ΚΕΣΕΝ: Έκτακτο ειδικό τμήμα «Basic Tanker – Chemical & Liquefied Safety» – ΠΕΜΕΝ: Παραμένει το πρόβλημα με τα «προχωρημένα»

Από το ΚΕΣΕΝ ανακοινώθηκε ότι θα σύσταση έκτακτου ειδικού τμήματος «Βασικής Εκπαίδευσης στην Ασφάλεια Πετρελαιοφόρων, χημικών, μικτού τύπου και Υγραεριοφόρων Δεξαμενόπλοιων» (BASIC TANKER – CHEMICAL & LIQUEFIED SAFETY).

Η ημερομηνία έναρξης ορίσθηκε για τις 11-04-2018, ώρα 14:15 και η διάρκεια του Ειδικού τμήματος  θα είναι οκτώ (08) ημέρες (από 11 έως 20 Απρίλη 2018).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για την εγγραφή τους στο τμήμα Γραμματείας του ΚΕΣΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ. Δικαίωμα παρακολούθησης του ανωτέρω τμήματος έχουν και όσοι συνάδελφοι έχουν γραφεί στα επόμενα ειδικά τμήματα, αφού πρώτα δηλώσουν την επιθυμία τους για αλλαγή ημερομηνίας, προσκομίζοντας τη βεβαίωση εγγραφής του τμήματός τους.

ΠΕΜΕΝ: Παραμένει  το πρόβλημα με τα «προχωρημένα»

Ωστόσο παραμένει το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Πλοίαρχοι – Μηχανικοί στη ναυτολόγηση τους σε πλοία Χημικά και Υγραεριοφόρα, εξ αιτίας των προϋποθέσεων για την απόκτηση πιστοποιητικά  ADVANCED CHEMICAL TANKER SAFETY & LIQUEFIED SEFETY.

Συγκεκριμένα, για την φοίτηση και απόκτηση των ανωτέρω πιστοποιητικών στο ΚΕΣΕΝ απαιτείται θαλάσσια προϋπηρεσία σε αντίστοιχα πλοία, που αν δεν την έχουν Πλοίαρχοι – Μηχανικοί δεν μπορούν να αποκτήσουν τα πιστοποιητικά.

«Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκουν έδαφος τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που εκδίδουν τα πιστοποιητικά έναντι αμοιβής και οι εφοπλιστικές εταιρείες να ναυτολογούν αλλοδαπούς ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση, θύματα διεθνών κυκλωμάτων που απομυζούν τεράστια κέρδη σε βάρος τους», αναφέρει σε έγγραφη παρέμβαση προς το ΥΝΑ, στις 2 Μάρτη, η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ και απαιτεί:

«Την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας με την τροποποίηση στην απαίτηση της θαλάσσιας προϋπηρεσίας για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην απόκτηση των ανωτέρω πιστοποιητικών.»