Καρμανιόλα ο αντεργατικός προϋπολογισμός για το 2020 – Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή

Συνεχίζεται η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2020 – Καταψηφίζει το ΚΚΕ:

Συνεχίζεται και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος μοιράζει χρήμα στο κεφάλαιο αφαιρώντας από το λαϊκό εισόδημα.

Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Την ίδια μέρα είναι τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό-«καρμανιόλα» από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Ο νέος προϋπολογισμός ικανοποιεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών για 3,5% «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 που θα φορτωθεί στο λαό. Αντίθετα οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν να λαμβάνουν συνολικά 740 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της μείωσης της φορολογίας και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΚΚΕ, ήδη από τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει δηλώσει πως καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 που κατευθύνει τα φορολογικά βάρη κατά 93% στα λαϊκά στρώματα και μόλις κατά 7% στο κεφάλαιο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε έναν ακόμα αντιλαϊκό, αντεργατικό Προϋπολογισμό-Καρμανιόλα που υλοποιεί όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εξειδικεύει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Οδηγούν τους εργαζόμενους, τον λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.

Ο  προϋπολογισμός 2020  είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης και παραμένει κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στον εξής στρατηγικό στόχο: Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των εργαζόμενων. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η ανάπτυξη που «ευαγγελίζονται» προϋποθέτει πάμφθηνη εργατική δύναμη, τσακισμένα δικαιώματα και σιγή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους. Όσο και να πασχίζουν να διαφοροποιηθούν, η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι στηρίζουν από κοινού τον παραπάνω στόχο.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός:
  • Επιβαρύνονται με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογία τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ μόλις το 7% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα. Αυτή η αύξηση αποδεικνύει το πόσο ψέμα είναι δήθεν μείωση των φόρων για όλους που λέει η κυβέρνηση.
  • Φοροελαφρύνονται το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κατά 616 εκατ. ευρώ, με την μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% σε 24% και τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων στο 5% από 10%.
  • Μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο φόντο του νέου ασφαλιστικού που θα λειτουργεί με όρους ατομικής «επένδυσης» και ρίσκου.
  • Φοροελαφρύνονται οι εργοδότες με μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 123 εκατ. ευρώ τα οποία θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος.
  • Μειώνονται οι παροχές για τους ανέργους και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά ουσιαστικά την πρόληψη. Προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, όταν ήδη οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές.
  • Μειώνονται κατά 173 εκατ. ευρώ τα επιδόματα των αναπήρων.
  • Πρόβλεπεται αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 557 εκατ. ευρώ, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% για χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, αποδεικνύοντας ότι μέρος των εργαζόμενων αναμένεται να μην καταφέρει να χτίσει ούτε καν αυτό το χαμηλό αφορολόγητο όριο που ισχύει

Τα παραπάνω μέτρα είναι η συνέχεια της κατακρεούργησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως περιγράφονται και στα νομοσχέδια της κυβέρνησης (φορολογικό και ασφαλιστικό). Πατούν στο στρωμένο έδαφος της ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, του ότι ο κατώτερος μισθός συνεχίζει να καθορίζεται από υπουργικές αποφάσεις βάσει της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Στο ερώτημα που αναλογεί σε εμάς: Θα αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση ή στωικά θα την αποδεχτούμε χωρίς αντίδραση; Η απάντηση είναι μόνο μια!

Στις 18 Δεκεμβρίου συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στα μπλοκ των σωματείων μας εναντία και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Εναντία στην λογική του εργατοπατερισμού που αναίσχυντα δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες «φάγανε» τα ψωμιά τους. Οι εργαζόμενοι δεν το βάζουμε κάτω! Με την πάλη μας θα καταφέρουμε να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση αλλά θα κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας.