ΥΓΕΙΑ: Μαζική συγκέντρωση στην Ικαρία για τα προβλήματα στις υγειονομικές δομές – «Κόφτης» ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε, την Πέμπτη 26 Ιούλη, στο Χριστό Ραχών για τα προβλήματα των υγειονομικών δομών στην Βόρεια ΙκαρίαΗ συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Δήμο Ικαρίας και τα Σωματεία Επισιτισμού, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, ΕΒΕ καθώς και την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών, ενώ πήραν μέρος εκπρόσωποι συλλόγων και αθλητικών σωματείων.

Για πολλοστή φορά παρουσιάστηκαν τα διαχρονικά τεράστια προβλήματα του τομέα της Υγείας στα νησιά Ικαρία και Φούρνους. Στα οποία «νοσούν σοβαρά» όλες οι μονάδες του δημόσιου συστήματος λόγω ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, λόγω ελλείψεων σε μέσα και εξοπλισμό. Όσες από τις κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν, αυτό γίνεται οριακά, αφού όταν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα αυτή θα είναι μονήρης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα, στο Αγροτικό Ιατρείο του Μαγγανίτη δεν υπάρχει εδώ και καιρό γιατρός και στο Περιφερειακό Ιατρείο των Ραχών (μία περιοχή με μεγάλο πληθυσμό ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι) δεν υπάρχει καθόλου γιατρός μετά την παραίτηση του -για πρώτη φορά- ειδικευμένου γιατρού που υπηρετούσε εκεί για μερικούς μήνες. Άλλωστε στις εφημερίες του, όπως και ο γιατρός του Μαγγανίτη, καλύπτει τα κενά του ΚΥ Ευδήλου. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου υπηρετεί ένας έως δύο -κατά περιόδους- ειδικευμένοι γιατροί, από εννιά που προβλέπει το οργανόγραμμά του, ενώ είναι η μονάδα που καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλου του ΒΔ τμήματος του νησιού.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Διαγόρας», με πάνω από διακόσιους αθλητές στα τμήματά του, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των ειδικοτήτων του παιδιάτρου, του αθλιάτρου και του καρδιολόγου για μια στοιχειωδώς ασφαλή αθλητική δραστηριότητα.

Διατρανώθηκε για μια ακόμα φορά η προσήλωση των φορέων στο διαχρονικά επίκαιρο πλαίσιο των αιτημάτων στο θέμα Υγεία – Πρόληψη, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ από το 2015.

Τέλος, δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού για το τέλος Αυγούστου με παράσταση διαμαρτυρίας από τα σωματεία, τους συλλόγους και το δήμο στο Υπουργείο Υγείας, αν και εφόσον δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις στα παραπάνω.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΕΣΒΟΥ: «Κόφτης» για την πρόσβαση στην Υγεία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων του Νομού Λέσβου, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της, για την απόφαση του υπουργείου Υγείας, να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς όπως σημειώνουν «θα λειτουργεί σαν κόφτης» για την πρόσβαση στις διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις, στα νοσοκομεία, στους γιατρούς ειδικοτήτων κ.ο.κ., προκειμένου να διασφαλίζει, και μάλιστα με απειλή ποινής, ότι αυτά που θα στοιχίζει ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του ασφαλιστικού φορέα.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ακόμη:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί νέο χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια και είναι συνέχεια των δυσμενών αλλαγών σε βάρος των ασφαλισμένων, που ήδη προωθούνται στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποβαθμίζοντας παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οδηγώντας τους ασφαλισμένους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, που θα είναι Γενικής Ιατρικής (παθολόγοι και παιδίατροι όχι άλλης ειδικότητας) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη της επίσκεψης.

Επίσης όλοι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται το ιατρείο εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως, θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη. Οι επισκέψεις δε στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως, δηλαδή βαφτίζουν “εξέταση” το χρόνο για τη συνταγογράφηση, που και αυτή έχει καθιερωθεί να είναι επί πληρωμή. Ρύθμιση που περισσότερο μοιάζει με χρονοχρέωση παρά για υπηρεσία Υγείας.

Όπως λοιπόν διαφαίνεται οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ), θα “καλύπτουν” μόλις το 30% του πληθυσμού, παρέχοντας ουσιαστικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες περίθαλψης. Από την άποψη αυτή είναι πρόκληση οι εξαγγελίες και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αντιμετωπίζει “κοινωνικές ανισότητες” και πως προωθεί την ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας.

Για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όμοια με αυτή που παρουσίασε τους νόμους για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, ως προστασία των “αδυνάμων”.

Αναρωτιόμαστε, πως θα καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μετά τις 31/7/2018, που λήγουν οι συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Από κει και πέρα ο καθένας από μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!!

Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε αυτό που δικαιούμαστε. Ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ειδικά στο νησί μας άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις Μονάδες Υγείας σε όλη τη Λέσβο και σε υγειονομικούς όλων των κλάδων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα το ΚΥ Μυτιλήνης και οι Μονάδες Υγείας. Να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου».