ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έδειξε Χάγη για ΑΟΖ και επιμένει πως οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας

ΚΚΕ: Τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για τους «ισχυρούς συμμάχους που θα στηρίξουν την Ελλάδα» έχουν καταρρεύσει παταγωδώς.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα πρότεινε ξανά στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επιμένει να εμφανίζει τις ΗΠΑ ως εγγύηση για την ασφάλεια της Ελλάδας και τον Ταγίπ Ερντογάν απομονωμένο, συνεχίζοντας την τακτική του εφησυχασμού του λαού για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» για τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε πως τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν «νομικά με προσφυγή στη Χάγη». Ισχυρίστηκε πως «οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας» και για τα περί απομόνωσης του Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η προκλητικότητα είναι ένδειξη απομόνωσης». Δήλωσε πως «δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, αλλά αν φτάσουμε ξέρουμε πώς θα την διαχειριστούμε». Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει άμεση κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, λέγοντας πως είναι μια συμφωνία που «ο ίδιος εφάρμοσε» και πως «αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική».

Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ανέφερε ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε» και συμπλήρωσε ότι πότε δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη αυτή και γνωστοποίησε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με την Άγκελα Μέρκελ. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί σε επίπεδο ΕΕ πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα ακυρώνει το μνημόνιο με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί «θα βάλουμε βέτο».

Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό υποστήριξε ότι «η πολιτική μας είναι απολύτως σωστή», επιμένοντας στην καταστολή, στα κέντρα-φυλακές και στην τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας φράσεις που δηλητηριάζουν συνειδήσεις, δήλωσε ότι «δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες» και πως «οι οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν θέση ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη». Για την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε πως «αν γνώριζα όσα ξέρω τώρα δεν θα καταργούσα το υπουργείο».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας για τις καταλήψεις κτιρίων με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κουκάκι και Εξάρχεια. Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον, ενώ επανέλαβε την πρόταση για την υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha»:

«Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα γνωστά και χιλιοειπωμένα -και από τον ίδιο και από τον προκάτοχό του κ. Τσίπρα- για τους ”ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας, ΗΠΑ και ΕΕ που θα την στηρίξουν”, για ”τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας” κ.ο.κ., επιχειρήματα που έχουν καταρρεύσει παταγωδώς, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μας εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, όπως δείχνει και η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα, η κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, που προετοίμασε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επεκτείνει η ΝΔ, αλλά και η αποστολή πυραυλικών συστοιχιών και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ:

Κάλεσμα στους δύο λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων