ΛΑΡΙΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ) στο Αλκαζάρ, όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, πραγματοποίησαν σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για Δημόσιες και Δωρεάν Αθλητικές Εγκαταστάσεις και ο Σύλλογος Γονέων 1ου Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ Λάρισας.

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα, ενώ στην παρέμβασή της η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα διατράνωσε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στη λειτουργία των μαγνητικών καρτών, ζήτησε την άμεση διευκόλυνση στην πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ και επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, όπως και τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα αλλά και το Σύλλογο Γονέων, ο υφυπουργός δεν δεσμεύθηκε για κανένα από τα αιτήματά τους, «που μεταξύ άλλων αφορούν τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από τη ΓΓΑ ώστε να μην επιβαρύνονται οι αθλούμενοι και οι οικογένειές τους για τη συμμετοχή τους σε αγώνες και στην προπόνηση. Επιβεβαιώθηκε αυτό που από την αρχή τονίζαμε, ότι οι μαγνητικές κάρτες αποτελούν πολιτική της ΓΓΑ, όπως και ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η επιβολή αντιτίμου στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στα δίκαια αιτήματά μας για γενναία χρηματοδότηση του ΕΑΚΛ, όπως και για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξημένες λειτουργικές ανάγκες, απάντησε ότι δεν αποτελούν οι προσλήψεις προσωπικού στη ΓΓΑ άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, παραπέμποντας στα προγράμματα ανέργων μιας χρήσης του ΟΑΕΔ, ενώ για τη λειψή χρηματοδότηση παρέπεμψε στη “σφιχτή δημοσιονομική κατάσταση”, που σημαίνει νέα βάρη στις πλάτες των αθλητών και των οικογενειών τους, καθώς και για τη νέα χρονιά με το σταγονόμετρο θα χρηματοδοτηθεί το ΕΑΚΛ. Τέλος, για τις ελλείψεις στις υποδομές και ιδιαίτερα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, παρέπεμψε σε μελλοντικές μελέτες χωρίς να δεσμευτεί για κάποιο χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο».

Παράλληλα, «επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι και για αυτή την κυβέρνηση της “πρώτης φοράς αριστεράς” ο αθλητισμός δεν αποτελεί επί της ουσίας δικαίωμα του λαού, αλλά εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται απ’ όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα. Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει να παλεύει για κάθε άμεσο πρόβλημα και διεκδίκηση των ερασιτεχνικών σωματείων, για να δημιουργηθούν συνθήκες σύγχρονες και για να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στον αθλητισμό για όλους».

Γι’ αυτό καλούν «τα αθλητικά σωματεία, τους γονείς, τους αθλητές, τους προπονητές να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα και να παλέψουμε για:

  • Κατάργηση της λειτουργίας της μαγνητικής κάρτας που ανοίγει το δρόμο στην καθολική επιβολή αντιτίμου. Να καταργηθούν τα χαράτσια για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας σε Αλκαζάρ και Νεάπολη για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους αθλητικούς χώρους.
  • Γενναία αύξηση της ετήσιας επιχορήγησής του ΕΑΚΛ και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις λειτουργικές του ανάγκες.
  • Να φτιαχτούν υποδομές για τα ΑΜΕΑ και να ανοίξουν όλες οι εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ (Στάδιο, Βαρέων, Κλειστό) για να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση για τους αθλούμενους και τους συνοδούς τους.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των αθλούμενων με τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε χώρο άθλησης, όπως και του κατάλληλα εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού».