ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ : Σφίγγει ο κλοιός των πλειστηριασμών γύρω από τη λαϊκή κατοικία

Ομοβροντία παρεμβάσεων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προαναγγέλλουν κυβέρνηση, τράπεζες και Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοιμάζοντας το έδαφος για άρση ακόμα και της στοιχειώδους προστασίας που απέμεινε για την πρώτη κατοικία.

Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, παρά την προσπάθεια του να «παίξει» με τις λέξεις. «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επεξεργαστεί πρόταση οδηγίας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής πλατφόρμας αγοραπωλησίας «κόκκινων» δανείων (NPLs) για τη διευκόλυνση των τραπεζών και των επενδυτικών Funds, σύμφωνα με την έκθεση προόδου για τη μείωση των κινδύνων στην «Τραπεζική Ένωση».

Η «Τραπεζική Ένωση» αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην πορεία για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, που βέβαια προϋποθέτει και μια σειρά από νέες αντιλαϊκές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με κατεύθυνση τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κλοιός πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης, σημείωσε πως «η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα»

Μάλιστα, αναφορικά με το σημερινό καθεστώς δικαστικής προστασίας για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να είναι ο ίδιος νόμος, απαράλλακτος. Ο ίδιος, συμπλήρωσε, «πρέπει να είναι κάτι πιο στοχευμένο, κάτι που να αφορά μόνο τους πλέον ευάλωτους και να μην αφήνει διόδους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να τον εκμεταλλευτούν».

Τα παραπάνω προδιαγράφουν το ξήλωμα και στα τελευταία απομεινάρια στο καθεστώς δικαστικής προστασίας και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την «επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», στο τέλος του α’ εξαμήνου 2018 ποσό 12,9 δισ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων» (διαβάστε περισσότερα στον «Ριζοσπάστη»).

Στον «αφρό» τα «κόκκινα» δάνεια

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπογράμμισε πως «η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι κυρίως αποτέλεσμα της κρίσης».

Θέτοντας τους άξονες των παρεμβάσεων για την απομείωση των προβληματικών δανείων, η οποία έχει στόχο να «επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις», εστίασε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

– Στην περαιτέρω οργάνωση και ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ουσιαστικά στο μπαράζ των παρεμβάσεων που κλιμακώθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση γύρω από το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών.

– Άρση των εμποδίων για την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η μεταβολή των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.ά.

– Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε εκ του μηδενός αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης, αδειοδότησης και εποπτείας Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια» κ.λπ.