Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΥΕΝ: «Διπλώματα» χωρίς αντιστοίχιση με επαγγέλματα στη ναυτιλία και στους συναφείς κλάδους στη στεριά!


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ;

«Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος Λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ΥΕΝ, συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Η καταστρατήγηση των ΣΣΕ από τους εφοπλιστές πραγματοποιείται με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη  κυριολεξία  μπροστά – δίπλα  στην πόρτα του ΥΕΝ  και τα τσιράκια της ΠΝΟ στο λιμάνι του Πειραιά.

Με απόφαση της κυβέρνησης – του υπουργού ναυτιλίας κυκλοφορούν 180 καράβια  σαπάκια με σημαίες ευκαιρίας στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές της χώρας, χωρίς την εφαρμογή της αντίστοιχης ελληνικής κλαδικής ΣΣ Εργασίας προωθώντας  τη στρατηγική της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών  να εφαρμοστούν   τα «διεθνή κρατούντα» στο σύνολο  του ελλονόκτητου στόλου συνθήκες γαλέρας για τους ναυτεργάτες.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη στήριξη  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως και των προηγούμενων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ  αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ για τα Ποντοπόρα  από το 2010 με δραματικές συνέπειες στους μισθούς και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά ταμεία των ναυτεργατών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το αντιδραστικό – υποβαθμισμένο  σύστημα   ναυτικής εκπαίδευσης  με τεράστιες ελλείψεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, σε καθηγητές, υλικοτεχνική και κτηριακή υποδομή, ενώ δίπλα αναπτύσσονται τα  τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι φιέστες που οργανώνουν εφοπλιστές – κυβέρνηση – υπουργείο ναυτιλίας   κατά καιρούς  στις ΑΕΝ για να συγκαλύψουν την άθλια κατάσταση στις σχολές εξοργίζουν τους σπουδαστές που καθημερινά δίνουν μάχη  να καλύψουν ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος καταβάλλοντας χρηματικά ποσά για βιβλία, φωτοτυπίες, ακόμη και για  φροντιστήρια από το πενιχρό εισόδημα  των λαϊκών οικογενειών  τους.

Αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τους σπουδαστές, οι δηλώσεις κυβέρνησης – εφοπλιστών για την «πρώτη ναυτιλία στον κόσμο», με προνόμια, κρατική χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές π.χ. όπως  ένας εφοπλιστής με 140 μέτρα και 25.000 τόνους καράβι με εκατομμύρια κέρδη πληρώνει μόνο 12.000 δολάρια (tax – tonnage)  σε ετήσια βάση, λιγότερα ακόμη και από τον ανθυποπλοίαρχο!!!

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης με νόμους και τροπολογίες ικανοποιούνται πλήρως  οι απαιτήσεις των εφοπλιστών για την κατάρτιση φτηνού εργατικού δυναμικού με αναλώσιμες γνώσεις που κατά πενταετία επανελέγχονται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την σχετική πρόταση του υπουργείου ναυτιλίας το  πιστοποιητικό ικανότητας «δίπλωμα»  που αποκτά ο απόφοιτος των ΑΕΝ (Πλοίαρχος, Μηχανικός) παραμένει και με την σημερινή κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία αναγνώριση και ισοτιμία με αντίστοιχα της στεριάς, αλλά όπως αναφέρεται και στο ν/σ (άρθρο 14) «τυπικό προσόν εξέλιξης» δηλαδή, αφορά αποκλειστικά  μόνο μέσα στα καράβια  ναυτολογημένος ως Α, Β, Γ, Πλοίαρχος και Μηχανικός, χωρίς σε αντιστοίχιση με  επαγγέλματα στη ναυτιλία και στους συναφείς κλάδους στη στεριά!!

Οι σπουδαστικοί σύλλογοι των ΑΕΝ, οι Συντονιστικές Επιτροπές του ΚΕΣΕΝ, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν:

 1. Αποκλειστικά ενιαία, δημόσια και δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
 2. Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ και κατάργηση του αναχρονιστικού Εσωτερικού Κανονισμού της σχολής. Καμία συμμετοχή των εφοπλιστών, του υπουργείου, των λιμενικών, των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης της σχολής στις διαδικασίες του Σπουδαστικού Συλλόγου.
 3. Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
 4. Άμεσα και έγκαιρα βιβλία για όλα τα μαθήματα της σχολής. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των σημειώσεων και των φωτοτυπιών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα!
 5. Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με ΣΣΕ, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 6. Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών. Το σπουδαστικό πάσο να έχει ισχύ όπως και σε άλλες σχολές για εκπτώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, διάφορους άλλους φορείς κ.ά.
 7. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.
 8. Λειτουργία υποδομής με υπολογιστές για αναζήτηση πληροφοριών και την εκπόνηση εργασιών με σταθερή πρόσβαση στο Internet και ασύρματη σύνδεση Wi-Fi σε όλους τους χώρους της σχολής.
 9. Να λειτουργήσει δωρεάν σίτιση με κανονικό γεύμα για όλους, καθώς και στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε, να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.
 10. Όχι στη φοροαφαίμαξη των ναυτεργατών. Να φορολογηθούν οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
 11. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου της ΑΕΝ.
 12. Κατάργηση του ΠΔ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 13. Εισαγωγή όλων των ειδικών σχολείων στο πρόγραμμα σπουδών. Μέχρι τότε, να διεξάγονται στην ώρα τους τα μαθήματα των ειδικών σχολείων για την έκδοση διπλώματος (G.O., ΣΩΣΤΙΚΑ, ECDIS κ.λπ.).
 14. Λειτουργία χώρων αθλητισμού για αθλητικές ομάδες και πολιτισμού για θεατρικές, μουσικές ομάδες κ.λπ.».