Καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των ναυτεργατών – Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη

Καθολική υπήρξε η συμμετοχή των ναυτεργατών σε όλα τα λιμάνια σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝΣΤΕΦΕΝΣΩΝΠΕΕΜΑΓΕΝ δίνουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Σεπτέμβρη τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Ιδιαίτερα σημαντική η έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζεται από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μεταξύ άλλων και από εργαζόμενους της COSCO, κόντρα στην υπονομευτική τακτική που καλλιέργησαν τις προηγούμενες μέρες κυβέρνηση και εφοπλιστές, προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε το ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη της εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων.

Το μεσημέρι συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία με πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία από τις 6:00 π.μ. της Τρίτης, μέχρι τις 6:00 π.μ. της Τετάρτης.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό στους ναυτεργάτες όλων των κλάδων, για την καθολική συμμετοχή τους την πρώτη μέρα της απεργίας ενάντια στην επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Χαιρετίζουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες τους νέους, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, που αποτελεί ασπίδα ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, που επιδίωξαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποκαλύπτει την κούφια ρητορική της κυβέρνησης για “τέλος μνημονίων”, “επιστροφή στην κανονικότητα”. Τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταγράφονται “συνθήκες γαλέρας” με χιλιάδες ναυτεργάτες, που δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, με αγωνιστική αισιοδοξία να συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δυναμώνουμε την ταξική πάλη και την αλληλεγγύη του κλάδου των ναυτεργατών, με τους άλλους εργαζόμενους, που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ διεκδικούν:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν. 4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.