
Σε ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι 85.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 16.000 στα νησιά του Αιγαίου, τα ναυάγια και οι νεκροί στις θάλασσες, οι άθλιες συνθήκες στα “hot spots” και τα κέντρα φιλοξενίας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο δρόμο, στο έλεος των ΜΚΟ ή και σε αστυνομικά τμήματα, συνθέτουν το προσφυγικό δράμα στη χώρα μας. Για το δράμα αυτό υπαίτιοι είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατώντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και την ευημερία.
Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης, ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει όλους τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με τη συμφωνία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, αποτελούν, μεταξύ άλλων, και το “λίπασμα” για την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των προσφύγων, την αύξηση και των αφίξεων στην Ελλάδα.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγχρόνως, απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα να ενταχθούν στις γραμμές του εργατικού, αντιιμπεριαλιστικού και λαϊκού κινήματος. Να συμβάλουν στο να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που πάει κόντρα στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, δηλαδή αυτούς που ευθύνονται για τους πολέμους και την εκμετάλλευση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Που παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα και θρησκεία. Που στέκεται απέναντι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, που εκτρέφει δολοφονικά, ναζιστικά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή καθώς και άλλα ακροδεξιά, ρατσιστικά μορφώματα.
Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα του Πρόσφυγα, να παλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά:
- Ενάντια στις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
- Να κλείσουν τώρα τα “hot spots” του αίσχους στα νησιά για την άμεση μετακίνηση των εγκλωβισμένων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.
- Για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
- Για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.
- Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με απλές και δωρεάν υπηρεσίες.
- Για ισότιμα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
- Για να μπει οριστικά στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας η ναζιστική Χρυσή Αυγή και κάθε ρατσιστικό, φασιστικό μόρφωμα.
- Για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ:
70,8 εκατομμύρια οι βίαια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο
Τα 70,8 εκατομμύρια έφτασαν το 2018 οι βίαια εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Ο αριθμός αυτός, που μάλλον είναι συντηρητικός, αναλύεται από τους ερευνητές ως εξής: 25,9 εκατ. πρόσφυγες (εκ των οποίων 20,4 εκατ. υπό την εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας, 5,5 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες), 41,3 εκατ. εκτοπισμένοι εσωτερικά στις χώρες τους και 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο.
Αν και η έκθεση είναι περισσότερο μια καταγραφή τεχνοκρατικού χαρακτήρα και δεν υπεισέρχεται στις αιτίες αυτής της βαρβαρότητας, του ξεριζωμού εκατομμυρίων από τις εστίες τους, και μόνο ο όγκος των προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες επιβεβαιώνει τη μόνη αλήθεια. Οτι αιτία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η φτώχεια και η ανέχεια. Έτσι, το 67% των 25,9 εκατομμυρίων προσφύγων κατάγονται από τη Συρία (6,7 εκατ.), το Αφγανιστάν (2,7 εκατ.), το Νότιο Σουδάν (2,3 εκατ.), τη Μιανμάρ (1,1 εκατ.) και τη Σομαλία (0,9 εκατ.). Πρόκειται δηλαδή για χώρες που ως επί το πλείστον ήταν το πεδίο ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στο σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Χωρίς αντιμετώπιση των αιτιών το πρόβλημα θα οξύνεται
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αρκέστηκε να δηλώσει: «Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις». Ωστόσο όσο δεν εξαλείφονται οι αιτίες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αντίθετα θα οξύνεται.
Με βάση κάποια στοιχεία της έκθεσης, το 2018 σημειώθηκε νέος εκτοπισμός 13,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εκτοπίζονται 37.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων τη χρονιά που εξετάζεται για την παροχή ασύλου, μετά τις ΗΠΑ.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στη Βενεζουέλα σημειώνοντας ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των χωρών που τους υποδέχτηκαν, ενώ μέχρι σήμερα μόνο μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Η κατάσταση αποδίδεται στην «ανθρωπιστική κρίση», η οποία όμως είναι αποτέλεσμα και της ξένης παρέμβασης, του αποκλεισμού και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.