ΚΝΕ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

Σπουδαστή- Σπουδάστρια στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού,

 Γνωρίζουμε ότι η δουλειά του πλοιάρχου και του μηχανικού στο καράβι, είναι δουλειά που απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα.

Η κατάσταση που βιώνεις στη ζωή, τις σπουδές και το εκπαιδευτικό σου ταξίδι είναι γεμάτη μεγάλα ερωτήματα.

Σκέφτηκες ποτέ…

 • Γιατί ενώ οι έλληνες εφοπλιστές κατείχαν, το 2016, το 16,36% του παγκόσμιου στόλου με 5.230 καράβια ξοδεύοντας 3 δις δολλάρια για αγορές καραβιών από ναυτιλιακές εταιρίες, ταυτόχρονα οι σπουδαστές στις Α.Ε.Ν. έρχονται, κάθε χρόνο, αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις και δυσκολίες στις σπουδές και το μπάρκο τους;
 • Ελλείψεις σε βιβλία και αναλώσιμα, απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία
 • Ελλείψεις σε καθηγητές, ναυτοδιδασκάλους, διοικητικό προσωπικό
 • Υλικοτεχνική υποδομή και απαρχαιωμένα εργαστήρια που είναι πίσω από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας
 • Εκπαιδευτικό ταξίδι που είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή να βρει εταιρία και όχι ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και των Διοικήσεων της σχολής, ώστε να εξασφαλίζεται σε όλους τους σπουδαστές το δικαίωμα του εκπαιδευτικού ταξιδιού.
 • Γιατί δεν εξασφαλίζεται στους απόφοιτους των Α.Ε.Ν. ισοτιμία των πτυχίων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς;

Κάθε χρόνο, το ποσοστό των αποφοίτων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που απορροφάται στα καράβια είναι πολύ μικρό σε σχέση με τους νέους που σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Οι νέοι που δεν απορροφούνται, ενώ έχουν αποκτήσει το πτυχίο του Πλοίαρχου ή του Μηχανικού, ταυτόχρονα στην στεριά δεν έχουν κανένα απολύτως κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα. Είναι σαν να μην σπούδαζαν 4 χρόνια, σαν να μην απέκτησαν ανώτερη επιστημονικά γνώση.

Δηλαδή η επιλογή είναι μία: Ή όσο γίνεται φθηνός Πλοίαρχος και Μηχανικός ή στην ανεργία, ανειδίκευτος εργάτης στην στεριά,  στη  μίζερη ζωή!

 • Γιατί επικρατεί αυτή η άσχημη κατάσταση στη Ναυτική Εκπαίδευση; Είναι τυχαίο;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, με την πολιτική που ακολουθεί, ενισχύει τα ήδη τεράστια προνόμια που έχουν οι εφοπλιστές. Προνόμια που το ελληνικό κράτος έχει συνταγματικά κατοχυρώσει μόνο για τους εφοπλιστές, όπως οι 56 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα, ενώ για τους ναυτεργάτες, τους Πλοίαρχους και Μηχανικούς παίρνει συνεχώς μέτρα που σαρώνουν τους μισθούς, την ασφάλιση και τα δικαιώματά τους στη ζωή και το καράβι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εφοπλιστής με 200 μέτρα καράβι στην κατοχή του, πληρώνει για έναν χρόνο, τα μισά από αυτά που πληρώνει ένας Πλοίαρχος!

Μας λένε για το “θαύμα” της ελληνικής ναυτιλίας, την παγκόσμια πρωτιά τους!

Οι έλληνες εφοπλιστές είναι η πρώτη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία γιατί απολαμβάνουν τεράστια προνόμια από τις ελληνικές κυβερνήσεις εντείνοντας την εκμετάλλευση των ναυτεργατών όλο και περισσότερο, τσακίζοντας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των ναυτεργατών και όλου του λαού. Έτσι «φιγουράρουν» 10 Έλληνες εφοπλιστές στους 100 πιο ισχυρούς εφοπλιστές στον κόσμο.

Διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών και συνθήκες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού ταξιδιού έτσι που οι σπουδαστές στις Α.Ε.Ν να εκπαιδεύονται στα ελάχιστα αναγκαία κάθε φορά (με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Εκπαίδευσης- STCW), να αποδίδουν τα μέγιστα και να μην έχουν καμία απαίτηση από τη ζωή, τις σπουδές και τη δουλειά τους.

