ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και παρότρυνση σε πραξικόπημα

  • Μαζί με άλλες συμμαχικές τους κυβερνήσεις, αναγνώρισαν ως «μεταβατικό Πρόεδρο» τον Χ. Γκουαϊδό έναντι του εκλεγμένου Ν. Μαδούρο.

Αλλη μια επιβεβαίωση της οξυμένης αντιπαράθεσης και διαπάλης που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα αποτέλεσε η χτεσινή μέρα, όπου με αφορμή τη λήξη της δικτατορίας του Μάρκος Πέρες Χιμένεςπριν από 61 χρόνια, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αλλά και ενάντια σε αυτήν από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που ανοιχτά καλεί σε ανατροπή του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ως «καταχραστή της εξουσίας».

Μάλιστα ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Βουλής (η οποία από το 2016 ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση, αλλά έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), αυτοανακηρύχθηκε χτες Πρόεδρος της χώρας και διακήρυξε ότι δήθεν «θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές». Τον συγκεκριμένο αστό πολιτικό έσπευσε να αναγνωρίσει αμέσως ως «μεταβατικό Πρόεδρο» η αμερικανική κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ντ. Τραμπ όσο και του αντιπροέδρου Μ. Πενς. Σε αναγνώριση του Γκουαϊδό προχώρησαν επίσης ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Παραγουάη.

Μετά απ’ αυτό, ο Μαδούρο ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δίνοντας διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προέτρεψε την Εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα κατά της Βουλής για σφετερισμό αρμοδιοτήτων.

Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον στηρίζουν έχουν καλέσει ανοιχτά το στρατό σε πραξικόπημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος έδωσε πλήρη κάλυψη στη στάση ομάδας αξιωματικών οι οποίοι έκλεψαν οπλισμό αλλά στη συνέχεια εξουδετερώθηκαν.

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην αποσταθεροποίηση της χώρας συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πλαίσιο το ΚΚ Βενεζουέλας,προτρέποντας σε λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των εργαζομένων. Επίσης ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος του τεράστιου πληθωρισμού μέσα από ένα άμεσο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των αγροτών και λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, μέτρα για τον άμεσο έλεγχο των αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, δίωξη των διεφθαρμένων υπαλλήλων όπου κι αν βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές στην επαρχία της Αράγκουα, όπου διώκονται εργάτες συνδικαλιστές στην εταιρεία «Agropatria» οι οποίοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

  • ΚΚΕ: Καταγγέλλει την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κυβερνήσεων στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ, συμμαχικών τους κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και της ΕΕ, στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Ιδιαίτερα καταδικάζει τις στρατιωτικές απειλές και τις αμερικάνικες πραξικοπηματικές ενέργειες, κατά του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, τη στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων και την αναγνώριση του επικεφαλής τους Γκουαϊντό, ως “μεταβατικού προέδρου” – μαριονέτας, για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπως γίνεται σε όλη την υδρόγειο.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι υπόθεση του λαού της χώρας κι αυτός έχει την ευθύνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και την εκλογή της ηγεσίας της χώρας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βενεζουελάνικο λαό, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και κρίση, στέκεται στο πλευρό του ΚΚ Βενεζουέλας, που δίνει τη μάχη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».