ΛΑΡΚΟ: Σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι

«Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας» ήταν η φράση που κυριαρχούσε στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι απαντούν αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εκκαθαριστή, προχωρώντας σε πρώτη φάση σε 48ωρη απεργία την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απρίλη στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Με την απόφαση του Σωματείου της Λάρυμνας για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα Σωματεία Εργαζομένων της εταιρείας μέσα από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, που σημαίνει ότι εκείνες τις μέρες η παραγωγή θα παγώσει σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Με την αγωνία και την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, οι εργαζόμενοι άκουσαν τους εκπροσώπους του Σωματείου να τους ενημερώνουν για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή και για το σχέδιο περικοπών, που περιλαμβάνει κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και των επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση μισθών ανάλογα με τις αποδοχές και την ειδικότητα, καθώς και ένταξη των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης στη λίστα πιστωτών.

«Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή. Με τα σχέδια του εκκαθαριστή οι εργαζόμενοι θα χάσουν από πέντε έως έξι μισθούς το χρόνο και αυτό αφορά το σύνολο των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι «το επόμενο βήμα, και από τη στιγμή που έχει μειωθεί η παραγωγή, είναι να εφαρμοστούν και τα μέτρα για τον κορονοϊό και να μας οδηγήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, να δουλεύουμε το μισό μήνα και να παίρνουμε μισό μισθό». Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαφυλάξουν την ενότητά τους και μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα τους να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Νομοθετούν σε βάρος μας με μίσος. Από εργαζόμενοι γίναμε πιστωτές. Από τις περικοπές δεν εξαιρείται κανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημερώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους ότι μετά τη 48ωρη απεργία θα συνεδριάσει το συντονιστικό των Σωματείων, προκειμένου να συζητηθεί η από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση, για επικύρωση από τους εργαζόμενους.

Να διατηρήσουν την ενότητα και να απομονώσουν όσους προσπαθούν να σπείρουν τη διάσπαση κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γιάννης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι χάνουμε από τα σχέδια που μας ανακοίνωσαν».

Εκτός από τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ερχόμενης βδομάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια αποφάσισε τη χτεσινή μέρα να σταματήσει τη λειτουργία του τριβείου, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα αποκονίωσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να περιοριστεί η μεταφορά μεταλλεύματος στο εργοστάσιο.