Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Δημοσιεύουμε σήμερα το Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης, το οποίο συμπυκνώνει τη συζήτηση που έγινε και τις κοινές δράσεις που αποφασίστηκαν:

«Η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοέμβρη 2018 στην Αθήνα, φιλοξενούμενη από το ΚΚΕ, το οποίο τιμάει τα 100χρονα της ιστορικής του πορείας.

Στη Συνάντηση, με θέμα “Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας – των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό”, πήραν μέρος 90 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 73 χώρες, εκπροσωπώντας όλες τις ηπείρους.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέτασαν τις εξελίξεις σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αντάλλαξαν σκέψεις πάνω στην πείρα που συγκεντρώθηκε από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις χώρες τους, από τις κοινές και συγκλίνουσες δράσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο, τους ταξικούς αγώνες στις χώρες τους, τις προσπάθειες για την προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά και αντιμονοπωλιακά στρώματα.

Συζήτησαν τα καθήκοντα για την ενίσχυση της πάλης των κομμουνιστών, την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματα των εργατών, των λαών, της νεολαίας σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, την εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αναδείχθηκε η εκμεταλλευτική, ληστρική και απάνθρωπη φύση του καπιταλισμού. Σημειώθηκε ότι στο έδαφος τόσο της κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οξύνονται πολύπλευρα οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών, προχωρά η διαδικασία αναδιάταξης δυνάμεων διεθνώς.

Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, αποκλεισμοί, και επεμβάσεις. Παραμένουν οι πολεμικές εστίες, όπως στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν. Συνεχίζεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην Ουκρανία, με ευθύνη του αντιλαϊκού καθεστώτος του Κιέβου. Κλιμακώνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και οι πολεμικές προετοιμασίες.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα χαιρετίζουν τους αγώνες των εργατών και των λαών σε όλο τον κόσμο ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, ενάντια στην κατοχή, ενάντια σε επιβουλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας, για την ειρήνη, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι πολύτιμη η πείρα που συγκεντρώνεται σε πολλές χώρες από τους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμμάχων τους.

Η όξυνση των αντιθέσεων περιλαμβάνει τον κίνδυνο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών και των ενεργειακών αγωγών, ο οποίος θέτει σοβαρά καθήκοντα στο εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές για το δυνάμωμα ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για ειρήνη και αφοπλισμό, την ένταση της πάλης ενάντια στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τον πόλεμο.

Οι εξελίξεις τονίζουν πως η πάλη για ειρήνη, αφοπλισμό, σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας, για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το σοσιαλισμό.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκτίμησαν θετικά τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το 2017, με αφορμή τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, και το 2018, για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, συμβάλλοντας στην υπεράσπιση της προσφοράς της Σοβιετικής Ενωσης, του σοσιαλισμού, που είναι η μόνη διέξοδος στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Επιβεβαίωσαν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στο πλευρό του Συριακού, του Παλαιστινιακού, του Κυπριακού λαού, των λαών του Λιβάνου, του Σουδάν, της Σοσιαλιστικής Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, του Ιράν, όλων των λαών που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και απειλές.

Καταδίκασαν την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και τον αντικομμουνισμό και εξέφρασαν την ολόπλευρη στήριξη στους κομμουνιστές που διώκονται στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στο Καζακστάν, στο Πακιστάν, στους κομμουνιστές που αντιμετωπίζουν δικαστικές και πολιτικές διώξεις σε Ρωσία, Υπερδνειστερία και αλλού.

Σημειώθηκε πως το 2019 υπάρχουν αρκετές σημαντικές επέτειοι, όπως τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τα 70 χρόνια της Κινεζικής Επανάστασης και τα 60 της Κουβανικής Επανάστασης, που είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την υπεράσπιση της Ιστορίας και προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος για τις λαϊκές κατακτήσεις, στο δρόμο της πάλης για την πρόοδο, την κοινωνική χειραφέτηση των εργατών και των λαών, κατά της παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, κατά της ταύτισης του κομμουνισμού με τις φασιστικές θηριωδίες.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καταδίκασαν το ρατσισμό, τις επικίνδυνες φασιστικές – ακροδεξιές δυνάμεις, που είναι γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος και στρέφονται κατά των λαών.