Θέλουν να εκπαιδεύουν στελέχη, Πλοίαρχους και Μηχανικούς ανάλογα με τις επιδιώξεις τους κάθε φορά. Έτσι αντιμετωπίζουν την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο που συντελείται στα καράβια.

Θέλουν να εναρμονίσουν την ναυτική εκπαιδευτική διαδικασία με τις κατευθύνσεις της Συνθήκης της Μπολόνια, που ψηφίστηκε το 1999. Να διαμορφώσουν δηλαδή ένα πρόγραμμα σπουδών «σούπα», που θα παρέχει σκόρπιες και ασύνδετες, μεταξύ τους, γνώσεις, διαλύοντας σε μια πορεία το πτυχίο μας, γιατί με το κυνήγι των πιστωτικών μονάδων, αυτό θα είναι ένα ακόμα “προσόν” ανάμεσα σε άλλα πολλά…

Πατάνε στο μεράκι και την ανάγκη που έχεις να μάθεις τη δουλειά και την ειδικότητα που σπουδάζεις, την ευθύνη που αντιλαμβάνεσαι πως απαιτεί μια θέση όπως αυτή του Πλοίαρχου και του Μηχανικού στο καράβι, για να σε πείσουν πως οι όποιες αλλαγές είναι για το καλό το δικό σου και των σπουδών σου.

 • Συζητάνε για το πρόγραμμα σπουδών, μεταφέροντας τα εκπαιδευτικά ταξίδια από το τέλος του α’ εαρινού εξαμήνου στο τέλος του β’ εαρινού εξαμήνου και το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, από γ’ χειμερινό εξάμηνο στο τελευταίο εαρινό εξάμηνο, για να είναι δήθεν “σε καλύτερη θέση οι σπουδαστές να δουλεύουν στα πλοία”. Ούτε λόγος για το ότι οι σπουδαστές στο εκπαιδευτικό τους ταξίδι στην πλειοψηφία τους καλύπτουν οργανικές θέσεις στο καράβι και μόνο εκπαιδευτικό δεν είναι το ταξίδι τους!
 • Απαιτούν να καταργηθεί το δικαίωμα στην ασφάλιση των σπουδαστών κατά το εκπαιδευτικό τους ταξίδι και να εξασφαλίζεται μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
 • Συζητάνε για την ανάγκη κάλυψης κενών θέσεων καθηγητών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), χωρίς να γίνεται λόγος για το με ποιους όρους θα προσληφθούν, όσοι και αν προσληφθούν τελικά, ούτε για χρηματοδότηση, ενώ σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών είναι ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι και πολλές φορές εμφανίζονται στις Σχολές με μεγάλη καθυστέρηση.
 • Είναι υποκριτικό να ζητάνε να εκσυγχρονιστεί η ύλη του “Εγχειριδίου Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου” (Κ.Ε.Π.), στο επίπεδο της τεχνολογίας που έχουν τα καράβια σήμερα, όταν την ίδια στιγμή, δε γίνεται λόγος για τους όρους εκπαίδευσης των σπουδαστών στο καράβι κατά τη διάρκεια του μπάρκου τους.

Η δουλειά του πλοιάρχου και του μηχανικού στο καράβι, είναι δουλειά που απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί προσωπικότητες που δεν τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία, αλλά αντίθετα αγωνίζονται για τη ζωή και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο καράβι. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τις σπουδές και τη ζωή τους.

Το Κ.Κ.Ε. και η Κ.Ν.Ε. έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για τη ναυτική εκπαίδευση,  γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για το χαρακτήρα που πρέπει να έχει συνολικά ο κλάδος της ναυτιλίας ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.

Ο κλάδος της ναυτιλίας πρέπει να εξασφαλίζει:

Γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές επιβατών και  εμπορευμάτων  στη χώρα και διεθνώς, στα πλαίσια αμοιβαίων επωφελών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων

Ασφαλή πλοία για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους

Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με υποδομές στήριξης της εξυπηρέτησης των επιβατών και της  διακίνησης των προϊόντων και εμπορευμάτων

Ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που θα συμβάλλει στην κατασκευή, την επισκευή και τη συντήρηση πλοίων με βάση τις ανάγκες της χώρας.

Πλήρη και Σταθερή εργασία στο καράβι, με ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Ασφάλειας, της Υγείας και της Ζωής των επιβατών και των εργαζομένων στα καράβια.

Καλούμε τους σπουδαστές στις Α.Ε.Ν. σε όλη τη χώρα, να προβληματιστούν με την ολοκληρωμένη αντίληψη και πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη ναυτική εκπαίδευση που έχουν ανάγκη σήμερα οι σπουδαστές, ο λαός και η νεολαία συνολικά.

Να κάνουν δική τους υπόθεση, να γίνουν αντικείμενο της δράσης τους μέσα από τους Συλλόγους Σπουδαστών, αργότερα μέσα στα σωματεία τους, τα παρακάτω αιτήματα:

 • Ενιαία, πραγματικά Ανώτατη, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας.

Ενιαία. Δηλαδή, όλη η απαραίτητη γνώση που απαιτείται για να μπορέσει κάθε σπουδαστής να ακολουθήσει το επάγγελμά του, ενταγμένη στο πτυχίο της ειδικότητάς του (Πλοιάρχου η Μηχανικού)

Ανώτατη. Γιατί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτεί ανώτατη επιστημονική μόρφωση και γνώση ώστε ο υποψήφιος Πλοίαρχος και Μηχανικός αντίστοιχα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αλλά και της ευθύνης που έχουν στο καράβι.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Όλοι οι νέοι από φτωχές- λαϊκές οικογένειες που έχουν μεράκι και όρεξη να μπουν σε αυτά τα επαγγέλματα, να μπορούν να σπουδάζουν σε αυτές τις ειδικότητες χωρίς κανένα εμπόδιο στις σπουδές τους.

Ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Να αποτελεί κομμάτι της συνολικής εκπαιδευτικής Δομής και όχι κομμάτι των επιδιώξεων των εφοπλιστών και των σχεδιασμών τους.

 • Σύγχρονα βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Μόνιμο και επαρκές διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.
 • Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης των Α.Ε.Ν. για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Παλεύουμε για ζωντανούς, μαχητικούς, διεκδικητικούς Συλλόγους Σπουδαστών σε κάθε Α.Ε.Ν. που θα:

 • Εκπροσωπούνται από αγωνιστές, πρωτοπόρους σπουδαστές
 • Συσπειρώνουν όλους τους σπουδαστές,
 • Συζητάνε συλλογικά και οργανωμένα τα προβλήματα που αντιμετοπίζουν στη σχολή και το μπάρκο
 • Οργανώνουν τον αγώνα των σπουδαστών, θα παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Γνώρισε την ΚΝΕ.

Έλα να παλέψουμε από κοινού για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας στη δουλειά, τη ζωή και τις σπουδές μας.

Γιατί μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο και εμπόδια στους σχεδιασμούς τους οργανώνοντας τη δική μας αντεπίθεση. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Όσο τα καράβια θα βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών τόσο θα χειροτερεύει η ζωή των ναυτεργατών.

Η λύση βρίσκεται στον αγώνα για να κατακτήσουμε και να οικοδομήσουμε τη δική μας κοινωνία, το σοσιαλισμό, που θα παράγει και θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και όχι με βάση τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Κόντρα στις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντά τους εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα καράβια και την στεριά για να πολλαπλασιάζουν τα ήδη τεράστια κέρδη τους.

Οι έλληνες εφοπλιστές συμμετέχουν «με τα μπούνια» στους οξύτατους ανταγωνισμούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Από κοινού με την κυβέρνηση μπλέκουν τη χώρα μας ακόμα περισσότερο σε επικίνδυνα σχέδια.

Δεν διστάζουν να οδηγήσουν τη χώρα να συμμετάσχει στους πολέμους τους και να βάλουν τους λαούς να πολεμούν μεταξύ τους για τα κέρδη τους.

Οι έλληνες ναυτεργάτες, οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί, να μη δεχτούν να αξιοποιηθούν οι ίδιοι και τα καράβια στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή και να δώσεις όλες σου τις δυνάμεις. Γιατί μπορούμε να ζούμε και να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας σε Δουλειά για όλους με δικαιώματα, σε Παιδεία, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Να έχουμε όλοι πρόσβαση στις διακοπές και την αναψυχή, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό και να μην είναι πανάκριβα και πολυτελή αγαθά όπως σήμερα, για λίγους.

Η ανακοίνωση σε μορφή pdf