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και η επαναφορά δικαιωμάτων, που η επιτυχία τους θα συμβάλλει και στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κλάδων.”

Το Εργατικό Κέντρο καλεί «το λαό του νησιού, τους εργαζομένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών».