Και το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων!

Στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) – το γνωστό ως «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων – στέλνει η κυβέρνηση 636 δημόσια ακίνητα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (157 στην ΠΕ Λάρισας, 450 στην ΠΕ Μαγνησίας, 20 στην ΠΕ Τρικάλων και 9 στην ΠΕ Καρδίτσας). Ανάμεσά τους – κρυμμένοι πίσω από κωδικούς – βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι (Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Αρχαιολογικός χώρος Ν. Αγχιάλου, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης – Ασκληπιείο Τρικάλων), το Παλιό και το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων, ακόμα και το κτίριο που στεγάζεται η ΠΕ Τρικάλων.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την ένταξη στην ΕΕΣΥΠ 10.119 δημόσιων ακινήτων σ’ όλη τη χώρα καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι το «υπερταμείο» αποτελεί ένα εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με μπούσουλα την κερδοφορία του κεφαλαίου, που «αξιοποιεί» τις υποδομές για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται επενδυτικοί όμιλοι (το 50% από τα κέρδη του πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και το άλλο 50% κατευθύνεται σε «επενδύσεις», με γνώμονα την κερδοφορία των μεγαλομετόχων).

Και υπογραμμίζει: «Τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, είναι πρόθυμος να πουλήσει και να παραδώσει αρχαιολογικούς χώρους και άλλα πολιτιστικά – ιστορικά μνημεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη. Κατά τ’ άλλα, δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού. Οσο ταυτίζονται στρατηγικά και στο συγκεκριμένο θέμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τόσο θα σηκώνουν τους τόνους της κάλπικης αντιπαράθεσης.

Η πείρα που ήδη υπάρχει από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε με την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων κ.ά. είτε γιατί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν τις εγκαταστάσεις που θα εκχωρηθούν είτε με τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων».