ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ : Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε «διασταυρούμενα πυρά»

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ – ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ADRIAN DARYA 1»

Το πλοίο εμφανίζεται να κατευθύνεται στην Καλαμάτα, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν όποιον το διευκολύνει και το Ιράν όποιον το εμποδίσει.

Παρά την προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι κανένα θέμα δεν υφίσταται για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει δηλώσει ως προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι με την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς μπλέκει το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και καθιστά τη χώρα μαγνήτη νέων κινδύνων.

Θυμίζουμε ότι το «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace-1»), που μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας περίπου 130.000.000 δολαρίων, κρατούνταν από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ με αίτημα των ΗΠΑ και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μεταφέρει φορτίο προς τη Συρία, αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του στη Μεσόγειο, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Αμέσως μετά τον κατάπλου του, το πλοίο εμφανίζεται σε πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής της ναυσιπλοΐας να κατευθύνεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, με καταγραμμένη ημερομηνία άφιξης την ερχόμενη Κυριακή.

«Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»…

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε χτες o υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και πρόσθεσε ότι το θέμα παρακολουθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και δεν απευθύνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου»…

Οι αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν τις προειδοποιήσεις που εκτόξευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο «Fox News», προς όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να μην προσφέρουν βοήθεια στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, επειδή κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση», όπως θεωρούν τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Ακολούθησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επανέλαβε την αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, μιλώντας χτες το απόγευμα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την παράταση των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν.

Επανέλαβε επίσης την απαίτηση των ΗΠΑ για μία νέα διαπραγμάτευση με το Ιράν, αναφέροντας πως από το 2020 έως το 2023 θα λήξουν βασικές προθεσμίες που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Απάντηση από το Ιράν

Οι αμερικανικές πιέσεις δεν έμειναν αναπάντητες από το Ιράν, οξύνοντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από τη Στοκχόλμη όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο περιοδείας σε σκανδιναβικές χώρες, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν κατάληψη του δεξαμενόπλοιου, τονίζοντας πως θα έχει «βαριές συνέπειες» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρόσθεσε πως το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί προς τις ΗΠΑ μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας της Ελβετίας στο Ιράν (που έχει αναλάβει το ρόλο μεσολαβητή σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη). Μιλώντας νωρίτερα (προχτές βράδυ) σε αμερικανικό δίκτυο από τη Φινλανδία, ο Ζαρίφ απέφυγε να αποκαλύψει τον τελικό προορισμό του δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Επισήμανε όμως πως το αμερικανικό ένταλμα για κατάληψη του σκάφους, που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή από δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, στερείται νομική βάση και στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα «με στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση». Ο ίδιος υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας χτες συναντήσεις με Σουηδούς υπουργούς και τον πρώην πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ, αναμένεται σήμερα στη Νορβηγία, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα απαιτήσει μεταξύ άλλων πρακτικά μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τρόπους παράκαμψης των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής οικονομίας.

Τα σενάρια για το πλοίο

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την τύχη του ιρανικού πλοίου, διεθνείς αναλυτές σημείωναν χτες ότι για να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ το τεράστιο δεξαμενόπλοιο θα πρέπει να ξεφορτώσει ένα μέρος του αργού πετρελαίου. Παρουσίαζαν δε ως το ισχυρότερο ενδεχόμενο να επιλεγεί η λύση της μεταφόρτωσης σε άλλο μικρότερο ιρανικό δεξαμενόπλοιο εν πλω, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλοίο βρίσκεται τώρα ελλιμενισμένο σε λιμάνι της Λαττάκειας.

Σε κάθε περίπτωση, η όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν νέα συνολική διαπραγμάτευση στις σχέσεις τους με το Ιράν θα τεθούν το Σαββατοκύριακο επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7) στη Γαλλία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και να επιχειρήσει εκ νέου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, η οποία πλήττει τα συμφέροντα και ιαπωνικών μονοπωλίων, που εισάγουν φθηνότερο ιρανικό πετρέλαιο.

Φράκαρε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς η Σούδα

Συνωστισμός στρατιωτικών πλοίων που συμμετέχουν σε αποστολές και ασκήσεις στην περιοχή.

Φρακαρισμένη είναι και αυτήν την περίοδο η Σούδα, αναδεικνύοντας τη σημασία της βάσης για τους Αμερικανούς, στο ξεδίπλωμα των επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σχέδια στην υλοποίηση των οποίων συμβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος που έχει στρώσει η προηγούμενη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Σούδα έχουν δέσει αυτές τις μέρες, αναμένοντας διαταγές για τη μετέπειτα πορεία τους, τουλάχιστον δύο πλοία των Αμερικανών.

Το πρώτο είναι το θηριώδες πλοίο υποστήριξης «USNS YUMA». Το πλοίο ήταν – μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» – τον Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα, μετέχοντας στην άσκηση που επιβλεπόταν από τους Αμερικανούς «Sea Breeze 2019», την οποία διοργάνωσαν με επίκεντρο την Ουκρανία, μεταφέροντας, με κάθε ευκαιρία και πρόφαση, δυνάμεις τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στη Σούδα έδεσε και το αμερικανικό πετρελαιοφόρο «USNS Joshua Ηumphreys», που προηγουμένως, στις 19 Αυγούστου, είχε ανεφοδιάσει εν πλω το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που περιπολεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική).

Θυμίζουμε ότι το «Joshua Ηumphreys» στις 7 Αυγούστου είχε ανεφοδιάσει εν πλω, στο Κρητικό Πέλαγος, και το αντιτορπιλικό «USS Porter», το οποίο κατόπιν μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, επισήμως προς «ενίσχυση της περιφερειακής ναυτιλιακής σταθερότητας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή». H τέτοια αποστολή του «Porter» στη Μαύρη Θάλασσα έληξε στις 15 Αυγούστου και αφού επισκέφτηκε τα λιμάνια Κονστάντζα (Ρουμανία), Βάρνα (Βουλγαρία) και Γκολτσούκ (Τουρκία) ξαναμπήκε στο Αιγαίο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπιάσει Σούδα.

Χτες το μεσημέρι έδεσε εκεί και η καναδέζικη φρεγάτα «HMCS HALIFAX» (ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που περιπολεί στη Μεσόγειο και συχνά – πυκνά μπαίνει και στη Μαύρη Θάλασσα), γενικά σε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, που εν μέσω εξελίξεων σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό μόνο ανησυχία γεννά για τα μελλούμενα.

«Τρέχει» ο «Στρατηγικός Διάλογος»

Πάνω σε αυτό το έδαφος, της κλιμακούμενης «στρατιωτικής συνεργασίας», τρέχει και ο «Στρατηγικός Διάλογος» (ΣΔ) ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, και συνεχίζεται επί ΝΔ, με το β’ γύρο του να προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη στην Αθήνα, με συμμετοχή ενδεχομένως και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Χτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντ. Διαματάρη. Οπως έγραψε κατόπιν σε σχόλιό του στο διαδίκτυο ο πρέσβης, είχαν μια «σπουδαία συζήτηση», πάνω στη «στρατηγική σημασία της Ελλάδας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τη συνεργασία με την ελληνο-αμερικανική διασπορά, ένας κρίσιμος παράγοντας για την εμβάθυνση της διμερούς σχέσης», καταμερίζοντάς της ενισχυμένο ρόλο στην αναπαραγωγή της αμερικανοΝΑΤΟικής προπαγάνδας στον ελληνικό λαό.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 21/8/2019

ΣΧΕΤΙΚΑ