Κυβέρνηση – ΝΔ – εργοδοσία για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Το μόνο που επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η εξαπάτηση των εργαζομένων

Την απάτη περί «μετάβασης σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων» στα Εργασιακά επιχείρησε να λανσάρει και αυτήν τη βδομάδα η κυβέρνηση, με τη δήθεν «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» να κατέχει κεντρική θέση στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο, ισχυριζόμενος με δηλώσεις του ότι «η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή» και ότι «βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, καμιά «ανάκτηση δικαιωμάτων» – ούτε βήμα βήμα ούτε μεμιάς – δεν μπορεί να υπάρχει με όλο το αντεργατικό πλαίσιο των μνημονίων που διατηρείται ανέγγιχτο και ενισχύεται συνεχώς από την κυβέρνηση, με τη συνεχή διεύρυνση της «ευελιξίας», με τα νέα «δωράκια» που δίνει στο κεφάλαιο, όπως η μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την εφαρμογή για πρώτη φορά του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Σαμαρά. Το κεφάλαιο διατηρεί στα χέρια του όλα τα εργαλεία της «ευελιξίας» για να παρακάμπτει Συλλογικές Συμβάσεις, διατηρεί την «ελευθερία» να μην υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ πλέον – με την πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο – διαθέτει και τη δυνατότητα αν το επιθυμεί να μπλοκάρει αμετάκλητα την επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ, με το να μην καταθέτει το μητρώο μελών του για τον έλεγχο της «αντιπροσωπευτικότητας» της σύμβασης…

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Τουρισμού και των Τραπεζών, η απάτη της δήθεν «επέκτασης» των κλαδικών ΣΣΕ που διαφημίζει η κυβέρνηση: Ακόμα και στους λίγους κλάδους που προχωρά ή δρομολογείται αυτή η διαδικασία μένουν εκτός χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με καθεστώς «ευελιξίας», ενώ και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους οι εν λόγω Συμβάσεις περιλαμβάνουν μεγάλες μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων…

Πιο κοντά στους ναυτεργάτες το παράδειγμα της «COSCO», που αρνείται την σύναψη ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, ενώ η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη κάνοντας χρήση των αντεργατικών νομοθετικών εργαλείων της κυβέρνησης, έκρινε παράνομες, καταχρηστικές και… κοινωνικά επιζήμιες και τις πέντε απεργίες που αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΕΠ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την υπογραφή ΣΣΕ…

Και το αποκορύφωμα οι ΣΣΕ στα καράβια, όπου το 75 % των ναυτεργατών παραμένει χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, βάσει του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων του ν. 2687/1953, που διατηρούν σε ισχύ όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και συμπληρώνουν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις την εξασφάλιση των εφοπλιστικών συμφερόντων, ενώ για τα ποντοπόρα έχουν να ανανεωθούν από το 2010 με τους εφοπλιστές να προκαλούν ζητώντας την υπογραφή τους σύμφωνα «με τα διεθνή κρατούντα», δηλαδή την σύμβαση του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), σύμφωνα με την οποία για την ειδικότητα του ναύτη ο μισθός για 48 ώρες εργασία την εβδομάδα είναι 662 δολ (551 ευρώ) !!! ενώ στη ΣΣΕ για τα ποντοπόρα ο μισθός για 40 ώρες εργασία είναι 1.555 ευρώ.

Μέχρι τον… Πινοσέτ έφτασε η ΝΔ στην πλειοδοσία σε αντιασφαλιστικές προτάσεις

Το αντιλαϊκό ασφαλιστικό σύστημα του… Χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ έφτασαν να επικαλούνται τα στελέχη της ΝΔ, στο πλαίσιο της πλειοδοσίας τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο μπορεί να συνεχίσει καλύτερα την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση!

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, σε δήλωσή του στο «News24/7», ανέφερε πως «θα ανατρέψουμε τον νόμο Κατρούγκαλου, που έτσι κι αλλιώς θα είναι προς όφελος των συνταξιούχων κι από κει και πέρα θα δώσουμε τη δυνατότητα της επικουρικής ασφάλισης, από έναν προσωπικό κουμπαρά. Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, το εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή. Ισχύει στην Ευρώπη, ισχύει και στην Αμερική».

Στη συνέχεια, με νεότερες δηλώσεις του, ο βουλευτής της ΝΔ προσπάθησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του ως προς τον Χιλιανό δικτάτορα, χωρίς βέβαια να αλλάξει ούτε κεραία στο περιεχόμενό τους, αφού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν στρατηγική της ΕΕ για να απαλλαγούν το κεφάλαιο και το κράτος του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιλαϊκές προτάσεις, φτάνοντας μάλιστα να μνημονεύει το ασφαλιστικό σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ, το μοντέλο του οποίου αποτελεί στρατηγική της ΕΕ, δείχνει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελεί για το λαό απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός καβγάς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου που ματώνουν το λαό», επισημαίνει σε σχετικό σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.