ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Με επιτυχία η Διεθνής Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις 16 – 18 Νοέμβρη η Διεθνής Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας στην αίθουσα των Ιρλανδικών συνδικάτων SIPTU.

Η διάσκεψη οργανώθηκε από τα κινήματα Ειρήνης των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, ενώ στηρίχτηκε ενεργά από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Φιλοξενήθηκε από την οργάνωση – μέλους του ΠΣΕ «Συμμαχία Ειρήνης και Ουδετερότητας» (Peace and Neutrality Alliance – PANA), η οποία πρωτοστατεί στους αγώνες κατά του ΝΑΤΟ, των Σχηματισμών Μάχης (Battle Groups), της EE και της PESCO.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε την Παρασκευή απόγευμα με πορεία προς το συμβολικό κεντρικό ταχυδρομείο του Δουβλίνου (General Post Office), από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ιρλανδών με την αποτυχημένη εξέγερση της Άνοιξης του 1916 εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πορεία πέρασε επίσης από το μνημείο του σοσιαλιστή ηγέτη της εξέγερσης, στελέχους των εργατικών συνδικάτων, James Connoly, που εκτελέστηκε από τους Βρετανούς στις 12 Μάη 1916.

Η Διεθνής Διάσκεψη άνοιξε με χαιρετισμό του πρόεδρου της PANA Roger Cole, ο οποίος εξήγησε την κάθετη εναντίωση της οργάνωσής του στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ, τονίζοντας πως η συνεπής αντιιμπεριαλιστική στάση του ιρλανδικού λαού στο παρελθόν με την πάλη κατά του βρετανικού ιμπεριαλισμού πρέπει να μετουσιώνεται σήμερα σε αντιιμπεριαλιστική πάλη κατά της ΕΕ και των μηχανισμών της που δρα χέρι – χέρι με το ΝΑΤΟ. Χαιρετισμοί πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από Ιρλανδούς και διεθνείς καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους και του βουλευτή του κόμματος Sin Fein Aengus O’ Snodaigh και την ανεξάρτητη βουλευτή Clare Daly, οι οποίοι χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και το θέμα της διάσκεψης, αναφέρθηκαν τόσο στον αντιαποικιακό αγώνα εναντίον των Βρετανών και τις θυσίες του ιρλανδικού λαού ιστορικά για την ελευθερία του όσο και στη σημερινή σύμπλευση των κυβερνήσεων με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, την χρησιμοποίηση του αεροδρομίου του Shannon για χιλιάδες πτήσεις των ΗΠΑ και την εναντίωσή τους στη δημιουργία του Ευρω-στρατού και τη συμμετοχή της Ιρλανδίας σε αυτόν.

Σημαντικό χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες, η οποία ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΣΕ στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του στη Δαμασκό, καλώντας σε πλατιά ενότητα δράσης κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, που αποτελούν εργαλεία του ιμπεριαλισμού στον κόσμο.

Στο άνοιγμα των εργασιών χαιρέτισε επίσης η ΕΕΔΥΕ με τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων φέρει τεράστιες ευθύνες. Γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου εμπλέκοντας ολοένα και βαθύτερα το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Δαπανά το 2.4%του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον δίκτυο ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων και δημιουργεί ακόμη και νέες. Συμμετέχει ενεργά σε αποστολές σε όλο τον κόσμο. Ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Προσπαθεί να εξωραΐσει το ρόλο και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να τους παρουσιάσει ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η ΕΕΔΥΕ το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει μια πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν βάσεις και υποδομές, με ενημερωτικές συσκέψεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις που συσπειρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών. Συμβάλλει μέσα από τη δράση της στο πλευρό του εργατικού κινήματος στη διαφώτιση του λαού, στην αποκάλυψη του χαρακτήρα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως εργαλεία του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ ως το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, θα πρέπει να συνοδεύεται με αποκάλυψη και καταδίκη επίσης της ΕΕ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας». Η ΕΕΔΥΕ διακίνησε στο Δουβλίνο και την αγγλική έκδοση της μπροσούρας «ΝΑΤΟ και ΕΕ: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών άνοιξε με ομιλία της η κεντρική καλεσμένη της διάσκεψης Αλέιντα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού Τσε, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, υπογραμμίζοντας «πώς ένα νησί κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει σύνορα παρά μόνο την θάλασσα. Στην περίπτωση της Κούβας όμως έχουμε σύνορα με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν εδώ και 115 χρόνια στο έδαφός μας στρατιωτική βάση παρά τη θέληση λαού και κυβέρνησης από την Νίκη της Επανάστασης πριν 60 χρόνια και μετά. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, εκτός από τον οικονομικό αποκλεισμό, τις προσπάθειες ανατροπής και αποσταθεροποίησης της χώρας μας, χρησιμοποιούν το έδαφός μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το στρατόπεδο βασανιστηρίων και απαιτούμε το κλείσιμο βάσης και στρατοπέδου και την επιστροφή του εδάφους στον λαό μας».

