ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ : Διεργασίες με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Αύριο Τετάρτη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» και του ΔΝΤ, με ατζέντα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και πέραν αυτής. Στο «κάδρο» βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, η «αγορά εργασίας» αλλά και τα παζάρια γύρω από την «αναμόρφωση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αποδοθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Παραπέρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες εστιάζουν και στην «αξιοποίηση» της επιστροφής των κερδών από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012, στο πλαίσιο της οποίας φόρτωσαν τα «σπασμένα» στα ασφαλιστικά ταμεία και στις λαϊκές πλάτες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αφορούν την επιλογή των επενδύσεων – κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων – οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του νέου υπό διαμόρφωση μηχανισμού. Από τη συγκεκριμένη πηγή κάθε χρόνο μπορούν να εκταμιεύονται ανά εξάμηνο ποσά της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ. Η επόμενη σχετική εκταμίευση – προδιαγράφεται για φέτος τον Ιούνη – συνδυάζεται με την ολόπλευρη εφαρμογή της δέσμης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης και της 6ης «αξιολόγησης» που ακολουθούν.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ σε διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επόμενα χρόνια θα συνδυαστεί με τα νέα ευρήματα που θα προκύψουν από τις αναλύσεις βιωσιμότητας του κρατικού χρέους που ετοιμάζουν οι «θεσμοί».

Σε κάθε περίπτωση, η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή η «ικανότητα» για την αποπληρωμή του, έχει ορίζοντα το έτος 2060, και βέβαια σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χρ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων στις Βρυξέλλες έθεσε ζήτημα εξαίρεσης από τη στοχοθεσία των πλεονασμάτων των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, περίπου 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Κ. Πετρίδη.

Παζάρια για «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ επικέντρωσε σε ζητήματα που αφορούν την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο σημείωσε ότι η διάθεση των υπουργών Οικονομικών ήταν «εποικοδομητική» και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι στη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου θα επιταχυνθούν οι διεργασίες αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Τραπεζικής Ενωσης.

Πρόκειται για ζητήματα γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά και, όπως εκτίμησε, στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά την πορεία ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης.

Σε αναιμικούς ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία για το 2020 παραμένει «εξαιρετικά αβέβαιος», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο νέων «εμπορικών εντάσεων», παράλληλα με τους «αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», που με τη σειρά τους «θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και να αποδυναμώσουν τις ήδη συγκρατημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων», ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση «η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενίσχυσε το κλίμα στην αγορά, εν μέσω επιφυλακτικών ενδείξεων ότι το εμπόριο και η μεταποίηση έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προχώρησε σε περαιτέρω – οριακή αυτήν τη φορά – υποβάθμιση των προβλέψεων τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την Ευρωζώνη.

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής: Παγκόσμια οικονομία: 3,3%, 3,4%. ΗΠΑ: 2%, 1,7%. Ευρωζώνη: 1,3%, 1,4%. Ηνωμένο Βασίλειο: 1,4%, 1,5%. Ιαπωνία: 0,7%, 0,5%. Κίνα: 6%, 5,8%. Ινδία: 5,8%, 6,5%. Ρωσία: 1,9%, 2%.

Κοροϊδίας… συνέχεια

Συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ το μπαράζ παραπληροφόρησης για δήθεν αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προωθεί στη Βουλή. Με διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, πίνακες και ποσοστά, επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η ΝΔ θωρακίζει τον νόμο – λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τον σκληρό πυρήνα του, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τα όποια νομικά εμπόδια είχαν προκύψει μέχρι τώρα. Όσο για τις «αυξήσεις» που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αυτές έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν μόνο όσους συνταξιούχους νέους ή παλιούς είχαν και θα έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, άρα αφορούν έναν περιορισμένο αριθμό από το σύνολό τους. Για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης (9.000 μέρες ασφάλισης) οι συντελεστές και άρα συνολικά οι συντάξεις τους παραμένουν εκεί που τις έριξε ο νόμος Κατρούγκαλου και όλες οι προηγούμενες περικοπές από το 2010. Αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης η αναπροσαρμογή των συντελεστών είναι ελάχιστη.

Οι συντάξεις και μετά από αυτές τις αναπροσαρμογές για νέους και παλιούς συνταξιούχους θα συνεχίσουν να είναι πολύ μικρότερες, ακόμα και σε σύγκριση με το ύψος των συντάξεων που είχε διαμορφωθεί μετά τις περικοπές (2010-2015).

Εξάλλου η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις το 2020 και τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να μειώνεται (από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 12,5% του ΑΕΠ το 2030). Οι «αυξήσεις» δηλαδή είναι ένα ακόμα προπέτασμα καπνού για να μη φανεί ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται διά χειρός ΝΔ…!

Δεν είναι «παραφωνία»

2.153 άτομα έχουν στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη. Η περιουσία που κατέχουν το 1% των πλουσιότερων του κόσμου είναι υπερδιπλάσια από όσα έχουν μαζί 6,9 δισεκατομμύρια «λιγότερο πλούσιοι» σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, ένα από τα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, 7 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερα από το 30% και πλέον των πιο φτωχών, ή αλλιώς ο μισός πλούτος της χώρας συγκεντρώνεται στα χέρια του 10% των πιο πλούσιων Γάλλων…

Τα παραπάνω ευρήματα μίας ακόμα έρευνας (της «Oxfam»), που δημοσιεύεται ενόψει της φετινής διάσκεψης του Νταβός, δίνουν απάντηση σε όσους ψάχνουν «συνταγές» για την καλύτερη διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος. Δίνουν απάντηση σε όσους κουνάνε σαν μαγικό ραβδί έννοιες όπως «παραγωγική ανασυγκρότηση», «ενίσχυση της εξωστρέφειας», «ανάπτυξη για όλους», «δίκαιη ανάπτυξη» κ.ο.κ. Σε όσους την ίδια στιγμή καλούν την εργατική τάξη να κάνει θυσίες, π.χ. για «να σωθούν οι συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα». Κυρίως όμως αποδεικνύεται ότι αυτό που λείπει δεν είναι ούτε ο πλούτος, ούτε οι παραγωγοί του.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν τον πλούτο τον κλέβει από τους εργάτες μια μειοψηφία, μια χούφτα παράσιτα. Και για να συγκεντρώνει αυτό το 1% των πλουσιότερων όλο αυτόν τον αμύθητο πλούτο, πρέπει να μοιράζονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπων η ανέχεια και η μιζέρια, η σχετική και η απόλυτη εξαθλίωση. Η διεθνής διάσταση αυτής της αθλιότητας επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται ούτε για «παραφωνία» ούτε για «εκτροπή» από την υποτιθέμενη «κανονικότητα», αλλά ότι αυτή είναι η φύση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό είναι το DNA ενός συστήματος που όσο περισσότερο σαπίζει, τόσο πιο πολύ αποκαλύπτει την εγκληματική του φύση…

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 21/1/2020