Κατά τη διάρκεια της 20ής ΔΣΚΕΚ εκδόθηκαν μια σειρά ανακοινώσεις αλληλεγγύης για την πάλη των λαών σε πολλές περιοχές της υδρογείου.

Κοινές και συγκλίνουσες δράσεις

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καλούν στην ανάπτυξη κοινών και συγκλινουσών δράσεων την επόμενη περίοδο, στους εξής βασικούς άξονες:

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις και τη στρατιωτικοποίηση.

Δράσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ – το οποίο έχει την 70ή επέτειό του στις 4 Απρίλη 2019 – και την ΕΕ, η οποία στρατιωτικοποιείται παραπέρα με την PESCO και άλλους μηχανισμούς. Ενάντια στα πυρηνικά όπλα και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, αξιοποιώντας την επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου) και τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1η Σεπτέμβρη).

Για την υπεράσπιση της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος και των αξιών του προλεταριακού διεθνισμού.

Πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς (2 Μάρτη), δράσεις ενάντια στον αντικομμουνισμό, στις διώξεις και απαγορεύσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Αξιοποίηση της 102ης επετείου της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης για την προβολή των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού και την εμβάθυνση της θεωρητικής συζήτησης και πρακτικής δράσης ενάντια στον καπιταλισμό και την εκμεταλλευτική, καταπιεστική, επιθετική, ληστρική και απάνθρωπη φύση του.

Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται, αντιμετωπίζουν κατοχή, ιμπεριαλιστικές απειλές και επεμβάσεις.

Δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης, απαιτώντας τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και των παρεμβάσεων και απειλών ενάντια στη Μπολιβαριανή Βενεζουέλα. Στηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της κατοχής και αυτοδιάθεση, εγκαθιδρύοντας εθνικό, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφαρμόζοντας τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζοντας την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Καταγγελία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και αλληλεγγύη στον κορεατικό λαό για ανεξάρτητη και ειρηνική επανένωση. Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και με όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν κατοχή, επέμβαση και αποκλεισμό από τον ιμπεριαλισμό.

Ολόπλευρη ταξική αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργαζομένων για εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.

Ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων στους τόπους δουλειάς, και συγκεκριμένα τη Διεθνή Μέρα Εργατών, την 1η Μάη, αναδεικνύοντας τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών.

Για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Γυναικών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πλήρη τους ισοτιμία στην εργασία και τη ζωή.

Πάλη για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις, σε αντιδραστικά καθεστώτα, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, στον θρησκευτικό φανατισμό και την κοινωνική καταπίεση.

Ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων τη Μέρα της Νίκης των Λαών επί του φασισμού – ναζισμού.

Ανάπτυξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για την επιτυχημένη φιλοξενία αυτής της Συνάντησης».

Τα κόμματα που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
 • Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
 • Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας
 • ΚΚ Βουλγαρίας
 • Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
 • Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 • Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
 • Δύναμη της Επανάστασης (Δομινικανή Δημοκρατία)
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
 • Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ
 • Τουντέχ Ιράν
 • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
 • Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
 • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
 • Κόμμα Κομμουνιστών Κιργισίας
 • Κόμμα Εργασίας Κορέας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
 • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
 • ΑΚΕΛ Κύπρου
 • Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος
 • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας
 • Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
 • Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
 • Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν
 • Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
 • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
 • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
 • Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
 • Κόμμα Λαού Παλαιστίνης
 • Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
 • Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
 • Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης
 • Κομμουνιστές Σερβίας
 • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
 • Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα
 • Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
 • Κόμμα Εργασίας (EMEP – Τουρκία)
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας