ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 : «Χωρίς ενστάσεις» η αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς όρια η κυβερνητική κοροϊδία

«Χωρίς ενστάσεις» και μετά τη «θετική αποτίμηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρασε χτες από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ παραμένει προς διευκρίνηση το τελικό ύψος των περικοπών σε άλλες κατηγορίες κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών, ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να μην περιέχει το προνομοθετημένο μέτρο για τις συντάξεις, σε συνδυασμό βέβαια με την πλήρη ενσωμάτωση της γκάμας με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων, ενώ τόσο από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» όσο και από την κυβέρνηση πιστοποιείται ότι η «μη εφαρμογή» του μέτρου για νέες περικοπές αποκλειστικά για τις παλαιότερες συντάξεις δεν αλλοιώνει ούτε κατά κεραία τους συμφωνημένους στόχους για τα θηριώδη «υπερπλεονάσματα».

Το ζήτημα θα τεθεί και στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σαφέστερο στίγμα γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής θα δοθεί στις 21 Νοέμβρη, μέσω των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Απογειώνουν την πρόκληση

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις από το EuroWorking Group κατά την παρουσίαση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, έδωσε όπως αναμενόταν την αφορμή στα κυβερνητικά στελέχη να επιδοθούν σε ένα ακόμα ρεσιτάλ κοροϊδίας και πρόκλησης προς τους συνταξιούχους και συνολικά το λαό.

Χαρακτηριστική για παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, χτες στη Βουλή, που σε «πανηγυρικό τόνο» σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί χωρίς το μέτρο αυτό και αντιθέτως περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ συνολικού ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ», για να προσθέσει ενισχύοντας τα κυβερνητικά παραμύθια της «μεταμνημονιακής εποχής» ότι «πια η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει και τους στόχους που έχει θέσει και να υπεραποδίδει σε αυτούς, προκειμένου να προχωρά σε μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Τα κυβερνητικά «πανηγύρια» ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης, αφού ζητάνε από τους συνταξιούχους να πουν κι «ευχαριστώ» γιατί μετά από τις πάνω από 20 περικοπές στις συντάξεις τους κι αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλε τη σφραγίδα της σε νέες περικοπές και πήγε πολλά βήματα παραπέρα την αντιασφαλιστική πολιτική με το νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου, έρχεται τώρα να αναβάλει το μέτρο που η ίδια νομοθέτησε, λέγοντας μάλιστα ότι η προσωρινή «χάρη» που κάνει στους συνταξιούχους και που καμία σχέση δεν έχει με την ανάκτηση των απωλειών τους, είναι γιατί «υπεραπέδωσε» η αφαίμαξη του λαού!

«Ισοδύναμο» «τσεκούρι» σε κοινωνικές παροχές

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, όπως προβλέπεται στις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο προϋπολογισμού στο ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις (υπολογίζεται σε 2,065 δισ. ευρώ), το σύνολο των κοινωνικών παροχών (μαζί με τα κονδύλια για τις συντάξεις) θα καρατομηθεί στα 30,7 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. φέτος.

Δηλαδή θα συνδυαστεί με την ανάληψη ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,73 δισ. ευρώ και με τις προβλέψεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019 – 2021, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων καρατομούνται:

  • Η επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκωναπό φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν νωρίτερα, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.
  • Η σχεδιαζόμενη «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ.
  • Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, ύψους 140 εκατ., επίσης καταργείται.
Το «επίδομα στέγασης»

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του «επιδόματος στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Αφού πρώτα συμπιέστηκε στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), σε αυτήν τη φάση σχεδιάζεται η αύξηση του κονδυλίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί υπάρχουσα νομοθετική διάταξη για την επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμη απάτη ολκής, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο αίρει την όποια τυπική προστασία είχε απομείνει για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων, αλλά παρουσιάζει ως «φιλολαϊκό μέτρο» την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που σε κάθε περίπτωση τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά – και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς – υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% στο κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Νέα πακέτα για τη στήριξη των τραπεζών

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι διεργασίες αναφορικά με τους τρόπους διαχείρισης – απομείωσης της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που στοιβάζονται στους ισολογισμούς των τραπεζικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας, την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χτες ο Γ. Στουρνάρας στις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων. Στο επίκεντρο βρίσκεται λύση κρατικής στήριξης μέσω του «αναβαλλόμενου φόρου» στις τράπεζες. Ουσιαστικά, με τον λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», ήδη έχει καθιερωθεί το δικαίωμα των τραπεζικών ομίλων να απαλλάσσονται από κάθε φόρο, προκειμένου έτσι σε βάθος χρόνου να αναπληρώσουν την εμφανιζόμενη χασούρα τους από το «κούρεμα» (PSI) του κρατικού χρέους το 2012.

Το συγκεκριμένο σχέδιο στηρίζεται στην αξιοποίηση τμήματος του αναβαλλόμενου φόρου καθώς και «κόκκινων» δανείων, μέσω της μεταβίβασης σε νέα εταιρεία «ειδικού σκοπού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 4 «συστημικές» τράπεζες σχεδιάζεται να μεταβιβάσουν στη νέα εταιρεία «δικαιώματα» από αναβαλλόμενους φόρους ύψους 8 δισ. ευρώ ως «εγγύηση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 42 δισ. ευρώ, που με τη σειρά τους επίσης θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία «ειδικού σκοπού».

Σε κάθε περίπτωση, στην ημερήσια διάταξη της «επόμενης μέρας» θα βρεθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Η πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, εν μέσω ρυθμών ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της σημαντικής προβλεπόμενης τόνωσης στις νέες κερδοφόρες επενδύσεις, θέτει το πλαίσιο αναφορικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και μάλιστα «σε επίπεδα συμβατά με την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας, αν αυτή επιβεβαιωθεί για το 2018».

Ταυτόχρονα, οι εγχώριοι βιομήχανοι συνδυάζουν την όποια «αύξηση» στον κατώτατο μισθό με την «άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», προκειμένου όπως λένε να μην υπονομευτεί «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας». Ουσιαστικά η πρόταση του ΣΕΒ «ακουμπάει» και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως αναφορικά με την κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας και άλλων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα».

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας την κατάσταση της εργασιακής ζούγκλας που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνει: «Η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλο μέρος της αγοράς μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα (1/4) έχει αμοιβές κάτω των 600 ευρώ, ιδίως σε κλάδους όπως η εστίαση (25,5%) και το εμπόριο (22,7%)(…) ενώ το 77% των μισθωτών στις μικρές επιχειρήσεις αμείβονται με αποδοχές κατώτατου και υποκατώτατου μισθού».

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «οι απόψεις που συνηγορούν υπέρ μιας μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού αγνοούν ή υποτιμούν εξόφθαλμα αυτή την πραγματικότητα», δηλαδή την πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει κυβερνήσεις και επιχειρηματίες με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 16 Νοέμβρη 2018