ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ : Αγωνιστική συνέχεια με συλλαλητήρια και ετοιμότητα για απεργία

 • Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων το Σάββατο 14/12 στην Αθήνα.
 • Συλλαλητήρια ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό – καρμανιόλα την Τετάρτη 18/12.

Με συλλαλητήρια ενάντια στις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, καθώς και με ετοιμότητα για απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όταν αυτό έρθει στη Βουλή, δίνουν συνέχεια στην πάλη τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων στην Αθήνα

Στην Αθήνα χτυπά το Σάββατο 14 Δεκέμβρη ο αγωνιστικός παλμός του συνταξιουχικού κινήματος, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Το συλλαλητήριο αρχίζει με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων που οργάνωσαν από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα στις 30 Νοέμβρη, οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, απαντούν αποφασιστικά στα νέα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ήδη «έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα εκθέσουν και θα διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων που οι αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει στους συνταξιούχους την τρέχουσα δεκαετία. Αμεσα και μπροστά στα Χριστούγεννα απαιτούμε να καταβληθεί η 13η σύνταξη, καθώς και τα παράνομα παρακρατηθέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, σε όλους τους συνταξιούχους».

Με τους αγώνες τους οι συνταξιούχοι απαιτούν:

 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
 • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
 • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
 • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
 • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
 • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Την Τετάρτη τα συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό

Σε θέση μάχης για την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκονται και οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί το σχετικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, με συλλαλητήρια την Τετάρτη 18/12 σε όλη τη χώρα, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συλλαλητήρια διοργανώνουν την ίδια μέρα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στις 6:30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του.

Επίσης, σωματεία του Ηρακλείου οργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Κινητοποίηση έχει οριστεί και στην Καβάλα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη. Ακόμη στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Τρίτη 17 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού – καρμανιόλα για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Οπως επισημαίνει, ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδέχεται την «ενισχυμένη εποπτεία» και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που βγαίνουν «από το ξεζούμισμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού».

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης. Και αυτός είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα είναι βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Ματώσαμε για την κρίση τους – Δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα.

Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται για να διατίθενται δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο, να χρηματοδοτούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και να δουλεύει η ΝΑΤΟική μηχανή με την Ελλάδα πάντα μέσα στο γκρουπ των χωρών – μελών που ανταποκρίνονται στις ΝΑΤΟικές νόρμες του 2% του ΑΕΠ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Οι προσυγκεντρώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση της Τετάρτης 18/12 στα Προπύλαια έχουν οριστεί για τις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.

Πλατεία Κοραή: Φοιτητικοί σύλλογοι.