Στα διάφορα πάνελ συζήτησης τις δύο επόμενες μέρες, με θεματικές ενότητες για αύξηση της στρατιωτικοποίησης -οι βάσεις και τα πυρηνικά, η επέκταση του ΝΑΤΟ, Ασία – Ειρηνικός, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή, τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Ασία/Ειρηνικό και για την κατάσταση στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική αντίστοιχα – πραγματοποιήθηκαν ειδικές εισηγήσεις και συζήτηση γύρω από καυτά θέματα. Στο πρώτο πάνελ κεντρικός εισηγητής ήταν ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διάσκεψης τη χρονική στιγμή αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε πολλά μέτωπα, τονίζοντας:

«Οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο είναι ένα “χρήσιμο” και απαραίτητο εργαλείο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Αποτελούν ένα εργαλείο κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως παρατηρούμε εδώ και δεκαετίες σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Το γεγονός ότι περίπου το 90% των ξένων στρατιωτικών βάσεων ανήκουν στις ΗΠΑ και / ή το ΝΑΤΟ μιλάει από μόνο του και εξηγεί τον τίτλο και το θέμα της διάσκεψής μας εδώ στο Δουβλίνο. Ενώ αντιτασσόμαστε ως ΠΣΕ γενικά σε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα και τις τάσεις, μπροστά στον ιστορικά επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που επεκτείνεται από το 1991 στην Ανατολή, προς Νότο και προς την Ασία αλλά και τη Λατινική Αμερική. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ παραμένουν η ηγετική δύναμη που αντιμετωπίζει τους βασικούς ανταγωνιστές της σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα, με στρατιωτική περικύκλωση, «ασπίδες πυραυλικής άμυνας» και στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων τους».

Καταλήγοντας, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης και αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ, στην ανάγκη για διάλυσή του παράλληλα με τον αγώνα για αποδέσμευση από αυτό στις χώρες – μέλη, τόνισε: «Το ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στην ιστορία, οδεύει προς την 70ή επέτειο το 2019. Μια ιστορία γεμάτη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια αυτό αποδεικνύεται από τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία και την Υεμένη. Το ΝΑΤΟ δεν υπήρξε ποτέ παρά μια επιθετική στρατιωτική δομή στην υπηρεσία της συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών. Το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, αποφάσισε ομόφωνα κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες (Ιούλιος 2018) να κατασκευάσει έως το 2020: 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές πτέρυγες και 30 πολεμικά πλοία έτοιμα να αναπτυχθούν εντός 30 ημερών ή και λιγότερο. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζει και αυξάνει το οπλοστάσιό του με στόχο την ικανότητα για πρώτο πυρηνικό πλήγμα έναντι των αντιπάλων του».

Στη διεθνή διάσκεψη του Δουβλίνου, πήραν μέρος 150 Ιρλανδοί και 120 ξένοι αντιπρόσωποι από δεκάδες κινήματα από 35 χώρες ανάμεσα στις οποίες ΗΠΑΚαναδάςΗνωμένο ΒασίλειοΑυστραλίαΒραζιλίαΒέλγιοΑργεντινήΚούβαΚολομβίαΝότια ΑφρικήΚένυαΛΔ ΚονγκόΝεπάλΦιλιππίνεςΙαπωνίαΝότια ΚορέαΠορτογαλίαΠαλαιστίνηΙσραήλΠολωνίαΙταλίαΙσπανίαΝορβηγίαΣουηδίαΔανίαΓερμανίαΣερβίαΒρετανίαΤουρκίαΚύπροςΤσεχίαΙσλανδίαΙρλανδία και την Ελλάδα.