ΙΤΑΛΙΑ: Δόθηκε τέλος στην οδύσσεια των προσφύγων του «Diciotti» – ΕΕ: Συνεχίζεται το άθλιο παζάρι στις πλάτες των ξεριζωμένων

Μετά τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους οι πρόσφυγες που κρατούνταν στο πλοίο «Diciotti» αποβιβάστηκαν σε ιταλικό λιμάνι. Οι 177 πρόσφυγες διασώθηκαν από ναυάγιο στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, αλλά μετατράπηκαν σε ομήρους της ιταλικής κυβέρνησης η οποία αρνούταν να δεχτεί τη μεταφορά τους σε ιταλικό έδαφος.

Τελικά οι πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί κατά κύριο λόγο από τους καθολικούς επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα περίπου διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και στην Ιρλανδία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η εισαγγελία πραγματοποιεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της ακροδεξιάς Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι, για την άρνησή του να αποβιβαστούν οι μετανάστες στο λιμάνι της Κατάνης.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος «καλωσόρισε» αυτήν την εξέλιξη, όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η ακραία αντιμεταναστευτική στάση της ιταλικής κυβέρνησης, τροφοδοτείται από τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ που δίνουν βάρος στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ενώ εντάσσεται στο άθλιο παζάρι που διεξάγουν οι αστικές κυβερνήσεις για την κατανομή των ξεριζωμένων και το οποίο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του, να μειώσει τη συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελλείψει συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την τύχη των μεταναστών που παραμένουν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής «Diciotti».

Υπεράριθμοι είναι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα «φιλοξενίας» των Διαβατών, Κω, Λέσβου, Σάμου και Χίου. Όπως ανακοινώθηκε, μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 926 άτομα.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 30.362 άτομα έναντι 29.436 ατόμων, με τη δυνατότητα φιλοξενίας των 30 δομών να είναι στα 25.179 άτομα.